Kendi kendine meme muayenesi nasıl yapılır?

Memenin oluşumu süt bezleri ve üretilen sütün meme başına taşıyan kanallardan oluşur. Buradaki kanalların ve süt bezlerindeki hücrelerin aşırı bir şekilde büyümesi ve kitleler halinde çoğalması sonucu meme kanseri oluşur.

Kendi kendine meme muayenesi nasıl yapılır?
Kendi kendine meme muayenesi nasıl yapılır?
GİRİŞ 26.04.2014 11:00 GÜNCELLEME 26.04.2014 11:00

Meme de oluşan bu kitleleri kadınların %80'i ya bilinçli olarak ya da bilinçsiz olarak kendisi fark eder. Her kadının kendi kendine meme muayenesi yapması gerekir.

Kendi kendine muayene esnasında meme de bulunan yumru, şişlik ve kalınlaşma gibi belirtiler kanser habercisi olacağı için kendi kendine muayene esnasında fark ederek erken teşhisin önünü açmış olursunuz. Erken evrelerde fark edilen kitleler hastalığın ilerlememesini ve sağ kalabilme şansınızı artırır.

Regl döneminizin bitiminden 3 veya 5 gün sonra göğüslerinizi ayda bir kere de olsa muayene etmelisiniz. Menopozdaysanız eğer her ay aynı tarihte göğüslerinizin kontrolünü yapmalısınız. Düzenli bir şekilde muayenenizi yapmaya başladığınızda göğsünüzün yapısınız kavrayacak ve ters bir durum olursa eğer bunu daha çabuk fark edeceksiniz.

Meme muayenenizi yapmanız için değişik yöntemler var. Ayna karşısında, yıkanırken ve sırt üstü yatarak.

Ayna karşısında;

Ayna karşısında belden yukarı çırılçıplak durun. Göğsünüze bakın. Her iki göğsünüz eşit değilse korkmayın hemen. Kadınlarda bir göğüs diğerinden büyük olabilir. Şekline, dokusuna ve cildinizde farklılık var mı ona bakın. Renk değişimi, gamze oluşumu, ciltte büzüşme ve ağrılı bir bölge olup olmadığını kontrol edin. Meme başlarında soyulma, renk değişimi ve meme uçlarının yönlerini kontrol edin.

Ellerinizi kalçanızın üstüne koyarak göğüslerinizin altındaki kasları sıkılaştırın ve iki yana dönerek göğüslerin dış kısmına bakın.

Aynanın karşısında öne doğru eğilin. Omuz ve dirseklerinizi öne doğru döndürün. Bu esnada göğüs kaslarınız sıkışacak ve göğüsleriniz öne doğru sıkışacak. Dış hatlarınıza bakın.

Başınızın arkasında ellerinizi birleştirin, sıkıca kavrayın ve öne doğru itin. Göğüslerinizin dış yüzlerini ve alt yüzlerini kontrol edin.

Meme uçlarında akıntı olup olmadığını kontrol edin.

Yıkanırken;

Yıkanırken memenin içini hissedebilirsiniz. Ellerinizi sabun ile kayganlaştırın. Koltuk altınızda kalınlaşma şişlik var mı kontrol edin. Sağ elinizi kalçanıza koyup sol eliniz ile sağ göğsünüzü kontrol edin.

Köprücük kemiğinizin üstünü ve altını kontrol edin.

Bir elinizle göğsünüzü desteklerken sabunlu elinizle meme dokunuzu hissedin. Göğsünüze hafifçe bastırın ve muayene için parmaklarınızın düz kısmını kullanın.

Sırt üstü yatarak;

Sırt üstü yatın. Sol omzunuzun altına küçük bir yastık yerleştin ve sol elinizi başınızın altına koyun. Sağ elinizi sol göğsünüzün üstüne koyun. Parmaklarınız düzolacak şekilde muayene edin. Vücut losyonu kullanırsanız kontrol biraz daha kolay olacaktır.

Göğsünüzün bir ucundan başlayarak parmak uçlarınızla dairesel hareketlerle başladığınız noktaya gelene kadar saat yörüngesinde devam edin. Daire tamamlanınca meme başına yakınlaşın ve aynı işlemi tekrarlayın.

Tüm göğsünüzün yüzeyini aynı şekilde kontrol edin.

Meme ucunu yavaşça içeri doğru bastırın ve daireler çizerek kontrolü sağlayın.

Bütün bu muayeneleri yaptıktan sonra göğsünüzde her hangi bir kitle fark ettiyseniz doktorunuza hemen başvurun. Unutmayın ki erken teşhis hayat kurtarır.

hamilelikaylari.com

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Okullar yarın tatil mi? MEB açıkladı!
Son dakika: Bakan Tekin, Türkiye'yi sarsan olay sonrası duyurdu: Hazırladık, geliyor...