Konut alacaklar dikkat! Yeni sistemle fiyatlar yüzde 40 düşecek

Vatandaşın ev sahibi olması yüksek fiyatlar ve kredi maliyetleri nedeniyle zorlaşınca inşaat firmaları yeni sisteme geçiş yaptı. Aşamalı konut edinme sistemiyle konut fiyatlarının yüzde 30 ila 40 arasında düşmesi tahmin ediliyor.

GİRİŞ 30.01.2024 13:23 GÜNCELLEME 30.01.2024 14:36
Bu Habere 49 Yorum Yapılmış

Konut fiyatlarındaki fahiş artışlar, yüksek faiz oranları ve krediye erişim sorunu vatandaşın ev sahibi olmasını imkânsız hale getirdi. Hal böyle olunca da inşaat sektörünün önde gelen firmaları yeni sistemler üzerinde çalışarak tüketicinin ev alma hayalini gerçeğe döndürmeye çalışıyor.

Vatandaşın artan fiyatlar karşısında ev borcuna giremediğini gören bazı firmalar aşamalı ev satışı modelini hayata geçirdi. Bu modelde önce arsa payı satılıyor, daha sonra tüketici eğer isterse inşaat maliyetini ödeyerek ev sahibi olabiliyor.

SİSTEM NASIL İŞLİYOR?

Bu modeli hayata geçiren firmaların başında ise Fuzul geliyor. Şirket, Fuzul Topraktan markasıyla aşamalı konut sahibi olma sistemini hayata geçirdi.

Sistem şöyle işliyor:

Vatandaş önce konutun arsa payını alıyor, sonra inşaat maliyetini de ödeyerek iki aşamada ev sahibi olabiliyor. Arsa payı 36 aya kadar vadeli ödenebiliyor. İnşaatlar sözleşme tarihinden itibaren 9 ila 18 ay arasındaki tarihte başlıyor. Arsasını alan vatandaş, inşaat başlangıcında inşaat maliyetini peşin veya taksitler halinde ödeyebiliyor. Daireler, inşaat başladıktan sonra 36 ayda teslim ediliyor. Firma arsayı daha ucuza mal edip, vatandaşa en az yüzde 30 kazandırıyor. İnşaat malzemelerinin maliyetlerinde de yüzde 30'a yakın indirim hedefleniyor. Arsa payını alan vatandaş inşaat sürecinde isterse payını satabiliyor. İnşaat maliyetlerini karşılayamadığında devreye şirket giriyor. Vatandaşa garantörlük sunan şirket, inşaat maliyetlerini tüketici adına ödüyor. Sonrasında şirket evi satışa çıkarıyor. Arsa payı oranınca geliri arsa payı sahibine ödüyor.

FİYATLAR YÜZDE 40 DÜŞÜK OLACAK

Yeni konut edinim modeli üzerinde hazırlık yapan firmalardan birisi de Babacan Yapı.

Babacan Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Babacan, orta gelirliyi ev sahibi yapmak için yeni konut edinim sistemini martta hayata geçireceklerini ve ilk projelerinin Anadolu yakasında olacağını söyledi. Babacan, "Gayrimenkul sektörünün en önemli maliyeti arsadır. Konut fiyat artışında da en büyük etken arsa maliyeti. Ancak biz bugünün maliyetleri ile bir arsa alıp bu modele girmeyeceğiz. Şirket portföyümüzde, geçmiş yıllarda alınan arsaları kullanacağız. Burada sağlanan fiyat avantajıyla fiyatların yüzde 30-40 daha düşük olması planlanıyoruz" şeklinde konuştu.

YENİ PROJE ARNAVUTKÖY'DE

İlk örnek projeyi Ispartakule'de hayata geçirdiklerini belirten Fuzul Topraktan Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Akbal, "Başakşehir'de pilot uygulama yaptık. Geçtiğimiz aylarda Ispartakule'de arsa payları 890 bin TL'den başlayan fiyatlarla satıldı. Projemiz yoğun ilgi gördü ve yüzde 70'i iki saatte satıldı. Bu modeli Pendik'e de taşıdık. Pendik projesinde 2+1 dairenin arsa payı 1 milyon 550 bin TL'den başlayan fiyatla satışa çıktı" dedi.

Faruk Akbal yeni proje için Arnavutköy'ü radarlarına aldıklarını belirtti.

ARSALARI SATTI, EV YAPACAK

Markalı konut sektöründe arsa satışı odaklı şirket kurarak ilk adımı atan firma Nef olmuştu.

Altyapısı hazır arsa satışı yapan Nef Arsa markasıyla sektöre öncülük ettiklerini söyleyen Nef Yönetim Kurulu Başkanı Erden Timur, üç yıl önce altyapısı hazır arsa satışına başladıklarını ve 17 arsa projesi geliştirdiklerini belirtti.

 

Bunlardan 10'unda satışların bittiğini ve 4 binin üzerinde tapu teslimi yaptıklarını söyleyen Timur, şimdi bu arsalar üzerinde ev geliştireceklerini belirtti.

KAYNAK: SABAH
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 49
  • Hasan 2 ay önce Şikayet Et
    Konut kredi faizleri çok yüksek , konut kredi faizleri düşmeli ki insanlar ev sahibi olsun , ekonomi çarkları dönsün.
    Cevapla
  • Mustafa 2 ay önce Şikayet Et
    Laf olsun işte. Malzeme fiyatı mı düşecek işçilik mi hangisi acaba :) Resmen dalga geçiyorlar. Finansman sağlamak başka birşey Eşyanın Fiyatının düşeceğini söylemek bambaşka....
    Cevapla
  • Veli 2 ay önce Şikayet Et
    Yav hangi müteahhit kârindan vazgeçecek?
    Cevapla
  • Misafir 2 ay önce Şikayet Et
    bir dairenin maliyeti arsa payıyla beraber 3 milyon olmuş nasıl düşecek konut fiyatı?
    Cevapla
  • CAFER 2 ay önce Şikayet Et
    Hiç güleceğim yoktu,,, demek %40 düşecek hahaaaaaa
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Türkiye öncü oldu! Çok sayıda ülke harekete geçiyor! Gözler Suudi Arabistan'da olacak
Otobüs şoförleri seyir halindeyken yer değiştirdi