Türkiye'nin Çin resti ABD'ye karar değiştirtti

Türkiye'nin hava savunma füzesi ihalesini Çin'e vermesi, 5 yıldır parası ödendiği halde erken uyarı uçağı AWACS'ları vermeye yanaşmayan ABD'nin inadını kırdı.

Türkiye'nin Çin resti ABD'ye karar değiştirtti
Türkiye'nin Çin resti ABD'ye karar değiştirtti
GİRİŞ 19.10.2013 16:53 GÜNCELLEME 19.10.2013 17:31
Bu Habere 23 Yorum Yapılmış

Hava savunma sistemlerinde Çin'in tercih edilmesine giden yolda, ABD'nin tekel olmanın verdiği gücü on yıllardır Türkiye'ye karşı korkusuzca kullanması önemli yer tutuyor. ABD, parası ödendiği hâlde hava savunma sistemleri için hayati önem taşıyan erken uyarı uçağı AWACS'ları 5 yıldır teslim etmiyordu. Yıllardır teslimatı geciktiren ABD, Türkiye'nin yeni alternatif yaratabileceğinin görülmesinin hemen ardından geçen hafta 4 adet uçağı teslim etti.

Taraf'ın haberine göre Türkiye'nin 16 milyar dolar gibi dev bütçe ayırdığı F-35 projesi de ABD'nin güvenilirliğini sarsan unsurların başında geliyor. F-35 projesi, muadillerine kıyasla çok sayıda gecikmeye neden olarak katılımcı ülkeleri zor durumda bıraktı. Yaşanan benzer sorunlar nedeniyle Türkiye, taarruz helikopteri ihalesinde de ABD yerine Avrupa'yı tercih etmişti. Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz da, hava savunma ihalesinin Çin'e verilmesinin nedenlerini; "Zamanında teslim olacak, Türkiye'de üretilecek, teknoloji transferi yapılacak, makul fiyatta olacak" sistem arayışında olmaları şeklinde açıklamıştı.

Türkiye, stratejik anlamda kendisini bugüne kadar zayıf bırakan hava savunma sistemleri eksikliğinin en temel zararını da ABD'ye bağımlı kalarak ödedi. Körfez savaşıyla başlayan süreçte, Suriye'deki iç savaşa kadar kendini korumak için ABD'nin Patriotlarına muhtaç kalan Türkiye, Ortadoğu'da baş gösteren her krizde bu ülkeye bağımlılık altında siyasetini belirledi.

YORUMLAR 23
  • semih eroğlu 10 yıl önce Şikayet Et
    vatansever kisvesine bürünmüş sahtekarlar kuduruyorlardır. amerika ve avrupaya mektuplar yazıp dinimizi,milletimizi değiştirip size ve israile parya olmaya hazırız bizi bu türk milletinin seçtiği iktidardan kurtarın diyen sahtekarlar yinede utanmazlar ve şanlı bayrağımızı kirli emellerine alet edip yahudi ve yabancı casuslarla yine ortaya çıkabilirler hava kuvvetlerimize casus uydu göktürk 2 atıldı kudurdular mit'e casus gemi alınacakmış kudurun bakalım
    Cevapla
  • Sabit Kal 10 yıl önce Şikayet Et
    Amerika ve Batı bilmeliki, Asya'nın kapısı Türkiye'dedir. O kapıyı onlara kaparsak. Çin, Rusya, Hindistan, Endonezya, Kazakistan, Pakistan, Amu Derya, İran ve diğer tüm Türki memleketler ile Orta Doğu ülkelerine girişleri tehlikeye girer. Asya'nın son sınırı Türkiye, Asya'ya ile çalışmaya başlar ve Dünya nüfusunun 2/3 ü ile alış-verişe başlarsa, onlarla çay içecek zamanımız bile olmayacak onlarla. Artık basit dil kurslarında bile Türkiye'nin dış siyasetini eleştirmeye başlayan Batı, Türkiye'nin kararının yeni yüzyıla şekil verebileceğini çok iyi biliyor ve gelişmeleri endişe ve karamsarlıkla takip ediyor. Sokaktaki Amerikalı ile Avrupalı dahi Türkiye'nin Asya'ya yönelmesi ile Batı-Doğu çatışmasının şeklinin bütünü ile değişeceğini ve Batı'nın batışını hızlandıracağını çok iyi biliyor. İşte tarihi dönemeçler böyle başlar, bizlerde buna şahit olacağız.
    Cevapla
  • ekgelir1 .tk 10 yıl önce Şikayet Et
    Nasılmııış?. ABD zannetti ki alternatifi yok. Boşuna meşhur olmamış "Amerikan rüyası" :)
    Cevapla
  • muharrem tosun 10 yıl önce Şikayet Et
    بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِِBismillahirrahmanirrahim. türkiye eski vesayetini hiristiyan yahudi kuluplerin eline teslim edilen türkiye olmadını artık türkiyede sitratejiler geliştirme süreti ile ülke menfaati ne göre hareket edilerek kazanç elde ettinin bir göstergesi bu manevra sitrateji sahiplerinden rabbim razı olsun
    Cevapla
  • erdal islam 10 yıl önce Şikayet Et
    abd=israil. abd ye para kaptırılmamalı var olan ihalelerin iptali bence gündemde tutulmalı ve ciddiyet aynı füze sisteminde olduğu gibi gösterilmeli suriye gibi bir ülke psikolojik baskıyla abd yi yenmiş türkiyenin elinde bir çok koz var üstelik verdiği parayı misliyle tahsil edebileceği kozlar abd hayli hayli bize karşı diz çökmek zorunda. tek sorun ülke içindeki şu abd israil lobisi yani chp ergenekon pkk ve mantığındakiler.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Türk askeri pratiğine Baykar damgası: Kısa sürede büyük etki
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan esprili gönderme: Artık Fenerbahçeli değilim