Türkiye'deki işsizliği bitirecek tarihi 'Çözüm!'

Çözüm süreci ile birlikte bölgede yaşanan iyimser hava ekonomiye de can verecek. Terör yüzünden değerlendirilemeyen kıymetli araziler, sanayiye, tarıma ve hayvancılığa açılacakken, keşfedilmeyen doğa harikaları içinde turlar düzenlenecek. Bölge her alanda yatırım patlaması yaşayacak ve işsizlik sorunuda büyük oranda çözülmüş olacak.

Türkiye'deki işsizliği bitirecek tarihi 'Çözüm!'
Türkiye'deki işsizliği bitirecek tarihi 'Çözüm!'
GİRİŞ 01.04.2013 08:19 GÜNCELLEME 14.10.2013 13:23
Bu Habere 27 Yorum Yapılmış

Kenan Biter ve Remziye Karakuş'un haberi

Hükümetin attığı tarihi adımlar sonrası, 21 Mart Nevruz kutlamalarında okunan mektup ile Doğu ve Güneydoğu bölgesinde yaşanan bahar havası halk cephesinde kendini iyiden iyiye hissettirirken, iş adamları cephesinde de büyük bir umut yarattı.

Bölgede iş yapan işadamlarının ortak kanaatine göre; sürecin sorunsuz bir şekilde sürmesi ve başarı ile sonuçlanması durumunda oluşacak istikrar ve güven ortamı sayesinde bölge her alanda uçuşa geçecek ve Türkiye'deki işsizlik sayısı söz konusu dahi edilmeyecek seviyelere inebilecek...

Bölgede her alanda yatırım yapılmaya müsait yüz binlerce m2 arazinin olmasına rağmen, yıllardan beri yatırımın önünü kesen en büyük etken güvenlik sorunu olarak biliniyor. Yerli ve yabancı büyük yatırımcılar ne zaman bölge ile alakalı bir girişimde bulunsa güvenlik noktasında bir çıkmazına girip ya söz konusu yatırımı askıya alıyor ya da tamamen vazgeçiyordu. Ancak son yaşanan gelişmeler sonrası PKK'nın silah bırakacağını açıklaması ve bunu somut olarak yerine getirmesi halinde oluşacak güven ortamı pusuda bekleyen devasal yatırımların bölgeye akın etmesine neden olacak.

ORTADOĞU'DAN KAÇAN YATIRIMCI İÇİN EN İDEAL ADRES

Oluşacak güven ortamı sadece Doğu'ya değil tüm Türkiye'ye kazandıracak. Ortadoğu ülkelerinde yaşanan 'Arap Baharı' ile ortaya çıkan iç karışıklıklar yüzünden söz konusu ülkeleri terk etmek durumunda kalan yerli ve yabancı yatırımcılar için en ideal adres Doğu ve Güney Doğu Anadolu Bölgesi olacak. Birçok yabancı şirket Ortadoğu pazarına Türkiye üzerinden güvenli bir şekilde açılabilecek. Bu sayede binlerce kişiye de iş kapısı açılmış olacak.

GAP İLE 3 MİLYONA YAKIN KİŞİ İSTİHDAM EDİLECEK

Öte taraftan hali hazırda devam eden ve 32 milyar dolarlık yatırım bedeli ile Cumhuriyet tarihinin en büyük bölgesel kalkınma projesi olan Güney Doğu Anadolu Projesi GAP'ta da işler hızlanacak. GAP'ın tamamıyla hayata geçmesi durumunda Türkiye dünya tarım devi olarak hak ettiği konuma ulaşacakken, 3 milyona yakın kişi de doğrudan ve dolaylı olarak bu proje sayesinde istihdam edilebilecek.

TURİZMDE YÜZDE 300 ARTIŞ OLACAK!

Yaşanacak güven ortamı sadece sanayi ve tarımda değil, bacasız sanayi olarak da bilinen turizmde de patlama yaratacak. Bölgede yaşanan terör sorunu yüzünden bir türlü gezilip, görülmeyen dağlar, ovalar, vadiler, göller ve tarihi yapılar düzenlenecek turlar ile keşfedilecek. Turizm şirketleri şimdiden bunun alt yapısını da hazırlamaya başladı. Güven sağlanması halinde bölgeye giden turist sayısında yüzde 300 artış bekleniyor...

Sadece sokaktaki insan için hayatı kolaylaştıracakmış gibi gözüken ancak derinlemesine inildiğinde ne kadar çok yönlü fayda sağlayacağı ortaya çıkan bu süreci haber7.com bölgedeki işadamları ile değerlendirdi..

İşte bölge patronlarının sürece ekonomik yorumu....

YATIRIM PATLAMASI OLACAK, İŞSİZLİK SORUNU ÇÖZÜLECEK

Güneydoğu Sanayici Ve İş Adamları Derneği ( GÜNSİAD) Başkanı Şahismail Bedirhanoğlu: Bölgenin geri kalmış olmasında terör çok büyük etkendi. Bu süreç ile bölge ekonomisi de canlanacak. GAP eylem planı tamamıyla hayata geçtiğinde bölgeler arası eşitsizlik ortadan kaldıracak. Daha çözümün adının geçmesi ile birlikte son 2-3 aydır bölgeye yatırım için gidip gelenlerin sayısında artış görüyoruz. Önümüzdeki günlerde yatırım patlaması yaşananacağını düşünüyorum. Tarımda, hayvancılıkta, eğitimde, tekstilde, turizmde çok büyük potansiyelimiz var. O açıdan önümüzdeki dönemlerde bu potansiyeller üzerinde ciddi yatırımlar olacağını düşünüyorum. Çok ciddi yatırımlar ile istihdamlar oluşacak bu da işsizliği azaltacak. GAP projesi de rahatlıkla hayata geçebilecek. Sadece GAP projesi doğrudan ve dolaylı yollardan 3 milyon kişiye ekmek sağlayacak. Bu da Türkiye'deki 5 milyona yakın olan işsizlik sorununu çözecek. Herkesi de bölgeye yatırım yapmaya davet ediyoruz. Güvenlik ve istikrar olduğu sürece yatırımlar sürer ülke ekonomisi de büyür.

GÜVEN HAVASI BÖLGEYİ UÇURACAK

Mardin MÜSİAD il Başkanı M. Ali Dündar: Mardin'de ekonomi gerilemeye başladı, bu da çok büyük sıkıntılara yol açtı. Bunun en büyük sebebi ise terör... Çünkü Mardin'in gerisinde olan iller bugün geldiğimiz noktada Mardin'i ekonomik anlamda geride bırakmışlardır. Para güveni ve istikrarı sever.

Yatırımcı her zaman yatırım yapacağı yerde rahat olup olmayacağına bakar. Onca teşvik olmasına rağmen Mardin bunların hiçbirinden yararlanamadı yatırımlar Şanlıurfa'ya kadar gelip orada durdu. O yüzden işin temelinde güvenlik yatıyor, o sağlandığı takdirde ben inanıyorum ki bölge ekonomik her alanda uçuşa geçecektir.

115 FİRMA VE BİR OTOMOBİL FİRMASI YATIRIM TALEBİNDE BULUNDU

Batman Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Mısıroğlu: Çeşitli paneller düzenleyerek iş adamlarımızı buralara yatırım yapmaya davet ediyorduk, ancak bütün davetlerimize cevap olarak, Ortadoğu ülkelerine yakın olması münasebeti ile çok önemsendiğimiz ancak yatırım yapabilmek için gerekli güvenlik önlemlerinin sağlanıp sağlanamayacağı soruluyordu. İşte bizim önümüze bir set olarak çıkan bu güvenlik sorunu yüzünden bölgeye yatırım maalesef yapılamadı. Ancak ben inanıyorum ki çözüm süreci ile birlikte yatırımlar daha çok geliyor.

Zaten hali hazırda bunun sinyallerinin verilmesinden sonra organize sanayiye 115 firma yatırım talebinde bulunuldu. Geçtiğimiz yıl bir Çinli otomobil firması ile görüştük, bize orada güvenlik sorunu olmamış olsaydı gelip buraya bir tesis kuracaklarını söyledi. Biz halen bu firma ile görüşüyoruz, eğer güvenlik sorunu ortadan kalkarsa bu ve buna benzer birçok yatırım bölgeye gelecektir diye umuyoruz.

ELEKTRİKLİ OTOBÜS YATIRIMI GELİYOR!

Siirt Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Fuat Özgür: Kürt halkı eskiden olduğu gibi terörle değil misafirperverliğiyle anılsın istiyoruz. Yatırımın bölgeye gelmemesinin en büyük sebebi terördü. Dışarıya göç etmiş bu bölgenin insanı olmasına rağmen bölgedeki huzursuzluk nedeniyle yatırım yapmaktan korkan birçok insan var. Bu süreç başarıyla tamamlanırsa bölge içinde büyük bir değişim başlamış olacak. İstihdam yaratılır iş ortamı sağlanırsa, insanların zaten terörle uğraşmaya vakitleri kalmayacak. Çözüm için atılan adımların sonuçlandırılmasını istiyoruz. Artık yatırım yapmak isteyen işadamlarını bölgeye çekebilme imkânımız olacak. Burada enerji alanında atılan adımlar var, bu doğrultuda yaklaşık 25 baraj yapılacak. Öte taraftan görüşmelerimizi sürdürdüğümüz bir elektrikli otobüs yatırımı yine gündemde. Söz konusu yatırımların hayata geçmesi ile birlikte büyük bir istihdam yaratılmış olacak. Yatırım yapmamak için kimsenin terör bahanesi kalmayacak. Biz bu sürece kayıtsız şartsız destek veriyoruz.

OLUŞACAK REFAH ORTAMI HERKESE YANSIYACAK

Siirt Sanayici İşadamları Derneği Başkanı Kemal Bilin: Çözüm süreci açıklandığı günden beri hep bir umut taşıyoruz ve çok sevinçliyiz. Çözüm sürecini destekliyoruz. Bu konuda herkes katkı sunmalı. 30 senedir devam eden bu hadiselerin bitmesiyle ülkenin, bölgenin refah seviyesi artacak. Refahın gelmesi birçok Uluslararası ve Türkiye'den de birçok firmanın yatırım yapmasını sağlayacak ve kolaylaştıracak. Bizler de onlara partner olarak burada yatırım yapacağız. Sermaye ürkektir sıkıntıyı sevmez. Bu sürecin başarıyla sonuçlanması halinde ciddi anlamda bir yatırım olacak. Bu refah herkese yansıyacak. Başbakanın adımı bizi memnun etti. Biz bu sürece destek veriyoruz. Kim ne katkı sunabilecekse elini değil, gövdesini taşın altına soksun. Biz artık barışın bir an önce gelmesini istiyoruz. Halkın barışa ve çözüme bu kadar inandığı bir dönem daha olmadı. Herkes çok iyimser bu konuda.

DOĞU VE GÜNEYDOĞU SANAYİ MERKEZİ OLACAK

Tüm Sanayici ve İş Adamları Derneği ( TÜMSİAD) Şanlıurfa Şube Başkanı Mehmet Sadık Sade: Bu süreç inşallah olumlu bir şekilde sonuçlandırılacaktır. Her ne kadar provoke etmek isterlerse de bunda başarılı olamayacaklar. Halk da bunu istiyor. Yapılan anketler bunu ortaya çıkarıyor. Bu süreç olumlu bir süreç, başarı ile tamamlanması halinde sanayi anlamında Doğu ve Güneydoğu bir merkez olacak. Bölgenin doğal güzellikleri gün yüzüne çıkacak. Karadeniz ve Akdeniz gibi turist çekecek. Şanlıurfa bir tarım ve turizm şehri.

Bazı yatırımların gelmesinde endişe duyuldu. Tarımsal sanayi anlamında çok olumlu şeyler bekliyoruz. Şimdiye kadar teröre verilen para artık Türkiye'nin diğer alanlarında değerlendirilecek. İnsanlar artık buraya yatırıma gelmeye başladılar. Bizler de TÜMSİAD olarak işadamlarımızı bölgemize yatırım yapmaya davet ediyoruz.

TÜRKİYE ŞAHA KALKACAK!

Adıyaman Genç İşadamları Derneği Başkanı Ahmet Ural: Çözüm sürecini destekliyoruz. Bu doğru bir süreç. Bu sinerji bu hava bütün insanlara yansımış durumda. Biz genç işadamları olarak bütün yatırımlarımızı Doğu'ya kaydırmayı planlıyoruz. Üzerimize düşen neyse yapacağız.

Türkiye'nin ve bölgenin kalkınması açısından çok büyük katkıları olacak. Türkiye şaha kalkacak. Türkiye'de terörle mücadele için harcanan para artık yatırımda kullanılacak. Bu da iş istihdamına olumlu yansıyacak ve 2023 hedeflerinin yakalanmasında çok büyük katkısı olacak.





TÜRKİYE ORTADOĞU'NUN EN GÜÇLÜ DEVLETİ OLACAK

Diyarbakır Sanayici ve İşadamları Derneği (DİSİAD) Başkanı Burç Baysal: Çözüm süreci şu aşamadan doğru bir yerde gidiyor. Herkesin bir şekilde katkıda bulunması lazım. Silahların susacak olması ülkeye çok olumlu bir hava yansıttı. Ekonomik anlamda yürüyerek gittiğimiz yolu koşarak gitmemiz anlamına geliyor. Bölgemizdeki ve ülkemizdeki kaynakları dünyada iş yapan insanlara göstermemiz lazım. Biz huzur ortamında kollarımızı sıvayıp, kaynaklarımızı iş yapmak isteyen insanlarla paylaşabiliriz.

Sanayinin üremesi için alt yapı çalışmalarını tamamlamamız gerekiyor. Türkiye kendi bulunduğu konum açısında Ortadoğu'da çok önemli bir yerde. Türkiye Ortadoğu'da en güçlü ülke olacaktır.

Türkiye Ortadoğu ülkeleri arasında Batıyla entegre olmuş ender ülkelerden biri. Türkiye bir huzur ortamında, kendi kaynaklarını da doğru bir şekilde kullanabilirse çok güzel şeyler yapabilir. Bu süreç artık hiç kimse tarafından geri çekilmemeli. Bu anlamda biz de dernek olarak, buna karşı çıkanlarla, bu sürecin getirilerini konuşabileceğimiz toplantılar yapmayı planlıyoruz.

BÖLGENİN ÇEHRESİ DEĞİŞECEK

Van Aktif Sanayici ve İşadamları Derneği (VASİAD) Başkanı Ali Çiçeksay: Çözüm sürecini çok olumlu karşılıyoruz. Çok hayırlı olacağını düşünüyoruz. Bu süreç olumlu bir şekilde tamamlanırsa Türkiye ekonomisi şahlanacak. Biz zaten yurt içinden ve yurt dışından işadamlarını davet edip sürekli anlatıyoruz. Barış olursa davet etmeye bile gerek kalmayacak. Kendileri gelip yatırım yapacaklardır. çok ciddi bir yatırım gerçekleşeceğini düşünüyorum. Hükümetin de bölgeyle ilgili düşündüğü yatırımları hayata geçirmesiyle beraber bölgenin çehresi değişecek. Biz de VASİAD olarak şehrimizde özel bir üniversitenin kurulması için bir öneride bulunduk. Bu özel Üniversite bölge insanına hitap edecek bölgenin prestijini arttıracak bir üniversite olacak.



kenan.biter@haber7.com

remziye.karakus@haber7.com

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 27
  • mustafa 10 yıl önce Şikayet Et
    o bölge elinizde kalırsa. kaymağını yersiniz..
    Cevapla
  • MEHMET BODUR 10 yıl önce Şikayet Et
    AMPUL KIYMETLİ BİR BULUŞTUR.... Sen kendi gerine bak onunla dalganı geç...
    Cevapla
  • YAŞAR YAVUZ 10 yıl önce Şikayet Et
    ÇEKİLİN YOLDAN " AMPUL " ŞAHLANDI :). yaw bu yatırımcılar bu zamana kadar nerdeydi ? acaba 1)- kuruulan fabrikalarda maaş ne olucak "süper askeri mi " olacak bakın mesela ben süper askeri yarısını bile alamıyorum mesela :) 2)- bu sanayiciler şu anda ne üretim yapıyo ? yoksa üretimi gösterip kıredi alıp malı çinden mi getiriyorlar ? :) yaw ben bunları 42 yıldır dinliyorum sazanlar daha sazanlıktan istifa etmedinizmi ? uyan türkiye .. "nestkafe " missss gibi için salaklığınıza bakarak :) ...
    Cevapla
  • yalnız kurt 10 yıl önce Şikayet Et
    GERÇEKLER. İşadamı sahibi olduğu batıda benim ilçemde ki fabrikayı söküp Adıyaman'a götürdü....Şimdi ben bu süreçten memnun mu olmalıyım...........Elbette ki Adıyaman a da fabrika kurulsun ama benim ilçemde olan fabrika sökülüp oraya götürülerek değil....
    Cevapla
  • mevlutyaman 10 yıl önce Şikayet Et
    Gitsin Ülkemden, Şeytan'dan olan, kin ve nefret.. . Ey ümmeti Muhammed.. Gelin diyelim hep beraber, Allah Samed.. Gelsin Rahman'dan olan Sevgi saygı ve merhamet.. Gitsin Ülkemden, Şeytan'dan olan, kin ve nefret.. Gelirse Sevgi, saygı ve Merhamet.. Ülkeme yağar, sicim gibi, Rahmet ve Bereket.. Gitmezse Şeytan'dan olan kin ve Nefret, ülkemizin sonu olur, Vallahi (Suriye'den) Felaket...!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
HDP’li Altan Tan’dan bomba itiraf! Demirtaş ve Zana'ya ayar: Eşini aday yapan...
Anadolu Alimler Birliğinden seçim açıklaması! İstanbul'a dikkat çekti