Mısır'daki katliamla ilgili yeni iddialar

Meşruiyeti Savunma Platformu Sözcüsü araştırmacı-yazar Ahmed Yusuf: "Konuştuğumuz dakikaya kadar 2 bin 500'den fazla kişi hayatını kaybetti, 10 binden fazla kişi de yaralandı" dedi.

Mısır'daki katliamla ilgili yeni iddialar
Mısır'daki katliamla ilgili yeni iddialar
GİRİŞ 14.08.2013 19:31 GÜNCELLEME 14.08.2013 19:55

Meşruiyeti Savunma Platformu Sözcüsü araştırmacı-yazar Ahmed Yusuf, Mısır'da darbe karşıtlarına yönelik katliama ilişkin, "Konuştuğumuz dakikaya kadar 2 bin 500'den fazla kişi hayatını kaybetti, 10 binden fazla kişi de yaralandı" dedi.

Fatih'teki Reşadiye Otel'de düzenlenen basın toplantısına Yusuf'un yanı sıra, Mısır'ın seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin Gençlik Danışmanı ve İhvan-ı Müslimin'in gençlik liderlerinden Abdurrahman Shousha, Rasd Haber Ajansı Genel Müdürü Amr Ferrag ve Mısırlı gazeteci Ali Zalt da katıldı.

Toplantıda bulunanların meydanları yakından tanıdığını ve Zalt'ın Mısır'dan Türkiye'ye haberleri aktarmak için geldiğini belirten Yusuf, Mısır'da sabah 06.30'dan bu yana barışçıl göstericilere yönelik katliam yapıldığını aktardı.

"Konuştuğumuz dakikaya kadar 2 bin 500'den fazla kişi hayatını kaybetti, 10 binden fazla kişi de yaralandı" diyen Yusuf, yaralıların bazılarının hayati tehlikesinin bulunduğunu dile getirdi.

Yusuf, meydanlarındaki göstericileri dağıtmak için yapılan müdahalelerin devam ettiğini ifade ederek, gösterilerin başladığı ilk günden beri meydanlara çıkan halkın hiçbir şekilde şiddete başvurmadığını, polis ve askerlerin yanı sıra sivil giyimli polislerin de halka saldırdığını belirtti.

Ahmed Yusuf, şu şekilde devam etti:

"Katliamda keskin nişancılar görev aldı. Gerçek mermiler, gaz bombaları, hava saldırılarıyla meydandaki insanlar katlediliyor. Meydanda kurulan seyyar hastaneler ateşe verildi. Hastane içerisinde bulunan doktor ve yaralılar da can verdi. Bu olay Nahda Meydanı'nda oldu. Mısır ordusu ve milis güçleri bilinçli bir şekilde katliama devam ediyor. Bizler bu katliama rağmen meydanlardan çekilmeyeceğiz. Katliama karşı bütün Mısır şehirlerinde halk meydanlara çıkıyor ve çıkmaya da devam edecektir. Konuştuğumuz dakikalarda Siva, Fayyum, Beni Süveyf, Asyut, Siwah ve Mısır'ın güneyindeki bütün şehirlerinde insanlar bu katliama tepki göstermek için sokaklara döküldü. Darbeci ve yanlı basın halkı karalamak için meydanlarda silah bulunduğunu iddia etti. Biz elimizdeki bütün delillere dayanarak bu iddiayı reddediyoruz."

"Gazetecilerdeki görüntüler siliniyor"

Yusuf, şu ana kadar 5 gazetecinin hayatını kaybettiğini belirterek, bunlardan bazılarının fotoğraflarını gösterdi.

Gazetecilerin polis tarafından gözaltına alınarak hafıza kartlarındaki bilgilerin silindiğini anlatan Yusuf, bu gazetecilerin korkutulduktan sonra serbest bırakıldığını savundu.

Tanklar üzerinden gelen liberal, laik ve diğer siyasi güçlerin darbeyi desteklediğini bildiren Yusuf, dünyanın gözünün önünde sivil insanların hayatını kaybettiğini, hürriyet, hak ve demokrasi isteyen eylemcilere kendi ordusunun ateş açtığını dile getirdi.

Yusuf, "Bu, sadece Mısır'a değil bütün bölgeye ve İslam alemine zarar verecek bir darbe. Biz, barışçıl gösterilere devam edeceğiz. Bu katliam bizi zayıflatmıyor, güçlendiriyor. Bütün Mısır sokakalarında, gerek platform olarak gerekse gençler olarak Mısır'ın haklarını alana kadar hiç vazgeçmeyeceğiz" ifadelerini kullandı.

Gazetecilere sinevizyon gösterimi ile keskin nişancıların ateş açtığı anlar ve ölen gazetecilerin görüntülerini gösteren Yusuf, keskin nişancıların yanında dürbünlü kimselerin bulunduğunu, bu kişilerin kalabalık içerisinde elinde kameraları olanları ve gençleri hedef gösterdiğini bildirdi.

"Ölenlerin listesi tutuluyor"

Yusuf, bir gazetecinin "Yurt dışından somut talebiniz nedir?" sorusu üzerine, darbe yönetiminin açıkça halka karşı savaş açtığını, dünyadan silahlı müdahale gibi bir beklentileri olmadığını, sadece bu baskı ve darbenin son bulması için baskı yapılmasını istediklerini söyledi.

"Ölü sayısına dair farklı rakamlar var. Neye göre bu rakamı verdiniz?" sorusu üzerine Yusuf, buna dair meydanlarda bulunan hastanelerde belgelendirme ekipleri olduğunu, gelen bütün cenazelerin fotoğraflarını çektiğini ve isimlerini kaydettiğini, bunları sosyal paylaşım sitelerinden paylaştığını ifade etti.

Yusuf, bazı bedevi kabilelerin askere karşılık bildiri yayınlayarak, 24 saat içerisinde saldırıları durdurmasını, saldırıların durmaması halinde darbeci yönetimin liderlerine yönelik operasyon ve kaçırma girişiminde bulunulacağını ilan ettiğini savundu.

Ölü sayısını düşük tutmak için

Hürriyet ve Adalet Partisi Murat Ali, Rabiatul Adeviyye Meydanı'ndaki sahra hastanesine giren güvenlik güçlerinin, ölü sayısının ortaya çıkmaması için cenazelere müdahale ettiğini belirtti.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Türkiye'den ABD'de kritik temas! Fuat Oktay: Bazı hazırlıklar yapıldı! Artık zamanı geldi
Türkiye'nin tüm ticareti durdurması, İsrail basınını çıldırttı!