Hrant Dink suikastinde paralel izi

Agos gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesinin ardında emniyetteki paralel ihanet çıktı.

Hrant Dink suikastinde paralel izi
Hrant Dink suikastinde paralel izi
GİRİŞ 28.09.2015 11:33 GÜNCELLEME 28.09.2015 14:08
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Milliyet gazetesinden Tolga Şardan bugünkü yazısında Hrant Dink soruşturmasında gelinen noktayı yazdı. Şardan, Dink soruşturmasını Emniyet içinde örgütlenen paralel yapıların kendi çıkarları için kullandıklarının altını çizdi. 

İşte Şardan'ın o yazısı:

Agos gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in, soğuk bir kış günü uğradığı silahlı saldırının üzerinden 8.5 yıl geçti. Olayın hemen ardından yakalanan faillerin İstanbul’da yargılanması devam ediyor.

PARALEL SAVCI AKKAŞ'IN TUTUMU

Bu yargılama devam ederken, 17-25 Aralık sürecinin yaşanmasıyla birlikte ailenin avukatı Fethiye Çetin’in başvurusunun ardından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, olayla ilgili olduğu gerekçesiyle bazı devlet görevlileri hakkında yeni dosya açmıştı.
Soruşturmayı yürüten Savcı Muammer Akkaş’ın Tekirdağ’a tayininin çıkması sonrasında soruşturma dosyasını Cumhuriyet Savcıları Yusuf Hakkı Doğan ve Gökalp Kökçü ele aldı. Doğan’ın Yargıtay’a atanması, Kökçü’nün dosyayı tek başına yürütmesine neden oldu.

ENGİN DİNÇ'LE DOSYA TAMAMLANDI

Soruşturma savcısı Kökçü, zaman içinde daha önce dosyada adı geçen hemen tüm devlet görevlilerinin “şüpheli” sıfatıyla tek tek ifadesini aldı. Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi Başkanı olan ve Dink’in öldürülmesi sürecinde Trabzon’da görev yapan Engin Dinç, Kökçü’ye “şüpheli” sıfatıyla ifade veren son devlet görevlisi oldu.
Dinç’in, bir ara devlette yönetim krizine neden olan ve uzun süredir beklenen ifadesini vermesiyle birlikte savcılık, iddianamenin yazımını tamamladı. Son düzeltmeleri yaparak mahkemeye teslim etme aşamasına geldi.

Emniyet’teki kavganın izleri Dink soruşturmasında

İddianamenin yazımı sırasında savcılık önemli delillere ulaştı. Özellikle tutuklanan şüpheliler arasında yer alan polis memuru Muhittin Zenit’in aktardığı bilgilerle dönemin Ankara, İstanbul ve Trabzon’daki polis müdürlerinin ifadeleri alındı, bazıları tutuklandı.  

BİLGİLERİN OLDUĞU BİLGİSAYAR KAYBOLDU

Soruşturmada, Trabzon Emniyeti’nin onarım amacıyla Ankara’daki İstihbarat Dairesi Başkanlığı’na gönderdiği ve içinde yardımcı istihbarat elemanlarının verdiği bilgilerin kaydedildiği bilgisayarın kaybolduğu ortaya çıkarıldı.

İstanbul’dan Ankara’ya ulaşan bilgilere göre, soruşturmada, bu kadar yeni delil bulunup açılım yapılmasına karşın savcılık, Emniyet içindeki farklı yapıların birbirleriyle mücadelesinden fazlasıyla rahatsız.

PARALEL YAPILANMANIN KAVGASI

Savcılığın bu rahatsızlığının, daha Büyüteç’te kamuoyuna yansıttığım Emniyet içindeki “Okuyucu/ Yazıcı, KÖZ’cü ve Gülen Cemaati”ne yakın polislerin birbirleriyle olan çatışmasından kaynaklandığı belirtiliyor.

Kulislere yansıyan bilgilerde, Emniyet içindeki grupların birbirlerine karşı üstünlük sağlamak amacıyla Dink soruşturmasını kullandıkları ifade ediliyor.

Bu grupların soruşturmayı etkilemesinden kaygı duyan savcılık, bu nedenle dosyada yer alan bilgiler ve tüm kayıtlarının avukatların ulaşmasına kısıtlama koydu. Bu kısıtlamaya Dink ailesinin avukatları da dahil edildi.

YENİ GELİŞMELER YAŞANABİLİR

Ayrıca, incelenemeyen görüntü konusu var. Mahkemenin isteğine karşın TÜBİTAK’ın “adam yok” gerekçesiyle yapılamayan kamera görüntülerinin detaylı biçimde analiz edilmesiyle savcılık yeni gelişmelerin yaşanabileceğini değerlendiriyor.

Elbette bir de şimdiye kadar hiç konuşmayan dönemin İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu bu konuda ne biliyor? Cinayetin sonrasında sessizliğini koruyan yılların tecrübeli siyasetçisinin neler paylaşacağı fazlasıyla önemli. İfadesi alınan tüm devlet görevlilerinin “şüpheli” olarak yer aldığı iddianame önümüzdeki günlerde mahkemeye sunulunca kamuoyu çok farklı bilgileri öğrenme imkânı bulacak. 

YORUMLAR 4
  • H.B.V 8 yıl önce Şikayet Et
    kurcaladıkca Her taşın altından parelel cemaat çıkıyor?.
    Cevapla
  • H.B.V 8 yıl önce Şikayet Et
    işte buyur? Parelel Cemaat yıllarca halkı uyutmuş!.
    Cevapla
  • İbo 8 yıl önce Şikayet Et
    Bır ara hepınız ermenı olmuştu uzkültürlü insanlar bızım en büyük sorunumuz ıcımızdekı pkk lar en büyüktelıme avrupaya calışan basın Gıdın bu menleketten kırletınız
    Cevapla
  • Abdullah 8 yıl önce Şikayet Et
    Muhsin Yazıcıoğlu derim ... !
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Milli Muharip Uçak KAAN bir kez daha başardı
Hamas'tan son dakika ateşkes açıklaması! Müzakereler sona erdi: Cevabımızı ilettik!