Otomobil satışları gaza bastı: İşte artışın 3 nedeni

Otomobil satışları yıla hızlı başladı. Yılın ilk iki ayında 186 bin sıfır araç satılırken, satış adedi iki katına çıktı. Sektöre göre bu durumun üç önemli nedeni var.

GİRİŞ 08.03.2024 14:31 GÜNCELLEME 09.03.2024 09:49
Bu Habere 32 Yorum Yapılmış

Kredi faizleri arttı, kullanım düştü. Buna rağmen otomobil satışları yıla hızlı başladı.

Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği verilerine göre yılın ilk iki ayında 186 bin otomobil satıldı. Satışlar geçen yıl aynı dönem 96 bin adette kalmıştı. Yani yüzde 100'e yakın yükseldi.

BEKLENTİLER YÜZDE 30 DARALMA

Sektör yetkilileri, geçen senenin otomobil için güzel geçtiğini belirtti. Yetkililer, bu yıl beklentilerin yüzde 30 daralma olmasına rağmen ocak ve şubat performansının ardından yeniden bir milyon sınırına yaklaşılabileceğini ifade etti.

SATIŞLAR NEDEN ARTIYOR?

Yetkililere göre satışlardaki artışın 3 nedeni var.

İlki engelli vatandaşlara araç alımında sağlanan Özel Tüketim Vergisi İstisnası. İstisna yıl başında 1 milyon 591 bin liraya çıktı. Bazı SUV araçlar kapsama girerken, ilgi de yükseldi..

İkincisi, araç kiralama filolarının biriken taleplerini karşılamaları

Üçüncüyse ise seçim sonrası fiyatların artacağı düşüncesi

İKİNCİ EL HAREKETLENDİ

Fiyatlardaki artış beklentisi ikinci el araç piyasasını da hareketlendirdi.

Yetkililer, ikinci elde taşların rayına oturmaya başladığını ve pazarda hareketliliğin arttığını ifade etti.

ÇİN MARKALARININ TÜRKİYE OTOMOBİL PAZARINDAKİ PAYI ARTIYOR

Öte yandan Türkiye'deki Çinli markaların otomobil pazarındaki payı arttı. Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği (ODMD) verilerine göre, Türkiye otomobil ve hafif ticari araç toplam satışları, yılın ilk 2 ayında 2023'ün aynı dönemine göre yüzde 40,6 artarak 185 bin 691 adet olarak gerçekleşti.

Söz konusu dönemde otomobil satışları yüzde 52,11 artışla 146 bin 318, hafif ticari araç satışları da yüzde 9,8 artarak 39 bin 373 adet oldu.

ÇİN MENŞELİ 10 MARKA YER ALDI

ODMD listesine yeni Çin firmalarının da dahil olmasıyla pazardaki toplam marka sayısı 53'e yükseldi.

Bu markalara ülkeler özelinde bakıldığında, Fransız ve Almanların ağırlıkta olduğu görülüyor. Yerli üretim yapan markaların yanı sıra Güney Kore ve Japonya markaları da pazarda güçlü oyuncular arasında yer aldı.

Son dönemde Çin markalarının Türkiye'ye ilgisinde belirgin bir artış gözlenirken, bu durum pazara giren firma sayısına da yansıdı. Türkiye otomotiv pazarında Skywell, MG, Chery, Leapmotor, Seres, Maxus, Hongqi, DFSK, BYD ve NETA ile 10 adet Çin menşeli marka bulunuyor.

DFSK ve Chery içten yanmalı motora sahip otomobilleri Türkiye pazarında satışa sunarken, MG, hem elektrikli hem içten yanmalı, diğer markalar da elektrikli modelleriyle boy gösteriyor. Lüks segment otomobil satan Voyah ODMD'de listelenmiyor. Ayrıca DFSK ve Maxus markaları hafif ticari araç satışı da gerçekleştiriyor.

EN FAZLA SATIŞ YAPAN ÇİN MARKALARI

Çinli otomotiv firmalarının Türkiye'deki ocak-şubat döneminde elde ettikleri satış rakamlarına bakıldığında, Chery, 9 bin 456 adetle ilk sırada yer aldı. 2 bin 716 adetlik satış rakamına ulaşan MG ikinci ve BYD de 375 adetle üçüncü oldu.

DFSK, otomobil ve hafif ticari olmak üzere 69 satışla dördüncü, Skywell 58 adetle beşinci sırada konumlandı.

ÇİN MARKALARININ TÜRKİYE PAZARINDAKİ PAYI

Çin otomotiv firmalarının Türkiye'deki toplam satışları (otomobil ve hafif ticari) yılın ilk iki ayında 12 bin 781'e, otomotiv pazarından aldıkları pay da yüzde 6,88'e ulaştı.

Çin markaları arasında DFSK ve Maxus'un ticari araç satışı da bulunuyor. Bu iki markanın hafif ticari sarışları hariç tutularak, sadece otomobil özelinde bakıldığında Çin markalarının satışı 12 bin 709 ve otomobil pazar payı da yüzde 8,68 oldu.

1000 ADEDİN ALTINDA KALMIŞTI

Chery ve bazı Çin markalarının satışa henüz başlamadığı geçen yılın şubat ayına bakıldığında, Çin markalarının toplam satışları 1000 adedin altında kalmıştı. Geçen yılın tamamında ise Çin markaları, toplam 967 bin 341 adetlik Türkiye otomobil pazarında, 59 bin 97 satışla yüzde 6,10'luk paya ulaşmıştı.

Böylece Çin markalarının hem adet hem de pazar payı açısından Türkiye pazarındaki konumlarını güçlendirdiği görüldü.

Öte yandan, Türkiye'yi Avrupa'ya açılan bir kapı olarak gören Çin markalarının, Türkiye'de üretim yapıp yapmayacağı merak konusu. Bu noktada bazı ilgili şirket yetkilileri, Türkiye'nin Çin markaları için üretim ve batarya yatırımı anlamında en büyük adaylardan olduğunu, ancak elektrikli otomobillerle ilgili düzenlemeleri ve gelişmeleri yakından takip ettiklerini belirtiyor.

KAYNAK: NTV, AA
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 32
  • Hasta 1 ay önce Şikayet Et
    Ayda 8000 TL peşin destek iyi para Sağlıklı biri ek iş yapsa ayda kaç TL kazanır?
    Cevapla
  • Ggfjfdghidfhjhgt 1 ay önce Şikayet Et
    BİSMİLLAHİRRAHMANİRRAHİM RABBİMİZ ALLAHTIR Allah’ım! Ümmet-i Muhammed’i mağfiret eyle! Allah’ım! Ümmet-i Muhammed’e rahmet eyle! Allah’ım! Ümmet-i Muhammed’e yardım eyle, zafer nasîb eyle! Allah’ım! Ümmet-i Muhammed’i muhâfaza eyle! Allah’ım! Ümmet-i Muhammed’i bir araya getir ve yekvücût eyle! Allah’ım! Ümmet-i Muhammed’i ıslah eyle! Allah’ım! Ümmet-i Muhammed’in sıkıntılarını gider!
    Cevapla
  • Gfduvdgvfigdjfvghf 1 ay önce Şikayet Et
    BİSMİLLAHİRRAHMANİRRAHİM RABBİMİZ ALLAHTIR Allah’ım! Ümmet-i Muhammed’i mağfiret eyle! Allah’ım! Ümmet-i Muhammed’e rahmet eyle! Allah’ım! Ümmet-i Muhammed’e yardım eyle, zafer nasîb eyle! Allah’ım! Ümmet-i Muhammed’i muhâfaza eyle! Allah’ım! Ümmet-i Muhammed’i bir araya getir ve yekvücût eyle! Allah’ım! Ümmet-i Muhammed’i ıslah eyle! Allah’ım! Ümmet-i Muhammed’in sıkıntılarını gider!
    Cevapla
  • ALPEREN 24 1 ay önce Şikayet Et
    Sıfır araç almayın paralar yurt dışına Yahudi şirketlere gidiyor
    Cevapla
  • Türker Güven 1 ay önce Şikayet Et
    Türkiye de vatandaşlar en az 10 yıl biriktirdiği parayı Katliamcı Siyonist güdümünde ki Avrupa otomotiv şirketlerine araç almak için veriyor yazık çok yazık; TOGG adımı neden en az 50 yıl önce atılmadı, Devrim otomobil adımı engellendikten sonra Koçç grubu otomivde nasıl lider oldu? TOGG en yakın zamanda halkın geniş kesiminin ulaşabileceği modelleri satışa sunmalı, sunacaktır İnşallah
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Tarım Kredi Kooperatif Market'te mayıs ayına özel yeni indirimli ürünler listesi!
Türkiye'nin beklediği an geldi! Arda Güler golle döndü