Arsa sahiplerine çok önemli 'imza' uyarısı!

Antalya Emlakçılar Odası, müteahhitlerden arsa payı karşılığı konut almak isteyen vatandaşları risklere karşı uyarıda bulundu. Uyarıda "Teslim tarihi sözlü olarak ifade edilen hiçbir sözleşmeye kesinlikle imza atılmasın" denildi.

GİRİŞ 14.04.2024 15:07 GÜNCELLEME 14.04.2024 15:07
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Antalya Emlakçılar, İş Takipçiler ve Oto Galericiler Esnaf Odası Başkanı İsmail Çağlar yaptığı açıklamada, arsa sahibi vatandaşların konut fiyatlarında yaşanan artıştan dolayı ev sahibi olabilmek için yeni arayışlara girdiğini anımsattı.

Arsa sahiplerinin müteahhit firmalarla anlaşarak arsa payı karşılığı ev sahibi olmaya çalıştığını ifade eden Çağlar, arsa payı ile alınan hisselerde çok fazla risklerin olduğuna dikkat çekerek, ‘’Vatandaşlarımız konut alayım derken evdeki bulgurdan da olmasın’’ dedi.

İsmail Çağlar

Sektörde birçok firmanın konut kampanyalarını yakından takip ettiğini vurgulayan Çağlar, şunları kaydetti:

‘’Türkiye ve KKTC’de arsa payı karşılığı ev sahibi olmak isteyenlere firmalar çeşitli fırsatlar sunduklarını iddia ediyor. Biz ise vatandaşlarımızı uyarmak istiyoruz. Arsa payı ile alınan hisselerdeki riskler çok fazla. Henüz tarihi belli olmayan teslim sözlerine sözlü olarak inanılmamasını, tapu ve kat karşılığı sözleşme yapılmasına dikkat edilmesi gerektiğini söylemek isteriz.”

"UCU AÇIK HİÇBİR ŞEYE SÖZLÜ VEYA YAZILI OLARAK İTİMAT EDİLMESİN"

Gayrimenkul sektöründe yaşanan yüksek fiyat artışlarının ev sahibi olmak isteyenleri başka seçeneklere yönlendirdiğine dikkat çeken İsmail Çağlar, şöyle devam etti:

‘’Türkiye ve KKTC’de arsa sahibi olan insanların müteahhit firmalarla anlaşarak arsa payı karşılığı ev sahibi olmaya çalışan vatandaşların daha ucuza konut sahibi olmanın yollarını aramalarını çok iyi anlıyorum. Ama bunun da birçok riskinin olduğunu akıllarından çıkarmasınlar. Zaten bu konuda da firmalarla yaşadıkları sorunlardan dolayı vatandaşlar odamıza şikâyetlerde bulunuyor.”

RİSKLER NELER?

Antalya Emlakçılar, İş Takipçiler ve Oto Galericiler Esnaf Odası Başkanı İsmail Çağlar, arsa payı karşılığı konut sahibi olmak isteyen vatandaşların hangi risklerle karşılaşabileceiğini şöyle anlattı:

‘’Arsa payı ile alınan hisselerdeki riskler çok olduğundan dolayı teslim tarihi sözlü olarak ifade edilen hiçbir sözleşmeye kesinlikle imza atılmasın.  Sözleşme yapılırken tapu ve kat karşılığı sözleşme yapılmasına kesinlikle dikkat edilmeli. Ucu açık hiçbir şeye sözlü veya yazılı olarak itimat edilmemeli. Mutlaka bir hukukçudan destek alınmalı veya Emlakçılar Odası ile irtibata geçilebilir. Tapu mutlaka aranmalı, köklü firmalar öncelikle tercih edilmelidir. Daire getirili arsaları almak isteyen vatandaşlarımız imzaladıkları sözleşmeleri çok dikkatli bir şekilde kontrol edip imzalamalıdır.”

"VEKALETNAMELER ÇOK DİKKATLİ HAZIRLANMALI VE OKUNMALI"

Bu riskler arasında en önemlisinin arsa paylama şekliyle konut edinmek için noterden verilen vekaletnamelerin çok dikkatli okunması gerektiğini ifade eden Çağlar, ‘’Bu noktada da kesinlikle bir avukattan destek alınmalıdır. Müteahhit ya da yüklenicinin arsa sahibi paylaşımındaki oranı artırdığı zaman kendi paylarına düşecek dairenin payını da artıracaklar. Bu nedenle müteahhit ya da yüklenicinin alacakları daire sayısı ve oranı da yükselmektedir. Bundan dolayı verilen vekaletnamelerde mutlaka projede konut veya sözleşmeden kaynaklanan tüm oran artışlarına, ‘yükselen oranda ortak olması’ ibaresi konulması önem arz etmektedir’’ dedi.

"FİRMALAR SEBEPSİZ ZENGİNLEŞME YAŞIYOR"

Emlakçılar Odası’na çok sayıda şikayetler geldiğini vurgulayan İsmail Çağlar, arsa karşılığı konut yapan firmaların kampanyalarını çok dikkatli izlediklerini söyledi. Çağlar, şöyle devam etti:

‘’Arsa karşılığı kampanya ile konut yapan firmaları sıkı takip ediyoruz. Bir çoğunun tutamayacağı sözler verdiklerine tanık oluyoruz. Çünkü verdikleri sözlerin gerçekleşmesi şu anki piyasa koşullarına göre çok zor. Bu tür firmalar hem vatandaşları mağdur ediyor hem de bu şekilde organizasyonları yapan kişi veya firmalar sebepsiz bir zenginleşme yaşıyor”

"ACİLEN YENİ ÖNLEMLER ALINMALI"

 Arsa sahiplerinin, ucuz konut hayali kurarken tam olarak hangi risklere evet dediklerinin de farkında olmadığını vurgulayan Çağlar, ‘’Arsa tedariki ile birleşerek konut sahibi olmak isteyen vatandaşların bu haklı talebinin istismar edilmemesi ve ellerindeki birikimlerin de heba olmaması için mutlaka acilen yeni önlemlere ihtiyaç duyuluyor. Devlet yetkilileri bu konuyla ilgilenmeli’’ diye konuştu.

KAYNAK: EKONOMİM.COM/FİKRİ CİNOKUR
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 4
  • Hamit 2 hafta önce Şikayet Et
    Neden çocuklarda kanser vakaları artıyor derken sebep ana babalar olmasın. Beddua alırsanız çocuklarınız kan kusar.
    Cevapla
  • Çelik 2 hafta önce Şikayet Et
    Bu bir ihbardır.! Arsa fiyatlarını, Daire fiyatlarını, kira fiyatlarını yükselten Emlakçılar. üç kuruş fazla komisyon almak ve Mal sahiplerinin ilanı kendilerine vermesi için yalakalık olsun diye Fiyatları artırıyorlar. Emlakçılar denetlenmeli
    Cevapla
  • Şems 2 hafta önce Şikayet Et
    Biz Adana'da ucu açık (teslim tarihi belli olmayan) sözleşmeye imza attık. Müteahhit firma evimizi yıktı. 10 yıldır bir kazma vurmadı. Üç aile kiralarda Sürünüyoruz. Bir kuruş kira destegi de vermedi. Mahkemye verdik, lehimize hiçbir şey çıkmadı.
    Cevapla
  • Misafir 2 hafta önce Şikayet Et
    Tüm sözleşmler e devlet üzerinden olmasını sağlayın. E sözleşme sistemi getirilmeli ve sözleşmeleri inceleyen bir avukat tutulmalı. Arabulucu gibi zorunlu olmalı. Kira sözleşmesi iş sözleşmesi ...
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Mücahitlerden akıl dolu mücadele: ABD verdi, İsrail attı, Kassam 4. kez vurdu!
Dur ihtarına uymayan yakayı öyle bir ele verdi ki!