Bakanlık düğmeye bastı! Kiracılara tebligatlar gitmeye başladı!

Daha önce Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in açıkladığı kira gelirini beyan etmeyen veya kira geliri elde etme potansiyeline sahip konutlar için düğmeye basıldı. Konuyla ilgili vergi dairesinden kiracılara tebligatlar gitmeye başladı.

GİRİŞ 15.02.2024 16:02 GÜNCELLEME 15.02.2024 16:35
Bu Habere 93 Yorum Yapılmış

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, geçtiğimiz haftalarda kira gelirlerinin mart ayında doğru beyan edilmesini sağlamak amacıyla gayrimenkul sahiplerinin mercek altına alındığını belirmişti.

Bakan Şimşek kira geliri elde edebilme potansiyeline sahip yaklaşık 4,5 milyon konutun analiz edildiğini, kiralık olarak kullanıldığı tespit edilen adreslerde fiili tespitler yapılacağını söylemişti.

Bu kapsamda kiracılara vergi dairesi tarafından bir görüşme yapılması için tebligatlar gönderildi.

Gönderilen yazıda ‘kira ödemesi ile ilgili olarak görüşülmek istendiği’ belirtildi. Kiracılardan görüşmeye gelmeden önce kira sözleşmesi, banka ödeme dekontu, mevcut ise emlakçı bilgileri istendi.

Peki kiracılar görüşmeye gitmek zorunda mı? Eksik bilgi beyan edilirse bir cezası var mı? Uygulama ile amaçlanan nedir? Konuyla ilgili Arabulucu Avukat Umut Metin ve Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, önemli açıklamalarda bulundu.

Arabulucu Avukat Umut Metin’in açıklamaları şu şekilde:

“Şu an Türkiye genelinde tüm illerde konutlara yönelik olarak elde edilen kira gelirinin doğru beyan edilip edilmediği konusunda bir çalışma yapılıyor. Görüşmeye davet yazıları gönderilerek belki de banka üzerinden görülen ödemelerin eksik veya fazla beyan edildiğinin fark edilmesine rağmen bu işin aslını öğrenmek için kiracıların da iznine başvurulabiliyor.

Burada vergi dairesi tarafından yapılmak istenen şey yanlış bir adım atmamak, çünkü burada vergi kaybının 1 katı kadar ceza uygulanabiliyor. Doğru, dürüst beyanda bulunulmasını teşvik için vatandaşlar görüşmeye çağrılıyor.

GÖRÜŞMEYE GİTMEK GEREKLİ Mİ?

Görüşmeye gitmek gerekir mi? Burada bir zorunluluk yok. Ancak gitmesi kendi faydasına olur, kiracı gitmeden de yazılı beyanda bulunabilir. Tavsiyem bu tür bir davete icap etmenin ihtiyaç olduğu yönündedir. Kira beyanlarında bir eksiklik olmuş olabilir. Muvazaalı kira sözleşmeleri olabilir. Önemli olan vatandaşın, vergi dairesi aracılığı ile kendisine yaptığı bildirime karşı icap ederek görüşmeye gitmesi, vergisel beyanında eksiklikler varsa bunu doğru hale getirmesidir.

NE AMAÇLANIYOR?

Cezalandırıcı bir yöntemden ziyade vergilendirmeyi tam sağlayabilecek bilgiye erişim isteniyor. Siz o görüşmeye gitmezseniz vergisel sorununuz çözmüş olmazsınız. Vatandaş kiracı da olsa görüşmeye icap edip gerçek kira bedelini ifade etmelidir.

Doğru kira sözleşmesinin ibrazı önemli olacaktır. Sistem şu yaklaşımda değil: ‘Biz yanlış beyanda bulunan kiracıları mülk sahiplerini bulalım, hepsini cezalandıralım’ yaklaşımı yok. Yapılmak istenen ülke genelinde kira gelirlerine ilişkin doğru beyanda bulunma kültürünü disipline etmektir.

KAYNAK: MİLLİYET
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 93
  • Hak 2 ay önce Şikayet Et
    Emlakcılar.,oto saanayiciler gibi meslek gururları da vergisini verse Kiralık evlerin çoğu kira beyannamesi vermediğini düşünüyorum
    Cevapla
  • Türkmen 2 ay önce Şikayet Et
    Tuhaf yorumlar okudum..neymiş parası olan ikinci üçüncü evini almasın.Parası olan ev alsın ki Faiz e gitmesin dolar almasın Altın almasın. Ev almakta sonuçta yatırım ve piyasa ya giriyor. Konut sektör ü yüzler ce katma değer üretiyor Faiz tam tersi. Yorumu yapan arkadaş bir daha düşünsün.
    Cevapla
  • Serkan 2 ay önce Şikayet Et
    Kartlar yeniden karılsın.
    Cevapla
  • Soner 2 ay önce Şikayet Et
    Çok yanlış bir yaklaşım. İnsanlar faize girmemek için ev alıyor. Aldıkları kira ev fiyatlarına göre devede kulak. Bu yaklaşımla kira fiyatları katlar. insanlar yatırım olarak ev almaz. Para lazımsa borcu silinen takımlar zenginlerle ugraşın bence.
    Cevapla
  • Vatandaş 2 ay önce Şikayet Et
    Düğme sadece kira geliri olanlara mı?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Kadirov'un durumu kötüye gidiyor! İşte yerine geçebilecek 4 isim...
Tepki çeken Ege hamlesiyle ilgili Miçotakis'ten açıklama: Türkiye'den de...