Erhan Başyurt'tan 'yandaş medya' tanımı

'Yandaş medya' tanımına farklı bir bakış getiren Bugün Genel Yayın Yönetmeni Erhan Başyurt karşıtı olarak 'Değişim yanlısı ve statüko yanlısı medya' tanımını yaptı.

Erhan Başyurt'tan 'yandaş medya' tanımı
Erhan Başyurt'tan 'yandaş medya' tanımı
GİRİŞ 04.08.2011 15:30 GÜNCELLEME 04.08.2011 15:30
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

“Yandaş Medya” tanımını suni buluyorum. İlla bir tanımlama kriteri oluşacaksa “Demokrasi ve özgürlük yanlısı medya” ile “Değişim karşıtı ve statüko yanlısı medya” demek daha doğru olur.” sözleriyle medyada oldukça gündem yaratacağa benzeyen Bugün Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Erhan Başyurt, Kehkeşan Dergi’nin Ağustos sayısına özel olarak verdiği röportajda hem günümüzdeki basını hem de Bugün Gazetesi’nin değişim sürecini anlattı.

İşte o röportaj...

Türkiye gibi gündemi sürekli değişen bir ülkede gazeteci olmak sizce zor mu? Nasıl?

Sürekli değişen konuları kuşatacak bilgi derinliğine ulaşmanız gerekiyor. Gündemin bu kadar sık değişmesinin mesleki zorluğu burada yatıyor. Kolaylığı ise, gündem sıkıntısı çekmiyorsunuz. Sürekli değişen gündem de heyecanınızın devamını sağlıyor. Durgun bir su birikintisi gibi değil de, akan nehir gibi oluyorsunuz.

Genel olarak Türkiye’deki gazetecilik hakkında neler düşünüyorsunuz? Kendi ekibinizden biraz bahseder misiniz?

Türkiye’de gazetelerin yayın anlayışları ve içerikleri bir yelpaze gibi dağılmış durumda. Dolayısıyla tamamını kuşatıcı bir genel çıkarımda bulunmak çok zor. Ancak şunu söyleyebilirim, Türkiye’nin gelişimine paralel medya da iyiden yana tekâmül gösteriyor. Demokrat, özgürlükçü ve sağduyulu sesler çoğalıyor. Bugün Gazetesi henüz genç bir gazete olmasına rağmen, kendi editöryal kültürünü geliştiriyor. Bu anlayışla yetişen ve tecrübeli arkadaşların yanında pişen genç editörlerimiz sayesinde dinamik bir habercilik yapabiliyoruz.

Seçimlerden sonra ortaya çıkan siyasi tabloyu nasıl değerlendiriyorsunuz? Bu anlamda sizce anayasa değişikliği ne şekilde yönlenir?

Türk halkı, değişimin devamını, istikrar ve büyümeyi tercih etti. Umarım bu dönemde Türkiye, kronik krizlerinden kurtulup, hak ettiği uluslararası temsil keyfiyetine ulaşır. Seçim sonuçları, halkın yeni ve sivil bir anayasa istediğini de net bir şekilde ortaya koydu. Ancak Meclis aritmetiği ve muhalefetin uzlaşma konusunda yakın dönem sicilinin pek parlak olmaması, yeni Anayasanın gerçekleşmesinin pek kolay olmayacağını gösteriyor. Umutsuz değilim. Siyasi partilerin tabanın taleplerine kulak tıkamaları kendi aleyhlerine olacaktır.

Yandaş medya tartışmaları hakkında ne söyleyebilirsiniz? Önceden yandaş medya diye gazeteleri mimleyen bazı kişilerin şimdilerde hükümete yaklaşma yazıları hakkında ne düşünüyorsunuz?

Yandaş medya tasnifini suni buluyorum. Bu tür itibarsızlaştırma ya da ötekileştirme amaçlı sınıflandırmalar kutuplaşmalar doğurur. “Candaş medya” ve “yoldaş medya” gibi karşı sınıflandırmalar bu nedenle doğdu. Bu manada illa bir tanımlama kriteri oluşacaksa “Demokrasi ve özgürlük yanlısı medya” ile “değişim karşıtı ve statüko yanlısı medya” demek daha doğru.

İnternet gazeteciliği ve sosyal medyanın giderek gelişmesi üzerine yazılı basının geleceği sizce ne yönde olur?

Gazeteler teknolojik devrim nedeniyle tüm dünyada bir sınav geçiriyor. Matbu gazete satışları kan kaybediyor. İnternet ve tablet kullanımı arttıkça Türkiye’de de bu kıskaç büyüyor. Bununla beraber, gazeteler halen etkinliğini koruyor. Daha önemlisi gazetecilik meslek olarak değer kaybetmiyor. Web tabanlı haber sitesi de olsanız, sanal gazete de çıkarsanız, gazetecilik meslek formasyonuna daha fazla ihtiyaç duyar hale geliyoruz. Dolayısıyla bu dönüşümü, gazetelerin sonu gibi algılamak değil de, satışlarının düşmesi ama gazeteciliğin sürmesi olarak düşünebiliriz. Bugün Gazetesi olarak biz de web, ipad, ipod ve android tabanlı sanal sitelerimizle bu değişime ayak uydurmaya çalışıyoruz. 

Bugün Gazetesi’ndeki değişim ile ilgili neler söylemek istersiniz? Neden bir değişikliğe gitme kararı aldınız?

Daha etkin ve çok satan bir gazete için değişikliğe gittik. Okur taleplerini inceledik. Kaliteli baskıya öncelik verdik. İçeriği de daha çok zenginleştirip, farklı ilgi alanlarına hitap etmeye çalıştık.

Bu anlamda gazetede ne gibi değişimler oldu?

Otomotiv, teknoloji, emlak, yemek, alışveriş, moda, kadın, tarih ve gezi gibi sabit sayfalar ekledik. İki yeni yüzü Derya Baykal ve Elif Korkmazel’i de yeni yazarlar olarak Bugün ailesine kattık.

Bu değişim ile birlikte gazeteye yeni sayfalar ve yeni isimler eklendi. Okuyucunun bu değişime tepkisi ne yönde oldu?

Büyük çoğunlukla olumlu oldu. Gazetenin içerik zenginleşmesine ilişkin takdirlerini bildirdiler. Bizim asıl endişe kaynağımız, “Berliner Boy” olarak bilinen daha küçük bir ebatta gazetenin nasıl karşılanacağı ile ilgiliydi. Bu konuda da oldukça olumlu tepkiler aldık. Hem okuma rahatlığı olduğu için hem de gazetenin ele bulaşmayan baskısı nedeniyle beğendiler.

Bugün Gazetesi’ndeki değişimle ilgili reklam verenlerin tepkisi ne yönde?

Okur tepkileri gibi reklam veren tepkisi de iyi yönde gerçekleşti. Fiyat artışına rağmen okur sayımızda da artış yaşadık. Aynı şekilde reklam veren de baskı kalitesi ve uzmanlık sayfaları nedeniyle daha fazla oranda Bugün’ü tercih etmeye başladı.

Televizyonda en çok hangi tür programları izliyorsunuz. Takip ettiğiniz bir dizi var mı?

Düzenli şekilde dizi izlemeye vaktim olmuyor, maalesef. Ancak, yüksek reyting alan dizileri fırsat buldukça seyretmeye, halkın ilgi duyduğu hususları anlamaya çalışırım.

(Kehkeşan)

YORUMLAR 1
  • Ahmet Özbir 13 yıl önce Şikayet Et
    DEMOKRASİ KARŞITI, DEMOKRASİ YANDAŞI MEDYA, ÖTESİ KENYA!... Benim için DEMOKRASİNİN ve ÖZGÜRLÜKLERİN yanında olan medya önemlidir, yani milletin medyası, seçilmişlerin, SİVİL İDARE'nin yanında olan medya, bir kenyalı medya var ASKERİ VESAYET REJİMİ'nin savunucusu, sürmanşetinden, manşetinden devamlı olarak TAYYİP deyip vurmak görevi olan gerici, zorba, demokrasi düşmanı medya! Onları biz çok iyi biliyoruz, ancak onların tirajını hiçbir zaman artırmayacağız, söz veriyoruz! Milletin medyası daima bir numara olacak, çünkü onlar demokrasinin ve seçilmişlerin yanında, diğerleri cuntacıların, demokrasiye plan yapanların yanında, onun için o tiplere bizler Tipi Bozuk Familya diyoruz ve KENYA'YA ŞUTLUYORUZ! Sn.Erhan Başyurt'un ellerine sağlık diyoruz, yazısı "cuk" diye oturmuş, birilerine de acaip oturtmuş!..
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Bıçaklı sürücüye yangın tüpüyle müdahale kamerada
Dışişleri Bakanlığı'ndan son dakika Suriye açıklaması! Dikkat çeken ABD ve AB detayı