Mavi denizlerden kızıl çöllere Abu Dhabi'de gezilecek yerler

Birleşik Arap Emirlikleri'nin başkenti Abu Dhabi, modern yapıları, doğası ve kültürüyle ilgi görüyor. Abu Dhabi'nin görkemli camileri, birbirleriyle yarışan gökdelenleri ile uçsuz bucaksız çöllerinde heyecan verici bir gezi sizi bekliyor.

Mavi denizlerden kızıl çöllere Abu Dhabi'de gezilecek yerler
Mavi denizlerden kızıl çöllere Abu Dhabi'de gezilecek yerler
GİRİŞ 24.11.2021 16:01 GÜNCELLEME 24.11.2021 16:01 KAYNAK HABER7

Birleşik Arap Emirlikleri'nin yedi emirliğinden en büyüğü ve başkenti olan Abu Dhabi, Körfez ülkelerinin modern yönünü en iyi şekilde gösteren görkemli ve lüks yapılarıyla doğal manzaraların birleştiği özel bir şehir. Çevresindeki adalarla birlikte tam bir turizm cenneti olan Abu Dhabi, masmavi plajları, göz alabildiğine uzanan kızıl çölleri ve tarihi çarşılarıyla herkese uygun tatil alternatifleri sunuyor. Tematik eğlence parkları ve su sporları için özel olarak kurulmuş yerler ise heyecan verici bir gezi yaşamanızı sağlayacaktır. Abu Dhabi'de gezilecek yerleri sizler için listeledik...

Şeyh Zayed Camii

 

 

Dünyanın en büyük camilerinden biri olan Şeyh Zayed Camii, Birleşik Arap Emirlikleri'nin en önemli sembollerinden biridir. Türkiye de dahil olmak üzere inşa sürecinde 9 ülkenin katkısının bulunduğu camide 82 kubbe, 1000 kolon ve beyaz ile altın işlenmiş onlarca kemer bulunmaktadır. Cami, aynı zamanda 12 ton ağırlığında dünyanın en ağır avizesi ve yine dünyanın en büyük el yapımı halısını da bünyesinde bulundurmaktadır.

Aynı anda 40 bin kişiye ibadet etme imkanı sağlayan Şeyh Zayed Camii, 2007 yılında hizmete açılmış ve güzelliğiyle yalnızca Müslümanların değil diğer dinlerden insanların dikkatini çekmeye başlamıştır. Cami, klasik Arap cami mimarisi yerine farklı İslam medeniyetlerinin birleşimiyle daha özgün bir yapıya sahiptir. Çinileri, Türkiye'den, her biri farklı boyuttaki 82 kubbesi ise Pakistan Badshahi Camii'nden esinlenilerek tasarlanmıştır.

Caminin giriş kapısında altın varakla boyanmış Arapça hat sanatı ve kaligrafi işleri, ana ibadet alanında Makedonya mermeri ve değerli taşlarla kaplanmış kolonlar ile 40 milyon swarovski kristali kullanılan devasa kandili gözlerinizi kamaştıracak ve bakmaya doyamayacaksınız.Geniş bahçesi ve süs havuzları da Şeyh Zayed Camii'nin diğer gösterişli alanlarını oluşturmaktadır.

Abu Dhabi Geleneksel Köyü (Heritage Village)

Abu Dhabi'nin geleneksel vaha köyü geleneğini yaşatmak ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni ziyarete gelen gezginlere kenti geçmişiyle tanıtmak için inşa edilmiş bir sit alanıdır. Heritage Village, bir açık hava müzesi olarak keçi kılından yapılmış çadırlar, kamp ateşinde pişirilen kahve ve sulama sistemleriyle tam bir çöl yaşamı deneyimi sunuyor.

Çöl hayatına yakından şahit olmak isterseniz Abu Dhabi'de mutlaka uğramanız gereken bir yer olarak karşınıza çıkan Heritage Village'de bizzat kendiniz de katılarak geleneksel el işleri yapan atölyelerde becerilerinizi gösterebilirsiniz. Erkekler, genellikle metal işler ve seramik çalışmaları yaparken kadınlar ise dokuma ve yün eğirme işleri yapmaktadır. Eğer bu ürünleri kendiniz yapmak istemezseniz de hediyelik eşya dükkanlarından satın da alabilirsiniz. 

Heritage Village mağazalarında Arap mutfağının yapı taşlarını oluşturan binbir çeşit  baharatları ve mis kokulu sabunları da bulabilirsiniz.

Al Jahili Kalesi

Abu Dhabi'nin mimari şaheserlerinden bir diğeri Al Jahili Kalesi, 19. yüzyıl sonlarında inşa edilmiş ve heybetini hala koruyan tarihi bir yapıttır. Şehri savunma amaçlı inşa edilmiş kale, bir dönem bölgenin önemli ailelerinden Al Nahyan ailesi için konut olarak kullanılmış sonrasında ise müze halini almıştır.

Yemyeşil bahçeleriyle sarı kale duvarları arasında Arap kültürünün mistik havasını koklamak, kendinizi bir anda dönem filmleri içerisinde hissettirecektir. Kale içerisinde kalıcı ve geçici sergi olmak üzere iki farklı alan bulunmaktadır. Kalenin kuzey bölümünde gezgin Wilfred Thesiger'e ait siyah beyaz fotoğrafların sergilendiği "Bin London and Freedom of the Desert" isimli kalıcı sergi bulunmaktadır.

Ferrari World Abu Dhabi

Ferrari World, Ferrari otomobillerinin sergilendiği bir alan olmasının yanı sıra dünyanın kapalı alandaki en büyük tema parkı olan büyük bir eğlence merkezidir. Yas Adası üzerinde bulunan Ferrari World, özellikle motor sporlarına ilgi duyanları ve hız tutkunlarını 86 bin metrekarelik geniş bir alanda eğlenceyle buluşturuyor.

Heyecanı ve adrenalini seven gezginlerin aynı zamanda aileleriyle beraber gezebilecekleri, çocuklara da çeşitli etkinlikler sunmayı ihmal etmeyen Ferrari World, küçük ziyaretçilerine profesyoneller eşliğinde sürüş deneyimi yaşatıyor.

Ferrari World'de adrenalini doruklarda yaşarken yemek yemeği unutmamanız için lezzetli yemekler sunan İtalyan restoranı ve keyifli anlarınızı hatırlamanız için Ferrari temalı hediyelik eşya alabileceğiniz dükkanlar da yer alıyor.

Emirates Park Zoo

Emirates Park Zoo, yaklaşık 2 bin hayvanın yaşamını sürdürdüğü, ailecek gezmek isteyenlerin, Abu Dhabi'de tercih edebileceği bir hayvanat bahçesidir. Hayvanat bahçesinde beyaz kaplan ve 32 yaşında 300 kilo ağırlığındaki Sibirya ayısı, en çok ilgiyi gören hayvanlar arasında yer alıyor.

Emirates hayvanat bahçesi içerisinde konaklayabileceğiniz bir otel de bulunuyor. Bazı hayvanlarla özel olarak ilgilenmek ve beslenmek için önceden rezervasyon yaptırarak hayvanat bahçesi turunu daha etkileyici hale getirebilirsiniz. Hayvanat bahçesinde Afrika davul çalma ve dans gösterilerini de izleyebilirsiniz.

Capital Gate

Abu Dhabi'nin ışıl ışıl devasa gökdelenlerinin en ikonik hali Capital Gate, 165 metre uzunluğunda enteresan mimarisiyle dikkatleri çekiyor. Farklı mühendislik tekniklerinin kullanıldığı Capital Gate, hafif eğik ve yuvarlak hatlara sahiptir.

Guinnes Dünya Rekorlar Kitabı'na göre de 18 derece eğimiyle dünyanın en eğik yapısı olan Capital Gate'e çıkarak Abu Dhabi'yi kuş bakışı izleyebilirsiniz.

Abu Dhabi'ye ne zaman gidilir?

Abu Dhabi, diğer körfez ülkelerinden olduğu gibi yılın neredeyse her günü güneşli ve sıcak olan bir şehir. Oldukça az yağış alan Abu Dhabi, Ağustos ayında en yüksek sıcaklıkları görmektedir. Dolayısıyla çöl sıcaklarında dolaşmak oldukça yorucu olabilir. 

Yılın en soğuk dönemlerinde bile 18 derecenin altına düşmeyen sıcaklıklar sayesinde Türkiye'de kışı yaşarken sıcak bölgelere kaçmak için Abu Dhabi, çok iyi bir alternatif olacaktır. Şubat ayı ise nadiren yağmur yağan Abu Dhabi'nin en yoğun yağış aldığı aydır.  Abu Dhabi, ekim, kasım ile mart, nisan aylarında gezmek için en iyi hava koşullarına sahiptir.

Abu Dhabi'de ne yenir?

Arap kültürünün ve dolayısıyla Arap mutfağının hakim olduğu Abu Dhabi mutfağında Basra Körfezinden çıkarılan deniz ürünleri, önemli bir yere sahiptir. Balık yemeyi seviyorsanız tuzla kurutulan balık soslu ve baharatlı tencere yemeği Al Madrooba, ilk denemeniz gereken yemek olabilir.

Taze meyve, sebze ve yoğun baharatların kullanıldığı Abu Dhabi, mutfağında kil fırında yavaş yavaş pişirilerek yapılan et ve buğdaylı Al Harees şehrin her yerinde bulabileceğiniz en leziz yemeklerinden biridir.

Khabeesa

Abu Dhabi'yi kışın ziyaret ederseniz içerisinde un, ekmek kırıntıları, kakule, gül suyu, şeker ve safran bulunan  aromatik bir tatlı Khabeesayı da mutlaka denemelisiniz.

Birleşik Arap Emirlikleri'nin diğer modern emirliği Dubai yazısı için tıklayınız...

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL