Deprem bölgesinde konutların teslimi başlıyor

Bakan Mehmet Özhaseki, deprem bölgesinde yaklaşık 8 ay önce temeli atılan 46 bin konutun tesliminin ay başından itibaren yapılacağını belirterek, "Her ay 30 bin, 40 bin, 50 bin evin teslimlerini yapmaya devam edeceğiz" dedi.

GİRİŞ 16.12.2023 10:47 GÜNCELLEME 17.12.2023 15:17
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Depremzedeler için konut mücadelesi sürüyor.

6 Şubat'ta yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremler, 11 kenti enkaza çevirdi.

Devletin tüm imkanlarını seferber etmesiyle ekipler 8 ay boyunca bölgede çalışmalarını sürdürdü.

AFET KONUTLARI YÜKSELDİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın söz verdiği gibi konutların 1 yıl gibi kısa sürede tamamlanması için canla başla mücadele edildi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Kahramankazan ilçesinde 210 adetlik GİMAT Dükkan Projesi'nin temel atma törenine katıldı.

Bakan Özhaseki burada yaptığı konuşmada, Türkiye'nin en büyük kuru gıda ve hal kompleksinin temelini attıklarını ifade ederek, hayırlı olmasını diledi.

Mehmet Özhaseki

"TÜRKİYE BİR DEPREM ÜLKESİDİR, NOKTA"

Türkiye'nin yer altında "fitne odakları" ve "depremsellik" olarak iki dezavantajı olduğunu söyleyen Özhaseki, ülkenin terörle mücadelesini anlattı.

Özhaseki, deprem tehlikesine ilişkin de şöyle konuştu:

Türkiye bir deprem ülkesidir, nokta. Bunu bilelim. Emin olabileceğimiz herhangi bir yer yok. Şu anda hareketli 500 civarında fay hattı var. Doğru. Kuzey Anadolu Fay Hattı'nı biliyoruz. Aynı noktadan başlayıp Akdeniz'e doğru inen Doğu Anadolu Fay Hattı'nı da biliyoruz. Ege bölgesinin depremselliği de belli ama şu anda 'bize bir şey olmaz' diyerek oturanların bulunduğu yerlerde de 500 civarında hareketli fay hattı var.

Özhaseki, 1900'lerden bugüne kadar denizlerde ve karalarda meydana gelen 6 ve üzerinde şiddetli yıkıcı deprem sayısının 226 olduğunu belirterek, "Ana karamızda meydana gelen 60. Ölen insan sayımız 130 bin. Neredeyse her 1-2 senede bir canımızı yakan bir deprem meydana geliyor. Böyle bir ortamda bize düşen bunu bilerek hareket etmek." dedi.

6 Şubat depremlerinde şehirlerin gördüğü hasarı anımsatan Özhaseki, nüfusu milyonlarca, imkanları da kendi belediyelerine göre kat kat fazla olmasına rağmen bazı belediye başkanlarını deprem bölgesine "turist" gibi gelmekle eleştirdi.

"46 BİN KONUTUN TESLİMİ AY BAŞINDAN İTİBAREN YAPILACAK"

Bölgede yapılan konutlara ilişkin bilgi veren Özhaseki, şunları kaydetti:

200 bin konutun ihalesini yaptık, şimdi merkezde bir 50 bin konutun daha ihalesi yapılıyor. 100 bin civarında köy evlerinin büyük bölümünün ihalesini yaptık. Şimdi 30-40 bin tane daha çelik köy evlerinin ihalesi yapılıyor. Yerinde dönüşüm projemizi açıkladık. Şu ana kadar tam 250 bin vatandaşımız, 'evet siz bize verin, yardım edin, destekleyin, evimizi yaparız' dediler. Onları da takip ediyoruz. Her inşaatımıza verdiğimiz süre bir yıldan az. Yani temel atıyoruz, bir sene sonra neredeyse teslim edecek hale geliyoruz. 8 ay kadar önce temelini attığımız 46 bin konutun teslimini ay başından itibaren yapacağız. Her ay 30 bin, 40 bin, 50 bin evin teslimlerini yapmaya da devam edeceğiz. Elimizden ne geliyorsa yapıyoruz.

Bir yandan da kentsel dönüşüm yasasını çıkardıklarını ifade eden Özhaseki, tüm Türkiye'de kentsel dönüşümü en hızlı biçimde yapmanın gayreti içinde olduklarını vurguladı.

TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı ve AK Parti Ankara Milletvekili Fuat Oktay ve GİMAT Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Aydoğan'ın da konuşma yaptığı törene, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer İleri, AK Parti Ankara İl Başkanı Hakan Han Özcan, MHP Ankara İl Başkanı Alparslan Doğan, Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı Yücel Yılmaz ve TOKİ Başkanı Ömer Bulut ile bakanlık bürokratları katıldı.

Konuşmaların ardından Bakan Özhaseki, protokol üyeleriyle butona basarak temel attı.

KAYNAK: AA
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 6
  • Nurettin GÜN 4 ay önce Şikayet Et
    Bakanımızdan ricamız ceyhan,da yapılan yeni hal kompleksi çürümeye terk edilmiş bu hali adana büyük şehir belediye eski başkanı hüseyin sözlü başlatmıştı gelen belediye başkanı bu hali tamamlamalıydı burası milli servettir siyaset olmaz
    Cevapla
  • brave heart 4 ay önce Şikayet Et
    biz Malatya da bir şey görmedik depremzede olarak, Malatya da evleri sağlam olanlar evlerini kiraya verip konteyner kentlerde kalıyorlar bunları araştıran yok mu sorumlusu kim ise kul hakkına giriyor
    Cevapla
  • Deniz 4 ay önce Şikayet Et
    Kaç para
    Cevapla
  • THE WORLD 4 ay önce Şikayet Et
    istanbul toki evleri bitmeden ev sorunları bitmez
    Cevapla
  • Nizipli 4 ay önce Şikayet Et
    nizip teki toki ler 3 sene oldu teslim edlimedi sayın Bakanim DEVLET BUYUKLERI EL ATSIN LÜTFEN.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Çin’de felaketi! Guangzhou eyaleti savaş alanına döndü! Halka peş peşe uyarı
Mahalle kafeleri Çırağan’la yarışıyor! Zıvanadan çıktılar