Bakan Kılıç, Genç Türkiye Zirvesi'ne katıldı

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Yıldız Teknik Üniversitesi'nin organizasyonuyla 191 üniversiteden temsilcilerin yer aldığı Genç Türkiye Zirvesi'nin açılışına katıldı.

Bakan Kılıç, Genç Türkiye Zirvesi'ne katıldı
Bakan Kılıç, Genç Türkiye Zirvesi'ne katıldı
GİRİŞ 17.05.2013 14:31 GÜNCELLEME 17.05.2013 14:31

Haber 7, Ülke TV ve Radyo 7'nin basın sponsoru olduğu, Haliç Kongre Merkezi'nde 3 gün sürecek etkinliğin açılışında, Suat Kılıç'la birlikte, Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek, Genç Türkiye Zirvesi Koordinatörü Muhammed Atilla Sevim ve çok sayıda davetli hazır bulundu.

Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. yılı hedefinde 2023 yılına yönelik vizyonların tartışılacağı Genç Türkiye Zirvesi'nde, "Ekonomi ve değer üretimi", "İnsan kaynağının niteliği ve eğitim", "Bilim, sanayi ve yüksek teknoloji", "Türk dış politikası ve kapasite inşası", "Ulaşım ve bilişim" konuları ele alınacak.

Toplam 3 bin öğrencinin konuk edildiği zirvenin 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı'na denk gelen son gününde ise Yıldız Sarayı, Fetih 1453 Müzesi ve İstanbul Boğazı gezileri gerçekleştirilecek.

KILIÇ: "TÜRKİYE'NİN SİZİN ENERJİNİZE İHTİYACI VAR"

Zirvenin açılışında öğrencilere hitap eden Bakan Kılıç, "Türkiye'nin sizin enerjinize ihtiyacı var" derken, çok değerli bir projenin hayata geçirildiğini belirtti.

Bu organizasyonun başka üniversiteleri de benzer projeler yapmaya zorlayacağını kaydeden Kılıç, "Farklı konular ve yaklaşımlarla Türkiye'nin her yerini genç fikirlerle, enerjilerle buluşturmuş olacağız. Genç fikirlerin açığa çıkma sürecine şahitlik eden herkese yürekten teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Türkiye'nin yeni hedefler koyarak yoluna devam eden bir ülke olduğunu dile getiren Bakan Kılıç, "Karanlık gündemlerden bir türlü kurtulamayan, güzel hayaller kuramayan bir ülkeyken, bugün mutlu insanların ülkesi olma yolunda dev adımlar atan bir toplum haline geldik. Zaman zaman yaşanan olumsuzluklara rağmen kendi birikimlerimizi, heyecanlarımızı artırarak, geleceği inşa sürecimize devam ediyoruz" ifadelerini kullandı.

"BU COĞRAFYADA YAŞAMANIN BEDELİ VAR"

Bakan Suat Kılıç, Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde yaşanan bombalı saldırılara atıfta bulunup, muhalefetin yaklaşımını eleştirirken, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Daha bir hafta önce Reyhanlı'da patlayan bombalar çok sayıda vatandaşımızın hayatına mal oldu. Türkiye derinden sarsıldı. Bu dramatik hadise iç, dış ve güvenlik politikalarımızı derinden etkiledi. Bizim 100 yıldır yaşadığımız bu coğrafyada bedelsiz barınmanın imkanı olmadığını biliyoruz. Dışardan bakanların bunu algılayamamalarını anlarız ama içerden bakanların durumunu anlamamız mümkün değil. Suriye ile bizim 910 kilometre sınırımız var. Bu komşumuzda yaşanan hadiselere bizim tarafız kalmamız mümkün değil. Büyük devlet olunacaksa böyle olunur. Bizim iç muhalefetimiz Reyhanlı'da patlatılan bombaların failinin Esed olduğunu biliyor ama itiraf edemiyor, kınayamıyor. Biz zamanında İrlanda'da yaşanan kıtlığa yardım göndermiş bir ülkeyiz. Suriye'ye kayıtsız kalabilir miyiz? Reyhanlı bu bedelin bir yansımasıdır, terör belası bu bedelin bir yansımasıdır. Biz bedeline rağmen Gazze'ye, Somali'ye, Etiyopya'ya, Myanmar'a kayıtsız kalamayız. Bugün milliyetçi söylemlerle konuşanlar, 'Myanmar'da ne işin var?' diyebiliyor. Bizim 100 küsur yıl önce Myanmar'da inşa edilmiş bir şehitliğimiz olduğundan bihaberler. Biz orada şehitliği olan bir milletiz. Boşuna mı gittik oralara?"

BAŞBAKANIN ABD TEMASLARI

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD'de süren temaslarına değinen Bakan Kılıç, ABD Başkanı Barak Obama ile 4 saate yakın görüşme yapıldığını belirtirken, "Eğer Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı'nın ABD Başkanı'yla saatler süren görüşmesi sadece iç dinamikler üzerine kurgulansaydı, bundan hüzünlenmemiz gerekirdi. Yaklaşık 4 saat süren görüşmenin önemli bölümünde küresel sorunlar, uluslararası toplumun genel sorunları tartışılıyorsa, o masada iki dünya lideri var demektir. Sadece 15 dakikalık lokal görüşmeyle geçiştirilen bir devlet adamı yoktur orada" ifadelerini kullandı.

"TERÖR MESELESİNİ ÇÖZMÜŞ BİR ÜLKE EMANET ETMELİYİZ"

Öğrencilere 2023 hedeflerini aktaran ve ardından 2071 hedeflerini koyacaklarını vurgulayan Suat Kılıç, çözüm sürecine de değinerek, şöyle konuştu:

"Sizlere terör meselsini çözmüş bir ülke emanet etmeliyiz. Hedefimiz, sizin çocuklarınıza şehit cenazesi göstermemektir. Anaların yüreğini kor ateşe çeviren bu yangını söndürmekte kararlıyız. Yapabileceğimize inanıyoruz. Madem büyük bir milletiz, bu sorunu niye çözüme kavuşturamıyoruz? İspanya ve İrlanda çözdü de Türkiye niye çözemiyor? Vatan için ölmek gerekirse biz hep hazır olduk ama yaşama imkanı varsa niye kullanmayalım. Niye bizi sevmeyen ülkelerin ekmeğine yağ sürelim."

Açılış töreninin sonunda Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek tarafından Bakan Kılıç'a plaket takdim edildi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Türkiye öyle bir adım attı ki! Çok sayıda ülke harekete geçebilir...
Süper Lig devi büyük oynuyor! Di Maria ve Hermoso