Örgüte bağlayıp HSYK'yı dinlediler

MİT krizini soruşturan Başsavcı Vekili Fikret Seçen'in talimatıyla HSYK hâkim ve savcıları ile CHP ve BDP milletvekilleri de dahil birçok kişi suç örgütüyle ilişkilendirilip dinlenmiş.

Örgüte bağlayıp HSYK'yı dinlediler
Örgüte bağlayıp HSYK'yı dinlediler
GİRİŞ 24.03.2014 06:18 GÜNCELLEME 24.03.2014 06:18

Başsavcı vekili Fikret Seçen'in 7 Şubat MİT krizi soruşturması kapsamında verdiği talimatla, aralarında HSYK hâkim ve savcıları, başmüfettişleri, müfettişleri, ağır ceza başkanları, başsavcıları ile CHP ve BDP milletvekillerinin de bulunduğu çok sayıda kişinin, bir 'suç örgütü' davasına isimleri eklenerek dinlendiği ortaya çıktı. Paralel yapının kurduğu kumpas, davayla alakası olmayan bu kişilere ait dinleme kayıtlarının dava dosyasında unutulması sayesinde fark edildi.

LİSTE HER GÜN UZADI

17 Aralık operasyonu ile deşifre olan devlet içindeki paralel yapının Türkiye genelinde yaptığı telekulak skandallarına her geçen gün yenileri ekleniyor. İstanbul Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube ve Organize Suçlarla Şube Müdürlüğü içerisindeki 'paralel' ekip, kendilerinin 'uydurduğu' bir organize suç örgütünün yargı mensupları ve adliye çalışanlarıyla bağlantılı çalıştığını ortaya çıkarma bahanesiyle, bir liste hazırlayarak bu isimlerin dinlenmesini istedi. Dinlemeyi yapabilmek için yasal zemin oluşturmaya çalışan paralel yapı, listeye kendilerine yakın 'sabıkalı' isimleri de yerleştirdi. Liste, İstanbul Adliyesi'nde görevli olan ve 7 Şubat MİT krizi soruşturmasını yürüten Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcı vekili Fikret Seçen'e ulaştırıldı. Savcılık, 'suç örgütü' adı altında 2010/1534 numaralı soruşturma kapsamında ilk dinleme ve teknik takibi, belirlenen 'sabıkalı' isimler üzerinden yürüttü. Ancak her geçen gün bu dinleme listesine yeni isimler eklendi. Aralarında Kartal Adliyesi'nde görev yapan hâkim ve savcılar, milletvekilleri ile yakınlarının bulunduğu onlarca kişi dinlemeye alındı. Soruşturma kapsamında yaklaşık 2 yıl boyunca dinleme yapıldı. Bu sırada, paralel yapının dinlemelere yasal kılıf hazırlamak için kullandığı 'sabıkalı' isimler ilerleyen süreçte dava dosyasından çıkarıldı. Soruşturma kapsamında, adliye personelinin de bulunduğu 70 kişi hakkında 1. Asliye Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı. Dava dosyası mahkemeye ulaştığında, paralel yapının kumpası da ortaya çıktı. Çünkü dosyada, organize suç örgütü iddiasıyla dinlenen kişilerin dışında olayla ilgisi olmayan çok sayıda kişiye ait illegal dinleme ve tape kayıtları da yer alıyordu. Dosyada unutulan tapeler, kumpası deşifre etti.

İŞTE DİNLENEN İSİMLER

Dava dosyasıyla alakası olmadığı halde dinlenenler arasında yargının ve devletin kritik noktalarındaki isimler yer alıyor. Birçok hâkim ve savcı ile milletvekillerinin bulunduğu listedeki isimlerin bazılarına SABAH ulaştı. O isimler şöyle: HSYK Teftiş Kurulu Başkan Yardımcısı Abdülkadir Güngören, HSYK Baş Müfettişi Mehmet Yılmaz, BDP Milletvekili Sırrı Sakık, CHP Milletvekili Ensar Öğüt, Bakırköy Başsavcısı Selami Hatipoğulu, HSYK eski başkan vekili Mehmet Sıraç Aslan, Anadolu Başsavcı Vekili Yekta Çoban, Kartal eski Başsavcısı Yusuf Ulu, Kartal eski 1. Ağır Ceza ve Komisyon Başkanı Nevzat Aygün, Kartal eski 3. Ağır Ceza Başkanı Nurettin Turan, Anadolu Cumhuriyet Savcısı Ahmet Yiğit, eski savcı avukat Yılmaz Abaşoğlu, İsmail Hacısüleymanoğlu (Oflu İsmail)

KAYNAK: SABAH
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Şifre Irak hükümet sözcüsünün sözleri mi?
Döner kesen Steinmeier'a eleştiri: Erdoğan'ın bizi ciddiye almaması normal