Kalp yetersizliğinin başlıca belirtisi

Uz. Dr. Nuri Cömert, kalp yetersizliği konusunda dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi.

Kalp yetersizliğinin başlıca belirtisi
Kalp yetersizliğinin başlıca belirtisi
GİRİŞ 30.01.2017 11:56 GÜNCELLEME 30.01.2017 11:56

Nefes darlığı, çarpıntı, depresyon gibi belirtilerle kendini belli edebilen kalp yetersizliği, tek başına bir hastalık olarak değil; kalp krizi, yüksek tansiyon, kalp kapağı ve kalp kası hastalıkları, diyabet, kronik böbrek yetersizliği ve akciğer hastalıkları gibi farklı rahatsızlıklar sonucu olarak ortaya çıkabiliyor. Yaşam kalitesi ve süresini kısaltan bu tablonun yakın takip ve düzenli tedavi ile vakit kaybedilmeden kontrol altına alınması gerekiyor.

Uz. Dr. Nuri Cömert, kalp yetersizliği konusunda dikkat edilmesi gerekenler hakkında önemli bilgiler verdi.

En sık 65 yaş ve üzeri kişilerde görülüyor

Yaşla birlikte kalp kasında güç azalması olabildiği için, kalp yetersizliği en sık 65 ve yaş ve üzeri kişilerde görülmektedir. Yine aşırı kilolu bireyler, Tip 2 diyabet hastaları ve daha önce kalp krizi geçirmiş olan kişiler de risk altındadır. Kalp yetersizliğinin başlıca belirtisi, nefes darlığıdır. Diğer belirtiler yorgunluk, çarpıntı, geceleri sık idrara çıkma, bacaklarda şişme, karın şişliği ve boyun toplardamarlarında belirginleşmedir. Şikayetlerin günlük yaşama yansıması, kalp yetersizliğinin ilerlemiş olduğunu gösterebilir. Merdiven çıkarken ya da günlük işleri yaparken daha önce olmayan nefes darlığı ve yorgunluk hissi dikkate alınmalıdır. Şikayetlerin erken tanınması ve tedavi edilmesi önemlidir.

Kalp yetersizliğinin başlıca sebepleri

- Kalbi besleyen koroner arterlerin tıkanması

- Hipertansiyon

- Kalp ritm problemleri

- Doğumdan itibaren kalp kasının etkilenmesi

- Kalp kapak hastalıkları

- Diyabet yani şeker hastalığı

Öncelikle altta yatan neden belirlenip tedavi edilmeli

Özellikle ailesinde doğumsal kalp kası hastalıkları olanlar kalp yetersizliği açısından kontrol edilmelidir. Kalp yetersizliği tanısı; detaylı bir kalp muayenesi ve sonrasında kalp yetersizliği nedenlerine göre yapılacak elektrokardiyogram, akciğer filmi, ekokardiyografi ve labaratuvar testleri ile konmaktadır. Aritmi şüphesi varsa hastaya 24 saatlik ritm izleme araçları takılarak takip yapılablir. Kalp yetersizliği tedavisinde en önemli amaç, altta yatan nedenin belirlenerek tedavi edilmesidir. Tedavi; yaşam tarzının değiştirilmesi, ilaç ve girişimsel tedavileri içerir. Kalp damarlarında problem varsa bu durumun düzeltilmesi, kan basıncı ve kan şekeri kontrolü önemlidir.

Risk faktörlerini azaltmak için 6 öneri

- Hipertansiyon ve diyabet tedavinizi aksatmayın

- Tuzu azaltın

- Yeşil sebze - meyve tüketin

- Et yerine balık yiyin

- Sigara içmeyin

- Özellikle açık havada düzenli yürüyüş yapın

Kişiye özel tedavi planlaması

İlaç tedavileri kardiyoloji uzmanı takibinde ve belirli aralıklarda kişiye özel olarak yapılmaktadır. Kalp yetersizliğinde ilaçlara rağmen şikayetler devam ederse, uygun hastalarda kalp pili tedavisi ve kalp destek cihazları takılabilir. Hastalarda tüm önlemlere rağmen hastalık ilerlerse kalp nakli planlanabilir. Kalp yetersizliği gelişmeden, nedenlerin belirlenmesi ve önlem alınması en etkin tedavi yöntemidir.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Son dakika: MEB 81 il valiliğine yazı gönderdi! 1 Nisan'da okullar tatil olacak mı?
Kötü haberi duyurdular: Fenerbahçe o ligde oynayamaz! İşte sebebi