NATO'dan sert çıkış: Çin füzesine izin vermeyiz

Büyük tartışmaların yaşandığı Çin füze alımında NATO'dan bir sert açıklama daha geldi.

NATO'dan sert çıkış: Çin füzesine izin vermeyiz
NATO'dan sert çıkış: Çin füzesine izin vermeyiz
GİRİŞ 23.10.2013 16:11 GÜNCELLEME 23.10.2013 16:11
Bu Habere 13 Yorum Yapılmış

İzmir Şirinyer'deki NATO Kara Komutanlığı, geçen yıl kurulmasının ardından operasyon kabiliyetinin ön aşamasını tamamladı. Pazartesi günü yapılan töreni izleyen CNN Türk editörü Ahu Özyurt, üssün komutanı Korgeneral Frederick Ben Hodges ile konuştu. Türkiye'nin Çin'den füze almasıyla ilgili de yorum yapan Korgeneral, "Elbette Çin'den almakta özgürsünüz ancak NATO sistemiyle kullanamazsınız" dedi.

NATO'nun Türkiye için kritik bir önem taşıdığını belirten Hodges, "Suriye'den size yönelik bir tehdit oluştuğunda 28 ülkelik bu ittifak neredeyse rekor denebilecek bir sürede karar aldı ve Patriot bataryalarını getirdik. Bunun ne anlamı var? Bu NATO'nun Türkiye için ne kadar kritik önemde olduğunu bence gösteriyor. Hem de 1952'den bu yana İzmir'de hep bir NATO üssü olmuş, bu Türkiye'nin de ittifaka olan bağını gösteriyor. Ve tabii çevrenize bakın. Ortadoğu, Balkanlar, hemen tepenizde Rusya... Böyle bir coğrafyada biz çevrenizdeki potansiyel düşmanlara da "Bakın burası NATO toprağı" diyoruz. Bir şey yapmaya niyetlenirseniz bilin ki Türkiye NATO'dur" dedi.

"NATO ÇİN YAPIMI SAVUNMA SİSTEMİNE İZİN VERMEZ"

Türkiye'nin çok tartışılan Çin'den füze alma kararını da açık sözlülükle değerlendiren Hodges, "Tabii ki her ülke kendi istediği sistemi almakta özgürdür ama bir ittifakın içinde olmanın temel kuralı, sistemlerin ve prensiplerin birbirleriyle eşgüdümlü olmasıdır" dedi. Türkiye'nin almayı planladığı sistemin NATO'nun anti- balistik füze sistemine hiçbir şekilde entegre olamayacağı için sorun olduğunu belirten Hodges sözlerine söyle devam etti:

Modern silahlar üretilirken, alt yüklenim, yazılım, taahhüt gibi bir dizi alt kalemle karşı karşıyasınız. Fişi takıp hiç sorun yaşamamayı bekleyemezsiniz. Güvenlik açıkları, siber erişim, korsanlık gibi bir dizi sıkıntılar var. Bence NATO Çin yapımı bir savunma sistemini kendi sistemiyle eşleştirmeye hiçbir zaman izin vermez ve vermemelidir. Amerikan, ya da Fransız malı almanız ya da işin ekonomisi değil önemli olan. NATO ile kullanamayacağınız bir malı alıyor olmanız.

YORUMLAR 13
  • nexuspower 10 yıl önce Şikayet Et
    Füzeleri kaptırınca mı hatırladınız nato üyesi olduğumuzu. ABDnin kurmuş bir nato, israil 9 vatandaşımızı dünyanın önünde katleder, sesleri çıkmaz, suriye uçağımızı düşürür sesleri çıkmaz, 10 binlerce Suriyeli ülkemize girer, kalanları kimyasallarla yok ederler, abd suriyeye girsek mi girmesek mi, sonunda da en iyisi girmiyek der, Bosna'da soykırım yapılır, ses çıkarmazlar, ama füzeleri kaptırınca nato üyesi olduğumuz akıllarına gelir. Yemişim sizin gibi natoyu. Bu kafalar nato kafa nato mermer... Al natonu kafana çal
    Cevapla
  • erdal 10 yıl önce Şikayet Et
    konu ne cin fuzesi nede nato ile alakali tum olanlar gerek abd nin gerek avrupanin 20 yil sonrasinin turkiyesini artik net olarak gorebilmeleri. simdi biz abd den 10 kusur yildir radar ucak istiyoruz ozal doneminden bugune patriot istiyoruz amma nazlaniyolar vermiyorlar amma israile teknolojisi ile birlikde kurdular ve 2 ulkeyede kritik mutefigimizsiniz deniyor simdi akp nin gelisi ile turkiye uyandi ayaga kalkar oldu ve kendi ucagini tankini topunu yapar oldu amma gelin gorun ki en baba silahlar artik uzun menzilli uydu kontrollu sistemler yani oturdugun yerden 1 dugme meselesi turkiye istedigi kadar ucak yapsin tank top yapsin elinde dominant teknoloji olmadan olmaz diyiyolaridi simdi turkiye cin den sadece fuze degil bunun teknolojisini de aliyor ve avrupali cok iyi biliyoki 20 yil sonra turkiye en kralini yapar ve tum islam ulkelerine de bunu pazarlar hem abd ve avrupanin silah pazari gidecek hem bolgede borulari otmeyecek umarim ki akp ve gibileri hep hukumet olur ALLAH muhafaza chp yada mhp gibi beceriksizler gelir ise 2. haftasina varmaz tum projeler ortadan kalkar
    Cevapla
  • kuant quazar 10 yıl önce Şikayet Et
    Yunanistan Rusya'da fuze alirken birsey demediniz!!!. Yunanistan'da NATO uyesi ama Rusya'da bi dunya fuze aldi yillardir ama kimsede cikip benzer seyleri demedi. Demekki Turkiye dogru yolda!!
    Cevapla
  • Bilo Villa 10 yıl önce Şikayet Et
    ..... aslinda bu kismen kabul etmek demek. e bizde yanina koyarik... kardes kardes gecinirler..
    Cevapla
  • bekir terzi 10 yıl önce Şikayet Et
    işte buna gıcık oluyorum. eloğlunun değil bizim dediğimiz olmalı. ben şahsen çakmada olsa adide olsa hatta elimizdede patlasa çin füzelerini istiyorum. çünkjü bu gidişata artık dur demenin böyle nadir zamanlarından birini yakalamışken boyun eğmemeliyiz. izin vermeyizde nedir yahu. o zaman yunanistanada ve diğer nato ülkelerindeki rus ve çin füzelerinede izin vermeselermiş. bizde amma uyumuşuz ki bunlar bu kadar tepemize çıkmış. nato biz hariç kimseye posta koymuyor. herkes bize posta koyuyor. canımı çok sıkıyor. taviz taviz taviz. vallahi billahi bıktım. çin füzelerini alın işte kardeşim. bakalım gene elimizi ABD ve yahudilere bağlatacakmısınız. pahalı projelerde geliştirme yetkimiz olmadan sadece körü körüne alıp kullandık yıllarca ve şu on yıldır nasıl bir uçurumun kenarına geldiğimizi gördük. eğer füzeler natodan alınacaksa verdiğim vergiler bu devlete zehir zıkkım olsun.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Mahalle kafeleri Çırağan'la yarışıyor - 27 Nisan günün gazete manşetleri
Şırnaklı damatla Ukraynalı gelinin düğününde servet takıldı