Araç alacaklar dikkat! Süre 75 güne kadar çıktı

İkinci el araç piyasasında durgunluk devam ediyor. Son iki ayda, ikinci el araç piyasasındaki toplam fiyat düşüşü yüzde 12’ye ulaştı. İkinci el araç piyasasında satış gün sürelerinde ise sektör ortalaması 60-75 günlere kadar çıktı.

GİRİŞ 13.11.2023 10:13 GÜNCELLEME 13.11.2023 12:54
Bu Habere 20 Yorum Yapılmış

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan VavaCars Perakende Grup Başkanı Serdıl Gözelekli, “Ekim ayında fiyatlarda düşüş hızı biraz yavaşladı. Şu anda piyasada pandemiden bu yana süren biriken talebin de etkisiyle sıfır araçlara ilgi devam ediyor. İkinci el araç piyasasında satış gün sürelerinde ise sektör ortalaması 60-75 günlere kadar çıktı. Premium yani lüks sınıftaki araçlarda bu süre 90 günü bile buluyor. Sürelerin uzaması bizim gibi hızlı şekilde nakit alım yapan online platformlara olan ilgiyi arttırdı” ifadelerini kullandı.

‘2024 İKİNCİ EL YILI OLUR’

Tüketicilerin bu sıralar sıfır otomobil özlemini giderdiğini belirten Gözelekli, “Şimdi de ikinci el araç için biriken talep söz konusu. Sıfırdaki talebin azalmasıyla birlikte ikinci el araca yönelme bekliyorum. Benim öngörüm aralık ayı ile seçimlerin gerçekleşeceği mart ayına kadar olan süreçte ikinci el piyasası hareketlenebilir. Mevcut zorlu kredi koşulları ve yüksek fiyatlar nedeniyle sıfır otomobile olan talebin 2024 yılında azalacağı tahmin ediliyor. Bu noktada, 2024 yılının ikinci el araç yılı olacağını düşünüyorum. Bir talep patlaması olacaktır. Ticaret Bakanlığı’nın attığı önemli adımlar doğrultusunda normalleşen piyasa koşullarıyla ikinci el araçlar tekrardan sıfır araçlardan yüzde 15-20 daha uygun konumlanmaya başladı. Önümüzdeki yıl tüketici bunun farkına giderek daha da varacak ve talebi arttıracaktır diye tahmin ediyoruz” açıklamasında bulundu.

30 BİN SAHTE İLAN HEMEN SİLİNDİ

İkinci el araç ve gayrimenkul satışı yapan ilan sitelerine getirilen kimlik doğrulama zorunluluğunun etkileri ise görülmeye devam ediyor. 1 Kasım 2023 itibarıyla devreye alınan uygulamanın ikinci haftasında Türkiye’nin en büyük ikinci el araç ilan sitesindeki 30 bine yakın “satılık ikinci el vasıta” ilanı silindi. Söz konusu sitede ekim sonu itibarıyla 955 bin adedi bulan toplam ikinci el araç ilanı sayısı, 12 Kasım 2023 itibarıyla 928 bin adede kadar geriledi. Aynı şekilde ikinci el araç ilanı gerçekleştirilen diğer sitelerin ilan sayılarında da gerileme var.

100 BİN TL CEZASI VAR

Ticaret Bakanlığı’nın gayrimenkul ve ikinci el araç satışlarında, sahte ilanlarla dolandırıcılığa ve spekülatif fiyat artışlarına engel olmak için getirdiği kimlik doğrulama uygulaması kapsamında, söz konusu platformlarda gayrimenkul veya ikinci el araç satışı gerçekleştirmek isteyen kişilerin artık ‘e-devlet’ üzerinden kimlik doğrulaması yapıyor. Kurala uymayana 100 bin TL’ye kadar ceza uygulanıyor.

KAYNAK: HÜRRİYET
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 20
  • Olcay 5 ay önce Şikayet Et
    Herkes ne kadar kredi alabiliyorsa bütün kurumlarda çalışanlar yan gelir olarak araba alıp satıyor piyasanın anasını ağlattılar galericiler başlı başına bir devlet sanki fiyatları kendileri belirliyor devlet yeni yeni düzenleme yapıyor atı alan Üsküdar'ı geçti
    Cevapla
  • Fuat 5 ay önce Şikayet Et
    Araçların ikinci eli ile sıfırı arasında %20 yakın fiyat farkı oluşması lazı ki ikinci el araca ulaşım kolay ve hareketlilik olsun bununda yaş sınırı 2-3 yıl aralığı olmalı yani kriter belirleme ölçme biçme ve koyas olması gerekir
    Cevapla
  • ali 5 ay önce Şikayet Et
    2005 öncesi bütün araçlar trafikten çekilsin hurdaya çıksın
    Cevapla
  • Ahmet 5 ay önce Şikayet Et
    Herkesin senin gibi parası yok malesef bi ailede keyfinden almıyor düşük model yoksa onlarda binerdi o km arabaya
    Cevapla
  • Ttrr 5 ay önce Şikayet Et
    2005 degilde 2000 falan olsun
    Cevapla
  • sade vatandaş 5 ay önce Şikayet Et
    2. elde ki fiyat artışının ana sebebi 2.el kurumsal firmaları. bu durgunluğa rağmen fiyatların sabit kalmasının sebebi Vavacars gibi 2. el firmaları. Adamlar bizim mahallemizde bize salyangozu faizle satıyor, bir de üstüne piyasayı yorumluyor
    Cevapla
  • Allahın Kulu 5 ay önce Şikayet Et
    Fiyatlar halen çok yüksek 40-50-60 bin TL'lik neredeyse külüstür olmuş araçlar 500 bin TL'ye satılıyor yeterli indirim henüz sağlanmadı.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Kuduz riskli temas sayısında korkunç rakamlar: Son 15 yılda 4 milyon kişiye yaklaştı!
1. Lig'de kritik hafta! 9 maç aynı saatte | CANLI