NATO'da füze sancısı! Türkiye mutlaka...

Ankara'nın füze savunma sisteminde Çinli firmaya yeşil ışık yakmasına Batı'dan gelen tepkiler askeri kanada uzandı. NATO Başkomutanı General Philip Breedlove, Ankara'dan İttifak'la uyum sağlayabilecek bir sistem tercih etmesini istedi.

NATO'da füze sancısı! Türkiye mutlaka...
NATO'da füze sancısı! Türkiye mutlaka...
GİRİŞ 08.11.2013 09:07 GÜNCELLEME 08.11.2013 09:07
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

Türkiye'nin satın almayı düşündüğü Çin yapımı savunma füzeleri nedeniyle NATO'dan yükselen eleştiriler üst seviyeye ulaştı. NATO Başkomutanı General Philip Breedlove, söz konusu füzelerin NATO sistemleriyle uyumlu olmayabileceğini belirtti ve Ankara'ya ittifak ile uyumlu kullanabileceği bir sistemi tercih etmesi çağrısında bulundu.

NATO üyesi Türkiye alacağı füze savunma sistemi için Rus, ABD ve Avrupalı firmaların tekliflerini değil, Çin CPMIEC şirketinin FD-2000 sistemini tercih ettiğini geçen ay açıklamış ancak kararının henüz kesinleşmediğini belirtmişti. Amerikalı general Breedlove, kararın Türkiye'ye ait olduğunu vurgulamakla beraber, tüm NATO üyelerinin ittifakın kolektif savunma sistemine katkı yapacak kararlar aldıklarını ve diğer NATO sistemleriyle uyumlu çalışacak sistemler seçtiklerini görmek istediğini söyledi.

FİYAT SÜRESİ UZATILDI

Askeri tatbikatlar için gittiği Letonya'da gazetecilerle konuşan Breedlove, 'Türk askeri yetkilileriyle konuşmalarıma göre, önemli olan tümüyle ortak çalışan ve NATO şebekelerine bağlanmaya uygun sistemlere sahip olmamızdır' dedi. Breedlove 'uygun' tanımıyla neyi kastettiğini açıklamadı ancak bazı NATO diplomatları Çin ekipmanın NATO sistemlerine bağlanmasının siber güvenlik sorunlarına yol açabileceğini savunuyor. Türkiye, Amerikan Raytheon firmasından füze savunma sistemi teklifindeki fiyat süresini uzatmasını istemişti. Bu durum, CMPIEC ile müzakerelerin olumlu sonuç vermemesi halinde, Türkiye'nin diğer seçenekleri de göz önünde bulundurmak istediğinin işareti olduğu yorumlanıyor. ABD Şubat 2013'den beri 'nükleer silahların yaygınlaştırılması anlaşmalarını' ihlal ettiği gerekçesiyle Çinli CPMIEC'e yaptırım uyguluyor.

KAYNAK: REUTERS
YORUMLAR 9
  • oğuzhan bektaş 10 yıl önce Şikayet Et
    tuzak. kesin nato sistemiyle uyumlu olanların bize faydası yoktur bizi tuzağa düşürür bu batılılar
    Cevapla
  • ct 10 yıl önce Şikayet Et
    Nükleer başlık. Türkiye'nin elinde bulunan nükleer başlıklı silahların denetimi ancak nato uyumlu füzelerle mümkün olduğundan dolayı Çin yapımı füzeler dostlarımız için tehdit oluşturuyor.
    Cevapla
  • Firat Boyan 10 yıl önce Şikayet Et
    Gereksiz. NATO'ya hangi amaçla üyeyiz? NATO artık gereksiz bir kurumdur Türkiye için! Hem sen kimsin ki bize iş öğretiyorsun!
    Cevapla
  • mevhibe inal 10 yıl önce Şikayet Et
    Sizin sancınız... belli. Bağımsız, Gelişen, Sağlıklı, Birleşmiş bir Ortadoğu istemiyorsunuz. Biz birbirimizi yiyelim, siz de bizi sömürün...
    Cevapla
  • asabi adam 10 yıl önce Şikayet Et
    NATOYLA UYUMLU OLACAKSA... Füzeler notu güdümlü olacaksa bir işe yaramaz.. Füze yapmaya gerek yok.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Yunanistan'ı korkutan gelişme...Türkiye'yi durdurmak için rekor bütçe
İBAN'la vergi kaçıran yandı - Gazete manşetleri