Çiftçi şikayetçi oldu! İsrail destekçisi Bayer’e 2,25 milyar dolarlık devasa ceza

ABD'de bir çiftçi, Roundup tarım ilacı nedeniyle kansere yakalandığı gerekçesiyle mahkemeye başvurdu. Mahkeme, Bayer’in sahibi olduğu Monsanto şirketini 2,25 milyar dolar tazminata mahkûm etti.

GİRİŞ 01.02.2024 17:44 GÜNCELLEME 01.02.2024 17:45
Bu Habere 82 Yorum Yapılmış

ABD’nin Pennsylvania eyaletinde yaşayan John McKivison isimli 49 yaşındaki bir çiftçi, Bayer’in 2016 yılında satın aldığı Monsanto şirketinin Roundup marka tarım ilacı kullanması nedeniyle kansere yakalandığını iddia ederek mahkemeye başvurdu. Reuters'ta yer alan habere göre, 26 Ocak Cuma günü dava sonuçlandı ve Bayer’in sahibi olduğu Monsanto şirketi 2,25 milyar dolar tazminata mahkûm oldu.

KANSERE NEDEN OLUYOR

Türkiye’de de satışı yapılan Roundup tarım ilacı hakkında karar veren Philadelphia Hukuk Mahkemesi jürisi, ürünün lenf kanserine neden olduğunu belirterek oy birliğiyle tazminat cezası kararı verdi. Mahkeme, 250 milyon dolar tazminatın çiftçiye ödenmesine hükmederken ayrıca şirkete 2 milyar dolarlık ceza kesti.

50 YILLIK SUİİSTİMAL

McKivison'un avukatları Tom Kline ve Jason Itkin, "Jürinin oybirliğiyle aldığı karar, Monsanto'nun 50 yıllık suiistimalini kınadı ve bu suiistimalin insan güvenliğini umursamazca göz ardı ettiğini ve John McKivison kanserinin önemli bir nedeni olduğunu belirten bir beyandı." açıklamasında bulundu.

26 Ocak Cuma günü mahkeme kararı açıklanırken 29 Ocak Pazartesi günü Bayer yüzde 5'e yakın değer kaybetti.

DSÖ’NÜN UYARISINA RAĞMEN KANSEROJEN MADDE KULLANIMINA DEVAM ETTİ

Dünya Sağlık Örgütü'ne (DSÖ) bağlı Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı (IARC) tarafından hazırlanan raporda, glifosatın "insanlar için muhtemelen kanserojen" olduğu belirtildi.

Ancak Monsanto, herbisit (bitki öldürücü tarım ilacı) satmaya devam etti. Raporun ardından bazı açıklamalar yapan Monsanto, Roundup'ın kansere neden olmadığını savunurken glifosatın güvenli olduğunu söyleyen çalışmaların sayısının çok daha fazla olduğunu iddia etti ve DSÖ’ye itiraz etti.

KASIM’DA 1,56 MİLYAR DOLAR TAZMİNATA MAHKUM OLMUŞTU

ABD'nin Missouri eyaletindeki mahkemede jüri, cuma günü Bayer'in Roundup adlı yabani ot öldürücü ürününün kanser dahil zararlara neden olduğunu iddia eden 4 davacıya Alman şirketin 1,56 milyar dolar tazminat ödemesine hükmetmişti. Yaşanan gelişme sonrası hisseleri,  borsada yüzde 20'ye yakın değer kaybetmişti.

Bayer, 2020'de ABD'de hakkında açılan davalarda anlaşma yoluna gittiğini ve davacılara 10,9 milyar dolar ödeneceğini duyurmuştu.

160 BİNDEN FAZLA DAVA AÇILDI

ABD'de, Bayer'e karşı Roundup nedeniyle 165 binden fazla dava açıldığı belirtiliyor. Bayer, Roundup ve glifosatın güvenli olduğunu savunsa da davalar hala devam ediyor.

_____________

SOYKIRIM YAPAN İŞGALCİLER İÇİN İSRAİL BAYRAĞI AÇTI

Almanya merkezli Bayer firması Leverkusen’deki merkezine İsrail bayrağı asmıştı. İlaç şirketi olan Bayer, Filistin’e soykırım uygulayan terörist İsrail'e desteğini ilan etmişti.

KAYNAK: HABER7
Nurullah Alpay Haber7.com - Özel Haber Editörü
Haber 7 - Nurullah Alpay

Editör Hakkında

2014 yılında Yeniakit.com.tr'de basın hayatına başladı. Çeşitli basın kuruluşlarında görev aldı. Son olarak Haber7 Özel Haber Biriminde editör olarak çalışmaktadır.
YORUMLAR 82
  • Saban Balcı 2 ay önce Şikayet Et
    Bu ilacın Antalya’da fabrikası var ,bütün çiftçilere kullandırılıyor
    Cevapla
  • Saban Balcı 2 ay önce Şikayet Et
    Bu ilacın Antalya’da fabrikası var ,bütün çiftçilere kullandırılıyor
    Cevapla
  • Türkiyem 2 ay önce Şikayet Et
    Devletim den ülkemden idarecilerimden resimden ricamdir bizde araşdiralim böyle ilaclarda ceza yazalim
    Cevapla
  • Türkiyem 2 ay önce Şikayet Et
    Devletim den ülkemden idarecilerimden resimden ricamdir bizde araşdiralim böyle ilaclarda ceza yazalim
    Cevapla
  • Türkiyem 2 ay önce Şikayet Et
    Devletim den ülkemden idarecilerimden resimden ricamdir bizde araşdiralim böyle ilaclarda ceza yazalim
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Türkiye öncü oldu! Çok sayıda ülke harekete geçiyor! Gözler Suudi Arabistan'da olacak
Bakan Işıkhan'dan asgari ücret açıklaması!