Tapu Kadastro'dan 'yüzölçümü hataları'yla ilgili duyuru

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na bağlı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Tapu Dairesi Başkanlığı yüzölçümü hatalarıyla ilgili bir duyuru yayınladı.

Tapu Kadastro'dan 'yüzölçümü hataları'yla ilgili duyuru
Tapu Kadastro'dan 'yüzölçümü hataları'yla ilgili duyuru
GİRİŞ 13.12.2023 12:32 GÜNCELLEME 13.12.2023 12:32

Duyuruda şöyle denildi:

"Kadastro Dairesi Başkanlığı ilgi (a) yazısında özetle; Tapu ve Kadastro Kurulunun ilgi kararında "... geometrik alan ile tapu alanı arasındaki farkın %10 ve üzeri olan tüm taşınmazlardan henüz tasarrufa konu edilmeyen veya sadece mirasçılarına intikal görmüş taşınmazların kayıtlarına yüzölçümündeki söz konusu hataya yönelik beyan kaydı koyulması çalışmasının Kadastro Dairesi Başkanlığı inisiyatifinde Tapu Dairesi ve Bilgi Teknolojileri Dairesi Başkanlıkları ile koordineli olarak yürütülerek hayata geçirilmesine ..." denildiği, Kadastral verilerin onay çalışmalarının tamamlanması ve veri kalitesinin arttırılması için tapu kayıtlarında sorunlu olabilecek parsellerin belirlendiği, 85 numaralı Tapu ve Kadastro Kurulu Kararında sözü edilen, tapu alanı ile kadastro alanı arasında %10'dan fazla fark olan ve kayıtlarımızda aktif olan parsellerden, 27/09/2022 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren "Tapu Planlarında Yanılma Sınırının Belirlenmesi Hakkında Yönetmelik" hükümleri gereği "yanılma sınırı içerisinde" fark olan parseller ve kat mülkiyeti/kat irtifakı tesis edilmiş parsellerin çıkartıldığı, son durumda 587.183 adet parsele ilişkin listenin belirlendiği, Bu doğrultuda, söz konusu kurul kararının uygulanabilmesi için, ilgi yazı ekinde yer alan liste içerisinde henüz tasarrufa konu edilmeyen veya sadece intikal görmüş ve kat mülkiyeti/irtifakı kurulu olmayan taşınmazların belirlenerek, bu taşınmazların tapu kayıtlarına hataya yönelik beyan konulması gerektiği belirtilmiştir.

85 numaralı Tapu Kadastro Kurulu Kararı gereğince şu aşamada Kadastro Dairesi Başkanlığınca belirlenen geometrik alan ile tapu alanı arasındaki farkın öncelikle %10 ve üzeri olduğu ve ekte yer alan taşınmazlardan henüz tasarrufa konu edilmemiş, (mirasçılara yapılan intikal işlemi hariç herhangi bir mülkiyet devri yapılmamış) taşınmaz üzerinde ayni hak veya talebe bağlı olarak şahsi hak (satış vaadi, kira şerhi, alım v.b.) tesis edilmemiş, davaya konu olmamış ve kat mülkiyeti/kat irtifakı kurulmamış taşınmazların beyanlar hanesine TAKBİS'te ilgi (c) yazıda belirtilen işlem basamağından "Kadastro tarafından hesaplanan yüzölçümü ….. m olup, tapuda kayıtlı yüzölçümü ile farkılılık vardır." şeklinde 2 belirtme konulması,

Söz konusu beyan konulmadan önce her bir taşınmaz için tapu kütüğü ile TAKBİS uyumunun kontrol edilmesi ve tapu kütüğü ile TAKBİS kayıtları arasında uyumsuzluğun varlığı halinde ilgi (b) Genelge kapsamında veri düzeltme fonksiyonu kullanılarak düzeltilmesi, düzeltme sonrasında ekli liste verisine göre yüzölçüm farklılığının %10 altında kalması halinde beyan konulmaması, bu şekilde düzeltmenin mümkün olmadığı taşınmazlarda veya düzeltme sonrası %10 ve üzeri yüzölçüm farklılığın devam etmesi halinde ilgili beyanın konularak işlem sonucundan ilgililerine TMK 1019 gereğince bilgi verilmesi gerekmektedir.

Söz konusu beyanın terkininin talep edilmesi halinde, hisseli taşınmazlarda, ekli listede yer alan ve beyanlar hanesine belirtme yapılan taşınmazlardan yüzölçümü artış gösterenler bakımından sadece bir malikin talebiyle, yüzölçümü azalma gösterenler bakımından tüm maliklerin talebi veya muvafakatı ile düzeltme işleminin yapılması gerekmektedir.

İlgili kadastro müdürlüğünce haritasında gerekli düzeltmenin yapılması amacıyla talep sahibinin yönlendirilmesi ve kadastro müdürlüğünce güncel duruma göre düzeltme işlemenin yapıldığı ve beyanın terkini yönünde tapu müdürlüğüne yazı yazılması halinde kütük üzerinde ve TAKBİS'te mevzuatınca gerekli düzeltmenin yapılarak belirtmenin terkin edilmesi ve işlem sonucundan TMK 1019 gereğince ilgililerine bilgi verilmesi gerekmektedir.

Bu kapsamda yapılacak düzeltme işlemlerinden 492 sayılı Harçlar Kanununun 59 uncu maddesi (c) fıkrası gereğince harç ve 6083 sayılı Tapu Ve Kadastro Genel Müdürlüğü Döner Sermaye İşletmesi Kanununun 8 inci maddesi altıncı fıkrası gereğince döner sermaye ücreti aranmaz."

Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
AK Parti yerel seçimlerde neden oy kaybetti? İşte en çok verilen cevap
Kassam Tugayları, İsrail'i kendi silahıyla vurdu! Çok sayıda İsrail askeri öldürüldü