Lockheed Martin'e 'gizli proje' darbesi! Dikkat çeken 'Türkiye' ayrıntısı
Lockheed Martin'i yürüttüğü 'gizli' bir projede büyük zarara uğradı. Savunma şirketinde ABD'nin Türkiye'ye uyguladığı yaptırım nedeniyle de mali tablodaki kriz daha da derinleşti.

F-35 savaş uçaklarının üreticisi ABD'li savunma şirketi Lockheed Martin, 2025’in ikinci çeyreğinde adeta mali bir deprem yaşadı.
1.6 milyar dolar zarar açıklayan Lockheed Martin Bu zararın büyük kısmı, “gizli” bir uçak projesindeki tasarım sorunları, altıncı nesil savaş uçağı ihalesinin kaybedilmesi ve iki farklı ülkede yürüttüğü helikopter projelerinin belirsizliğe sürüklenmesi nedeniyle meydana geldi.
CEO Jim Taiclet, yatırımcılara güven vermeye çalışırken “Tüm riskleri ciddiye alıyoruz. Mevcut sözleşmelerin yönetimini iyileştiriyoruz ve yeni projelerde teknik riskleri çok daha dikkatli hesaplayacağız.” şeklinde konuştu.
GİZLİ UÇAK PROJESİNDE 950 MİLYON DOLARLIK YIKIM
Lockheed’in en büyük kaybı, yüksek gizlilik seviyesinde yürütülen sabit fiyatlı bir havacılık projesinden geldi.
950 milyon dolarlık zarar, test ve entegrasyon süreçlerindeki sorunların beklenenden çok daha büyük etkiler meydana getirmesinden kaynaklandı. Taiclet, şirket içindeki uzmanların projeye yeniden yönlendirildiğini, risk azaltma planının devreye sokulduğunu belirterek “Bu çok gelişmiş sistemin sahaya sürülmesi kritik önemde. Geliştirdiğimiz sistem, hem ABD hem de müttefiklerimiz için oyun değiştirici olacak.” diye konuştu.
TÜRKİYE’YE UYGULANAN YAPTIRIMLAR 95 MİLYON DOLARLIK ZARAR GETİRDİ
Lockheed Martin, Türk Genel Maksat Helikopteri Programı kapsamında 95 milyon dolarlık zararı da bilançosuna ekledi.
Taiclet, bu kaybın nedeni olarak ABD’nin Türkiye’ye uyguladığı yaptırımları gösterdi ve “Bir kapsam değişikliği üzerinde mutabakata varıldı. Bu değişiklik, ABD hükümetinin yaptırımlarının etkisiyle oldu.” şeklinde konuştu.
KANADA İLE DE GÖRÜŞMELER SÜRÜYOR
Türkiye’ye ek olarak, Kanada Deniz Helikopteri Projesi de Lockheed’i zorladı. Şirket, bu programdan dolayı da 570 milyon dolarlık zarar yazdı. Müzakerelerin sürdüğünü belirten Taiclet, Kanadalı yetkililerle filo ömrünün uzatılması, lojistik destek ve ek görev kabiliyetleri üzerinde çalıştıklarını ifade etti.