'Ergenlikte diyet, gelişimi olumsuz etkiliyor'

Dr. Nilay Ergen, gelişme çağındaki çocuklara diyet yaptırılmasının, çocukların gelişimini olumsuz etkilediğini söyledi.

'Ergenlikte diyet, gelişimi olumsuz etkiliyor'
'Ergenlikte diyet, gelişimi olumsuz etkiliyor'
GİRİŞ 19.04.2016 16:34 GÜNCELLEME 19.04.2016 16:34

Hareketsizlik ve yanlış beslenme nedeniyle 14 yaşında 105 kilograma ulaşan Burak Şener, egzersiz fizyolojisi uzmanı Dr. Nilay Ergen, psikolog ve bireysel spor eğitmeni gözetiminde 1 ay önce başladığı çalışma sonucunda 99 kilograma indi.

Ergen, gazetecilere yaptığı açıklamada, Burak Şener'in kendisine kilo sorunu nedeniyle başvurduğunu dile getirerek, Şener'in alışkanlıklarını, aile hikayesini öğrenip, sağlık sorunu olmadığını gördükten sonra bazal metabolizmasının ölçüldüğünü anlattı.

Bazal metabolizmanın oksijen akım tekniği ile ölçüldüğünü ve ardından kol, bacak ve karındaki kas, yağ oranlarının ve kemik yapısını inceleyen bir vücut analizi yapıldığını, beslenme uzmanı ile görüşüldüğünü kaydeden Ergen, yaklaşık 1 ay önce başlatılan beslenme ve egzersiz programları sonucunda Şener'in 6 kilo verdiğini söyledi.

Ergen, "Burak'ın hızlı kilo vermesini değil, büyürken boyunun uzayıp kasların artmasını ama kilo artışının buna göre daha az olmasını sağlamaya çalışıyoruz. Burak'ta beden kitle endeksinin 25'in altında olması gerekiyor ancak Burak'ın 30'un üzerindeydi. Yavaş yavaş Burak'ın boyu uzadıkça, kasları arttıkça ama yağ oranı azaldıkça beden kitle endeksi normale gelecek. Bunu da ağır diyetlerle, ağır ve sevmeyeceği sporlarla değil, düzenli beslenme alışkanlığı sağlayarak sevdiği yiyecekleri yavaş yavaş öğünlere yerleştirerek ve hangi spor branşını seviyorsa orada devam etmesini sağlayarak yapmaya çalışıyoruz" diye konuştu.

Beslenme ve spor reçetesi vermek yerine Burak Şener'de bir alışkanlık oluşturmak istediklerini ifade eden Ergen, "En az 6 ay Burak'ı takip edeceğiz. Ondan sonra hayat boyu, çünkü düzenli ve sağlıklı yaşamak ömür boyu süren bir şey. Burak'a kilo hedefi koymadık çünkü büyüme çağında. Biz onun beden kitle endeksinin 20-22 civarına indirmeyi planlıyoruz. Bu, boyunun büyüme oranına bağlı. Burak'ta kilo hedefimiz yok yağ hedefimiz var. Yağ oranını yüzde 20'nin altına yağ kilosunu da 20 kilonun altına indirmeyi düşünüyoruz" dedi.

- "Kemikleri, kas yapıları ve iç organları büyümeye devam ediyor"

Ergen, gelişme çağındaki çocuklara diyet yaptırılmasına karşı çıktığını belirterek, "Bu yaşlardaki çocuklar büyüme ve gelişme çağındalar. Boy uzamaları dursa bile kemikleri, kas yapıları ve iç organları büyümeye devam ediyor. Ergenlik çağına girmiş ya da girmek üzere olan çocuklarda yapılacak diyet gelişimi olumsuz etkiliyor. Bu dönemde yanlış ve yetersiz beslenmenin yerini doğru beslenme alışkanlıkları ve doğru egzersizle doldurmak gerekiyor" diye konuştu.

Ergenlikte zorlayarak spor yaptırmanın çocukta bıkkınlık oluşturduğuna işaret eden Ergen, anne, babalara çocuklarını bütün spor branşıyla tanıştırmaları ve çocukların istediği branşta devam etmesini sağlamaları tavsiyesinde bulundu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
B sınıfı ehliyet değişiyor! İşte kullanabileceğiniz 125 cc motosiklet modelleri
Manipülasyonun havada uçuştuğu günlerde hatırlamak ve unutmamak kadar değerli ne olabilir