Ağaçları kesmeye başladılar! Arsa fiyatlarını dairelere ekliyorlar

Türkiye'nin en küçük büyükşehri olan Ordu, arsa fiyatları ile dudak uçuklatıyor. Kentte 10 bin liradan başlayan taban arazilerin metrekaresine 30 bin liraya kadar değer biçiliyor.

GİRİŞ 29.11.2023 11:58 GÜNCELLEME 29.11.2023 12:04
Bu Habere 47 Yorum Yapılmış

Ordu, arsa fiyatlarının yüksekliği ile dikkat çekiyor. Kentte 10 bin liradan başlayan taban arazilerin metrekaresine 30 bin liraya kadar değer biçiliyor. Hal böyle olunca arsa fiyatları, yeni yapılan konutların fiyatlarının yükselmesini de beraberinde getiriyor. Emsal değerlerin 1,5 olarak uygulandığı ilde bina yapılacak arsa üzerine az sayıda konut üretilmesi, 100 metrekarelik bir daire için ortalama 1 milyon ile 1 milyon 500 bin TL arsa fiyatı yansıtılmasına neden oluyor. Yüksek arsa fiyatları ile birlikte kentte yeni yapılan 3+1 daireler, 3 milyon ile 8 milyon TL arasında satışa sunuluyor.

Fatih Titiz

‘BİZİM ŞEHRİMİZDE EMSAL DEĞERLERİ ÇOK DÜŞÜK’

Ordu Müteahhitler Derneği Başkanı Fatih Titiz, fındık bahçeleri kesilerek arsa üretildiğini bu nedenle de arsa maliyetlerinin kentte yüksek olduğunu söyledi. Titiz, “İnşaat maliyetini etkileyen kalemler var. Bunların başında da arsa maliyeti geliyor. Ordu’da arsalarımız değerli. Maalesef şehrimizde fındık üretilen bahçeleri keserek arsa üretiyoruz. Bundan dolayı arsa maliyetlerimiz yüksek. Şu andaki piyasa fiyatlarında arsalarımız metrekareye göre 10 bin liradan başlayıp, bölgesine ve konumuna göre 30 bin liraya çıkıyor. Biz büyükşehiriz diyoruz ama aslına baktığınızda imar yönünden Türkiye’nin en küçük şehriyiz. Büyükşehirlerde imar değerleri yüksektir. Bizim şehrimizde emsal değerleri çok düşük. Bu şu demek oluyor; Samsun’da, Trabzon’da, İstanbul’da emsal değerler 4 ile 7 arasında emsaller verilirken, biz Ordu’da 1,5 değerlerle inşaat yapıyoruz. Yani Samsun’da bin metrekarelik bir arsada 40-50 daire üretilirken, Ordu’da 10-15 daire gibi üretiliyor. Bu da ciddi anlamda arsa payının dairelerin fiyatına binmesine neden oluyor. Doğal olarak daha yüksek arsa paylı daireler satıyoruz” diye konuştu.

‘1 MİLYONDAN BAŞLAYIP 3 MİLYONA KADAR ARSA BEDELİ ÇIKIYOR’

Ordu’nun diğer şehirlere göre daireye yansıtılan arsa fiyatı olarak en büyük illerin başında geldiğini belirten Titiz, “Diğer şehirlere göre daireye binen arsa yükü olarak en büyüklerdeniz. Çünkü emsallerimiz çok düşük. İstanbul’daki metrekare fiyatlarına yakın fiyatlarda arsa satın alıyoruz ya da kat karşılığı aldığımızda yüksek oranlarda kat karşılığı alıyoruz. Emsaller düşük olunca ister istemez İstanbul’da, Samsun’da veya Trabzon’da bir daireye 250-300 bin TL arsa maliyeti binerken, Ordu’da minimum 1 milyon ile 1 milyon 500 bin TL arasında arsa maliyeti biniyor. Kaldı ki bazı yerlerde arsa bedeli 3 milyon-3 milyon 500 bin TL binen bölgeler var. Yani 1 milyon liradan başlayıp, 3 milyona kadar arsa bedeli çıkıyor. Arsa maliyetleri böyle olunca otomatikman diğer inşaat maliyetlerini de koyduğumuzda 3+1 daire fiyatları minimum 3 milyondan başlayıp, 8 milyona kadar çıkıyor” ifadelerini kullandı.

‘DAHA GERİYE DÜŞÜRME ŞANSIMIZ YOK’

Dairelere yansıtılan arsa fiyatlarını düşürmek için diğer büyükşehirlerin örnek alınması gerektiğini kaydeden Titiz, şöyle konuştu:

“Biz Türkiye’nin en küçük şehriyiz ama maliyet olarak en büyük şehriyiz. Türkiye’de en yüksek fiyatlı betonu kullanan şehiriz. Demir fiyatı olarak yine Türkiye’deki en yüksek demir fiyatlarının uygulandığı şehiriz. Kalıp işçiliği olarak Ordulu kalıpçılar meşhurdur ama şu anda kalıp fiyatlarına baktığımızda belki Türkiye’de en yüksek kalıp maliyetlerine sahip şehiriz. Arsanın fiyatını şu anda gördüğü değerden daha geriye düşürme şansımız yok. Çünkü vatandaş arsasını daha ucuza satmak istemez. Daireye binen arsa fiyatını düşürmek için ise diğer büyükşehirler örnek alınarak inşaat kullanım alanları değiştirilmeli. Biz kendimize rakip gördüğümüz diğer büyükşehirlerdeki imarları göz önüne alarak şehir planlamaları yapmalıyız. Bir şehri güçlendirmek, ekonomisini büyütmek imar ile başlar. Biz maalesef düşük imarlarla bina yaptığımız için yüksek maliyetlerde, yüksek fiyatlarla binalar satıyoruz.” 

KAYNAK: DHA
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 47
  • Vatandaş 4 ay önce Şikayet Et
    Ne yapacaklardı arsa fiyatını daireye eklemeyen var mı arsa gayrimenkülde en büyük gider tabiki eklenir
    Cevapla
  • vatandaş 4 ay önce Şikayet Et
    kendisine meyve veren ağacı canı pahasına dokundurmaz ama başka ağaçlara gıkı çıkmaz bizim Türk milletinin. oldum olası ağaçları sevmemiş. evliya çelebilinin bahsettiği maymun hangi yıllarda istanbuldan hakkariye ağaçtan inmeden gidebilirmiş. o maymun istanbulun mahallelerinde ağaç bulamaz
    Cevapla
  • Bozok 4 ay önce Şikayet Et
    Bu paraları nasıl kazanacağız Peki? Her yerde böyle evler. Ne yaparsak kazanabiliriz çünkü çalışarak bu paralar imkansız. Ya da bu adaletsizlik ne zaman düzelecek?
    Cevapla
  • Ne işin var 4 ay önce Şikayet Et
    Ne işin var orduda iş yok güç yok yağmur kasvet hava kaplı heyelan.nufus 750 bin diyirlar inaın 300bin adam yoktur orlarda,İstanbuldaki ordulularla beraber nufusu 750 bin ancak.
    Cevapla
  • Yüksel 4 ay önce Şikayet Et
    Gel ORDUYA memleket gör kaç yüzbin kişi olduğunu gösteririz sana şuan 770 bin nüfusumuz var istanbuldakileri sayarsan 1,250 bin olur ayrıca insanın hası Ordu'da yetişir başka illerle karıştırmayın övünmek gibi olsun ORDULUYUZ
    Cevapla
  • 355 gün yağmur 4 ay önce Şikayet Et
    Yağmur camur sel heyelan Paralar sele kapıldı.Kafi yemişler.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Tam saha direniş: İşgal güçlerine hiçbir noktada rahatlık yok!
Mahalle kafeleri Çırağan’la yarışıyor! Zıvanadan çıktılar