Bedelli Askerlikten faydalanma ve yaş büyütme

Başbakan Davutoğlu'nun bedelli askerliği açıklaması ile birlikte az farkla bu düzenlemeden faydalanamayanları yaş büyütme telaşı sardı.

Bedelli Askerlikten faydalanma ve yaş büyütme
Bedelli Askerlikten faydalanma ve yaş büyütme
GİRİŞ 03.12.2014 13:05 GÜNCELLEME 03.12.2014 13:05
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Başbakan Davutoğlu'ndan 'Bedelli askerlik' açıklaması. Tartışılan Bedelli Askerlik konusuna ilişkin Başbakan Davutoğlu'ndan açıklama geldi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, partisinin Meclis grup toplantısından önce gazetecilerin bedelli askerlikle ilgili sorusu üzerine ''Grup toplantımda sürprizlerim var. Dinleyin, bekleyin'' dedi. Ardından Davutoğlu, grup toplantısında yaptığı açıklamada, "Bakanlar kurulumuzda, 1 Ocak 2015 tarihinden itibaren 28 yaşından gün almış olan, 27 yaşını doldurmuş olan vatandaşlarımızın bedelli askerlik imkanı getiriliyor. Bu vatandaşlarımız 18 bin lira ödeme karşılığında askerlik görevlerini yapmış sayılacaklar. Bedelli askerlik imkanının getirilmesiyle, hem söz konusu olan birikim hafifletilmiş olacak, hem de buradan sağlanacak kaynak savunma sanayi fonuna aktarılacak." dedi.

Yaş büyüterek bedelli askerlikten faydalanılabilir

Başbakan Davutoğlu'nun bedelli askerliği açıklaması ile birlikte az farkla bu düzenlemeden faydalanamayanları yaş büyütme telaşı sardı.

Ökkeş Koska'nın haberi

Başbakan Ahmet Davutoğlu uzun süredir beklenen bedelli askerilik müjdesini partisinin grup toplantısında verdi. Bu haberi duyan 1988 ve 1889 doğumlu bedelli askerlik bekleyenler yaş büyüterek bu düzenlemeden faydalanmanın yollarını aradı. 

Hukukçu uzmanlar her yaş büyüten vatandaşın bu düzenlemeden faydalanamayacaklarının altını çizerek, emsal kararlarla konuya açıklık getirdi.

MÜVEKKİLİM BU HAKKINI KULLANARAK BEDELLİDEN FAYDALANDI

Emekli savcı ve avukat Reşat Petek, bedelli askerlik düzenlemesi için yaşını büyütmek isteyenler mahkemelerden alacakları her kararla askerlik şubesine başvurduklarında ret kararı alabileceklerini söyledi. Geçerli sonuç almanın tek yolunu açıklayan Petek, "Ancak mahkemeye doğduğu hastanenin arşivinden doğum belgesini sunar ve bu da iddia ettiği yaş ile uyuşursa bedelli askerlik düzenlemesinden faydalanabilir." ifadelerini kullandı. Avukat Reşat Petek 2011 yılında çıkartılan bedelli askerlik düzenlemesinde aynı durumda olan bir müvekkilinin de bu yöntemle haktan faydalandığının altını çizdi. 

HASTANEDE ARŞİVLER KAYIP VEYA YOK İSE LEHTE KARAR

Bedelli askerlikte yaş büyütme kural olarak askerlik kanunun da belirtildiği üzere askerlik çağına girdikten sonra yapılan yaş değişikliklerinin askerlik işlemlerinde dikkate alınmayacağıdır diyen Avukat Şevket Arzık Ancak 22.05. 2012 tarihinde yapılan bir kanun değişikliğiyle bu duruma bir istisna getirildiğini söyledi. Bu alandaki davaları ile tanınan Avukat Arzık, "Bu istisna da mahkemece resmi hastane doğum kayıtları esas alınarak yapılan yaş tashihleri askeri işlemlerde dikkate alınmasıdır. Fakat yaş tashihinde delil olarak tanık ve sağlık kurulu raporları( kemik-DNA testi) dikkate alınarak yaş büyütülmüş ise bedelli askerlikten yararlanılamayacaktır." dedi.

Avukat Şevket Arzık muallakta olan başka bir konuya da açıklık getirdi: Tartışma yaratacak diğer bir konu ise hastanede doğup da hastane arşivlerinin iyi tutulamaması veya hastane arşivlerinin tahribata  uğraması halinde insanların mağduriyetidir. Böyle bir durumda daha önce verilen emsal kararlara göre kanun vatandaş lehine yorumlanıyor. Bu durumdaki vatandaşların da yaş tashihi davası açarak bedelli askerlikten faydalanmaları mümkündür.

twitter.com/OkkesKoska

okkes.koska@haber7.com

Bedelli çıktı şimdi gözler Erdoğan'da

Başbakan Davutoğlu'nun partisinin grup toplantısındaki bedelli askerlik çıkacak açıklamasının üzerine, gözler Cumhurbaşkanlığı'na çevrildi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun bugün açıkladığı bedelli askerliğin hayata geçmesi için, TBMM'den yasa çıkarılması gerekiyor.

Yasalar, TBMM tarafından kabul edildikten sonra, onay için Cumhurbaşkanlığı'na gidiyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, yasa önüne geldiğindeki tavrının ne olacağını merakla bekliyor.

Bedelli askerlik için TSK'dan ilk yorum

Bedelli askerlik, 1 Ocak 2015 tarihi itibariyle yeniden çıkıyor. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıklamasına göre, bedelli askerlikte yaş sınırı 28, bedel ise 18 bin lira olacak.

Hükümetin bu hamlesine TSK'dan ilk yorum geldi. NTV'nin haberine göre, askeri kaynaklar, "Bu hükümetin kararı, saygıyla karşılıyoruz" yorumunu yaptı.

GENELKURMAY BAŞKANI 30 AĞUSTOS'TA "BEDELLİ GÜNDEMDE DEĞİL" DEMİŞTİ

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel de, 30 Ağustos resepsiyonu sırasında yaptığı açıklamada, bedelli askerlik konusunun gündemlerinde olmadığını kaydetmişti.

Bedelli askerlik yaşı düşebilir

Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açıklanan bedelli askerliğin yaşının daha da düşebileceği belirtildi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açıklanan bedelli askerlik ücretinden memnun kalan Bedelli Askerlik Derneği, yaşın düşürüleceği duyumlarını aldıklarını, bu konuda kendilerinin de girişimde bulunacağını açıkladı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, 1 Ocak 2015 tarihinden itibaren 28 yaşından gün almış olan ya da 31 Aralık 2014 tarihi itibarıyla 27 yaşını doldurmuş olan askerlik yükümlülüğüne sahip vatandaşların bedelli askerlik imkanından yararlanabileceğini açıkladı.

Şartlara sahip kişiler 18 bin TL ödemek karşılığında askerlik görevlerini yapmış sayılacak. Bedelli askerlik imkanının getirilmesiyle hem söz konusu olan birikim hafifletilmiş olacak hem de buradan doğacak kaynak teknoloji yoğun savunma anlayışına geçebilmek için Savunma Sanayii Fonu’na aktarılacak. Bu imkan bütünüyle TSK’nın ihtiyaçlarına yönlendirilecek, başka herhangi bir alanda kullanılmayacak.

27 YAŞINA DÜŞEBİLİR

Bedelli Askerlik Derneği Başkanı Dr. Özgür Niflioğlu, bedelli askerlik konusunda bekledikleri mutlu haberi verdiklerinden dolayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’na tüm arkadaşları adına teşekkür etti. Yeni bedelli uygulamasının 28 yaş ve 18 bin TL olarak 1 Ocak’tan itibaren yürürlüğe gireceğini anımsatan Niflioğlu, “Biz 27 yaşından gün alanların da kapsama alınmasını bekliyoruz. Bedelli Askerlik Derneği olarak 25 yaş ve 15 bin TL şeklinde yasalaşması için çalışmalara başlamıştık. Süreç içerisinde birçok anket çalışması gerçekleştirdik. Anket çalışmalarımızda bedelli askerliği bekleyenlerin ortalama yaşının 27, verebilecekleri ortalama bedelin ise 17-18 bin TL alabileceğini tespit ettik” dedi.

"MECLİS’TE AŞAĞI ÇEKİLECEK DUYUMU ALDIK"

Açıklanan bedel ücretinin kendilerini sevindirdiğini ancak yaşın biraz daha geriye çekilmesi noktasında girişimlerde bulunacaklarını açıklayan Niflioğlu, söyle konuştu:

“Bedelli ücretinin 18 bin TL olarak kamuoyuna açıklanması yurt içi ve yurt dışı bedel adaletsizliğini ortadan kaldırması anlamında arkadaşlarımızı oldukça mutlu etti. 28 olarak ilan edilen yaş sınırının Meclis’te yapılacak görüşmelerde biraz daha aşağıya çekilebileceği yönünde bilgilere ulaştık. Dernek olarak bu noktada gerek komisyonlarda gerekse Meclis çalışmalarında müdahil olacağız.”

Başbakan Davutoğlu’nun bedelli askerlikten sağlanacak gelirin savunma harcamaları, ordunun modernizasyonu ve profesyonelleşmesi yönünde kullanılacağına dair açıklamalarda bulunduğunu anımsatan Niflioğlu, sözlerini şöyle tamamladı:

“Bu açıklamadan da alıyoruz ki, önümüzdeki süreçte her ne kadar bedelli askerlikten yararlanamayan arkadaşlarımız da olsa ordunun yapısının değişecek olması dolayısıyla bu gençlerin faydalanabileceği son bedelli askerlik uygulaması olabilir. Önümüzdeki dönemde askerlik profesyonel silahlarla TSK’nın daha güçlü hale gelmesiyle daha farklı bir yapıya bürünebilir. Biz bugünkü konuşmalardan bunları anlıyoruz.”

Gülben Ergen'in 'bedelli' paylaşımı olay oldu

Gülben Ergen'in bedelli askerlik ile ilgili paylaşımı takipçileri tarafından tartışma konusu oldu.

Bedelli Askerlik kararı çıkması ardından tartışmaları da beraberinde getirdi. Özellikle sosyal medyada tartışılan konuya ünlü isimler de dahil oldu. Gülben Ergen'in bedelli paylaşımı da bazı takipçilerini kızdırdı.

Instagram hesabından şehit cenazesi fotoğrafı paylaşan Ergen, altına "Bedelini ödeyecek durumları yoktu" yazdı. Takipçileri Gülben Ergen'in bu paylaşımını samimi bulmadı. "Tribünlere oynamaya gerek yok" şeklinde tepkilerini dile getirdi.

Bazı takipçiler de sanatçıyı paylaşımından dolayı kutladı..

 

Bedelli askerlikten 11 milyarlık kaynak umudu

Başbakan Ahmet Davutoğlu, dün bedelli askerlik müjdesi verdi. Müjde ile birlikte önemli bir ayrıntı da ortaya çıktı. Bedelli askerlikten 611 bin 880 askerlik yükümlüsünün tamamı faydalanırsa devlete 11 milyar liralık bir kaynak sağlanacak. 

Bedeli ödeyerek askerlik görevini yapmış sayılanlar kısa bir süre dahi olsa askerliğe alınmayacak. 1987, 1992 ve 1999 yıllarında çıkarılan bedelli askerlik uygulamalarında yükümlüler 28 günlük kısa süreli de olsa askerlik yapmıştı. 2011’de karılan 4. bedelli askerlik uygulamasında ise bu uygulamadan, “Askerliğini yapan diğer er ve erbaşların olumsuz etkilendiği” gerekçesiyle vazgeçilmişti. Yeni çıkarılacak bedellide de benzeri bir uygulamaya gidilecek. Bedelli uygulamasının yasalaşması konusunda kesin bir takvim belirlenmezken en kısa sürede kanun tasarısının Meclis’e sevk edilmesi ve 31 Aralık’a kadar Meclis Genel Kurulu’ndan geçerek yasalaşması bekleniyor. Bedelliye başvuruların da 1 Ocak 2015’te başlaması bekleniyor.

DEVLETE 11 MİLYARLIK KAYNAK 

Düzenlemeden 611 bin 880 askerlik yükümlüsü faydalanabilecek. Başvurular 1 Ocak 2015’ten sonra başlayacak. Tüm yükümlülerin başvurması halinde yaklaşık 11 milyar TL’lik bir kaynak oluşacak. Bedelliden elde edilecek gelir, Savunma Sanayi Fonu’na aktarılacak.

YORUMLAR 4
  • ismail 7 yıl önce Şikayet Et
    ben askere erken gitmek istiyorum vatanımız bizde sorumlu arkadaşlar askerden korken vatan haini
    Cevapla
  • cevdet aktaş 8 yıl önce Şikayet Et
    1992 ben ailenin tek çocuğuyum askere gitsem anneme ve eşime kim bakacak bedeli istiyorum yaş 25 olsun bedeli olmasa da gidemem çünkü ben inşaata çalışarak ancak geçimimizi sağliyom çünkü kimsem yok gelir kaynağın yok
    Cevapla
  • sinan 9 yıl önce Şikayet Et
    Zengin çocuğunun askerde öldüğünü duyan varmı ? Ölen askerlerin aileleri hep fakir fukara insanlar. Param yoksa gideyim komutan müsvettelerinin küfürlerini yiyeyim,karılarının şöförlüğünü yapayım,evlerinin önünü süpüreyim gecede sabahlara kadar nöbet tutayım, biri ateş edip vurursada şehit olayım kahraman olayım bi kaç dakikalığına... vatan görevine bak
    Cevapla
  • gade 9 yıl önce Şikayet Et
    inşallah 27 olur
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Terör örgütü PKK'nın sözde Avrupa sorumlusu Senanik Öner ata tecavüz etti
İsrailli Maliye Bakanı Smotrich: Müzakerelerde Türkiye de var