Süleyman Şah operasyonu son dakika gelişmeleri

Süleyman Şah Karakolu'ndaki Türk askerleri bölgede artan gerilim sebebiyle Türkiye'ye getirildi. Süleyman Şah son dakika haberleri haber7'de

Süleyman Şah operasyonu son dakika gelişmeleri
Süleyman Şah operasyonu son dakika gelişmeleri
GİRİŞ 23.02.2015 09:10 GÜNCELLEME 23.02.2015 09:10
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Türkiye'nin Suriye'de bulunan toprak parçası Süleyman Şah Türbesi'ne operasyon düzenlendi. Süleyman Şah operasyonu son dakika haberleri haber7.com'da

ABD’den Süleyman Şah için ilk yorum

Türkiye’nin dün gece Suriye’deki Süleyman Şah Türbesi için düzenlediği operasyonun ardından Amerikan Yönetimi ilk açıklamayı yaptı.

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın üst düzey bir yetkilisi, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Türkiye'nin başarılı Şah Fırat Operasyonu'nu görüştüğünü söyledi.

ABD Dışişleri Bakanlığından üst düzey bir yetkili, ABD Dışişleri Bakanı Kerry'nin, Şah Fırat Operasyonu'yla ilgili olarak Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile görüştüğünü kaydetti.

"İki bakanın, Türkiye'nin başarılı operasyonunu ele aldığını" kaydeden yetkili, "Ayrıca, Türkiye'ye başsağlığı diliyoruz, özellikle de operasyon sırasındaki kazada ölen Türk askerinin ailesi ve arkadaşlarına" ifadesini kullandı.

Yetkili, ABD ile Türkiye'nin, istihbarat ve bilgi paylaşımı da dahil Suriye'deki gelişmelerle ilgili yakın ve devam eden işbirliğine sahip olduğunu bildirdi.

Suriye'den operasyon hakkında ilk açıklama

Suriye hükümeti, Türkiye'nin Şah Fırat Operasyonu ile ilgili açıklama yaptı. Ankara'nın sorumlu tutulacağını belirtti. Suriye hükümeti Türkiye'nin sabah saatlerinde başlattığı Şah Fırat Operasyonu'nu "alenen saldırganlık" olarak tanımladı ve sonuçlarından Ankara'yı sorumlu tutacaklarını bildirdi.

Reuters'ın haberine göre Suriye Devlet Televizyonu'ndan yapılan açıklamada, Türkiye'nin, İstanbul Konsolosu'nu operasyonla ilgili olarak bilgilendirdiğini ancak Suriye'nin cevabı beklenmeden operasyonun başlatıldığı bildirildi.

İşte Süleyman Şah'ın naaşının getirildiği bölge

Süleyman Şah'ın Süleyman Şah Türbesindeki naaşının Şanlıurfa’nın Birecik ilçesine bağlı bir köye getirildiği iddia edildi. 

Türkiye'nin yurt dışındaki tek Türk toprağı olan Süleyman Şah Saygı Karakolundaki Süleyman Şah Türbesindeki naaşı ve buradaki Saygı Karakolunda görevli askerler Türk Silahlı Kuvvetlerinin operasyonuyla gece yarısı Türkiye'ye getirildi. 

Süleyman Şah'ın naaşının Şanlıurfa’nın Birecik ilçesine bağlı bir köye getirildiği iddia edildi. Getirilen naaşın Suriye tarafındaki Eşme köyüne defnedileceği belirtildi.  Naaşın getirildiği bölgede geniş güvenlik önlemleri alındı. Yabancıların köye yaklaşmasına izin vermeyen jandarma, köye gitmek isteyen yabancı araçları geri çevirdi. Yabancıların ancak köye yaklaşık 4 kilometre mesafeye kadar yaklaşılmasına izin verildi. Naaşın tutulduğu bölgelere tanklar konuşlandırılırken askeri araçlar da sürekli devriye attı.

Naaşın defnedileceği yere hakim tepelere de askerler yerleştirildi.

Süleyman Şah operasyonu son dakika gelişme haberleri

Uluslararası anlaşmalar çerçevesinde, türbenin güvenliğini sağlamak üzere yapılan "Şah Operasyonu" Ankara'dan gelen talimatla başladı. Başbakanlık Koordinasyonu'nda, Dışişleri ve İçişleri bakanlıkları, Türk Silahlı Kuvvetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı tarafından hazırlanan harekat planı uygulandı.

Ankara'nın, Şah Operasyonu'nun hazırlıklarına, artan IŞİD tehlikesine karşı 3 ay önce hız verdiği öğrenildi. Hazırlığı çok gizli yürütülen operasyonda zırhlı birliklerin yanı sıra Hava ve Kara Kuvvetleri komutanlıklarından seçilen özel birlikler yer aldı.

Suriye'nin Halep iline bağlı Karakozak köyü sınırları içinde bulunan ve Türkiye'nin kendi sınırları dışındaki toprağı Süleyman Şah Türbesi sınıra 37 kilometre uzaklıkta. Buradaki Süleyman Şah Saygı Karakolu'nda askeri birlik bulunuyor. Süleyman Şah Saygı Karakolu'nda, Şanlıurfa'daki 20'nci Zırhlı Tugay 3'üncü Hudut Alayı 2'nci Tabur Komutanlığı'na bağlı askerler nöbet tutuyor.

Süleyman Şah Türbesi'nin yeni yeri neresi olacak?

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Süleyman Şahın naaşının nakledileceği Suriye Eşmesinde bir bölge ordumuz tarafından kontrol altına alınmış bayrağımız göndere çekilmiştir" dedi. 

Operasyonun ardından askerler tahliye edildikten sonra, Süleyman Şah Türbesi Saygı Karakolu IŞİD tarafından kullanılmasın diye Türk askerleri burayı kullanılmaz hale getirdi. 

Süleyman Şah Türbesi'nin yeri daha önce de iki kez değiştirilmişti. 

Şah Fırat Operasyonu dünya basınında

TSK'nın Süleyman Şah Türbesi'ne düzenlediği gece operasyonu dış basında son dakika gelişmesi olarak servis edildi.

Türkiye'nin sınır dışındaki tek vatan toprağı olan Süleyman Şah Türbesi'ne yönelik IŞİD tehdidi nedeniyle Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Suriye sınırını geçerek düzenlediği sınır ötesi operasyon dış basında son dakika gelişmesi olarak duyuruldu.

İngiltere'nin saygın gazetesi The Guardian düzenlenen operasyonu 'Türk Ordusu Suriye'de bulunan türbedeki askerleri tahliye etmek için sınır ötesi operasyon düzenledi' şeklinde duyurdu.

Uluslararası haber ajansı Associated Press 'Türkiye, Suriye Kobani sınırına yakın bulunan Osmanlı Türbesi'ni tahliye etmek için kara harekatı düzenledi' mesajıyla yayınladı.

Al Arabiya haber ajansı Şah Fırat operasyonunu 'Türkiye, türbedeki askerleri tahliye etmek için Suriye'ye girdi' ifadelerini kullandı.

Amerika'nın saygın gazetesi New York Times ise 'Edinilen bilgilere göre Türk Ordusu Türbeyi koruyan askerleri tahliye etmek için Suriye sınırını geçti' ifadeleri kullandı.

İsrail haber ajansı Haaretz 'Şah Fırat Operasyonu'nu'Türk Ordusu Suriye operasyonunu tamamladı ve Süleyman şah Türbesi'nde görev yapan askerler başarıyla tahliye edildi' ifadeleriyle servis etti.

Davutoğlu, Şah Fırat Operasyonu'nu anlattı

Dün akşam saat 9'da eş zamanlı operasyonun başlatıldığını dile getiren Başbakan Ahmet Davutoğlu, türbenin korunması için gereken yapılmıştır açıklamasında bulundu. 

DAVUTOĞLU OPERASYONU GENELKURMAY'DA TAKİP ETTİ

Şah Fırat Operasyonu'nu Genelkurmay Karargahı'nda adım adım takip eden Başbakan Ahmet Davutoğlu, Süleyman Şah Saygı Karakolu'na yapılan 'Şah Fırat' operasyonuyla ilgili Genelkurmay Başkanı Necdet Özel ve Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ile açıklamalar yaptı.

DAVUTOĞLU: TSK HER TÜRLÜ AŞAR

Başbakan Davutoğlu, Şah Fırat Operasyonu'nun kararının, hukuk kuralları çerçevesinde Ankara'da alındığını belirterek, "Hiçbir merciden ne izin ne yardım talep edilmiştir. Eğer önümüze bu operasyon esnasında kim çıkmış olursa olsun, bu talimat verildikten sonra şerefli Türk Silahlı Kuvvetleri her türlü engeli aşar, her türlü çatışma riskini de göze alır, yeni Süleyman Şah Karakoluna kadar iner ve o emanetleri salimen ülkemize getirir" dedi.

TÜRKİYE'NİN YURT DIŞINDA TOPRAĞI KALMADI MI? 

Başbakan Ahmet Davutoğlu, yurt dışında Türk toprağının kalmadığı yönündeki açıklamaların yanlış olduğunu dile getirdi. 

DAVUTOĞLU: HAVA KUVVETLERİNE GEREK KALMADI

Başbakan Davutoğlu, hava Kuvvetlerimizin kullanılmasına ihtiyaç hissedilecek bir durum söz konusu olmadı. Ama operasyon anından itibaren, yani saat 21.00 itibarıyla bütün taraflar biliyorlardı ki bu operasyona yönelik herhangi bir müdahale en yüksek şekilde karşılık görür ve vazife sonucu ne olursa olsun yerine getirilir. Bunun bilinmesi suretiyle tabii Türkiye'nin caydırıcı gücünden herkes de haberdar olduğu ve bunu yakınen bildiği için çatışma söz konusu olmamıştır. Sivil bir kayıp söz konusu olmamıştır, şeklinde ifadeler kullandı. 

İşte Davutoğlu'nun açıklamasında satır başları: 

-Son derece başarılı bir operasyon daha gerçekleşmiştir. Bildiğiniz gibi milletimizin Anadolu'ya yürüyüşünün öncüsü olan Kayıboyu yürüyüşünün öncüsü Süleyman Şah'ın Fırat kenarından vefat etmesi Kabil Kalesi'ne defnedilmesi suretiyle orada bizim için son derece mukaddes bir mekan oluşmuştur. 

-Suriye'de iç savaşın çıkmasının ardından bir çok kez buradaki toprağımızı korumak için tedbirler alınmıştır. Şu ana kadar da TSK vazifesini yerine getirilmiştir. Ancak son zamanlarda yaşananların ardından Hükümetimiz tarafından operasyon emri verilmiştir.

-Bu emanetler, nakli kubur yine dini bir törenle birkaç saat içinde, geçici bir kaç günlük bir mekanda yine Türkiye'de muhafaza edilecek. İnşallah, kontrol altına aldığımız Suriye Eşmesi tarafındaki bölgede, ki şu anda orada bayrağımız dalgalanmaktadır, askerlerimiz orayı kontrol altına almışlardır.

-"Zamanlaması son ana kadar mahfuz tutulan bir operasyon dün akşam saat 21.00 itibarıyla başlatılmıştır. Dün akşam saat dokuzda eş zamanlı iki operasyon birden başlatılmıştır"

-"(Şah Fırat Operasyonu) 39 tank, 57 zırhlı araç, 100 araç ve 572 personelle Suriye'ye girilmiştir. Takriben 00.30, yani yarımda birliklerimiz, Süleyman Şah Saygı Karakoluna ulaşmışlardır."

-Bütün birliklerimiz salimen ülkeye dönmüştür. 

-Son derece başarılı bir operasyondur. Uluslararası hukuk anlamında hiçbir hakkımız zayi edilmemiştir. Manevi değer itibarıyla yine Suriye toprakları içinde her türlü korunak altında alınmıştır. Bu konuda gerekli bildirimler de yapılmıştır. Bir milletin ancak ve ancak tarihine sahip çıkmasıyla geleceği inşa edebileceğine inandığımızı vurgulamak istiyorum. Tarihine ve tarihi sembollerine sahip çıkamayan milletler geleceği inşa edemezler.

-Herhangi bir istismara meydan vermemek için manevi emanetler alındıktan sonra geride kalan yapılar kullanılamaz hale getirilmiştir.

-Operasyon kararı Ankara'da alındı. kimseye sormadık. Koalisyon güçlerine operasyon başladıktan sonra bilgi verildi. 

- Bu süreç içinde başta Özgür Suriye Ordusu ve bütün taraflar olmak üzere herhangi bir sivil kayıp olmaması için koalisyon güçlerine operasyon başladıktan sonra veya o süreç esnasında gerekli bildirimlerde bulunulmuştur. Zaten koalisyon güçlerinin sürekli bir hava harekatı olduğu için bu koordinasyon kaçınılmaz bir şekilde yaşanmıştır.

-Türbedeki 38 personel Türkiye'ye getirildi. 

Davutoğlu'nun açıklamasından sonra bir basın mensubunun "Türkiye’nin yurt dışında başka toprağı kalmadı algısı var. Bunun hakkında ne diyorsunuz?" sorusuna Başbakan çok net bir cevap verdi: 

"Bu yanlış bir algıdır. Önemli olan Süleymanşah’ın manevi emanetine sahip çıkmaktır. Bu topraklar üzerinde şu an itibariyle hatta gece 21 itibariyle birliklerimiz Suriye’ye girerek Eşme’de Türk Bayrağı çekilmiştir. Karakozak’taki Türk bayrağı inmeden Suriye’nin başka bir noktasında Türk bayrağı dalgalanmaya başlamıştır. 38 personelimiz ülkemize gelmiş durumdadır. Bir ekranda Karakozak’taki askerlerimizi diğer yanda da 4 kol halinde yürüyen askerlerimizin görüntüsü takip ettik."

İşte operasyona katılan asker sayısı

Türk Silahlı Kuvvetleri IŞİD tehdidin artması üzerine Süleyman Şah Saygı Türbesi'ne operasyon düzenledi.

Konuyla ilgili olarak Başbakan Davutoğlu tarafından yapılan açıklamada "(Şah Fırat Operasyonu) 39 tank, 57 zırhlı araç, 100 araç ve 572 personelle Suriye'ye girilmiştir. Takriben 00.30, yani yarımda birliklerimiz, Süleyman Şah Saygı Karakoluna ulaşmışlardır." dedi. 

TSK'dan Şah Fırat Operasyonu açıklaması

Şah Fırat Operasyonuyla ilgili olarak Genelkurmay Başkanlığı' da bir açıklamada bulundu. 

Genelkurmay Başkanlığı, Şah Fırat Operasyonu'yla ilgili olarak yazılı bir açıklama yapılcı. Açıklamada, "Uluslararası Antlaşmalar ile Türk toprağı olan Süleyman Şah Saygı Karakolundaki manevi değeri yüksek ecdat yadigarı emanetler, Suriye'de ortaya çıkan güvenlik sorunları ve askeri zaruretler nedeniyle, haklarımız saklı kalmak üzere geçici olarak yine Suriye topraklarında bulunan Suriye Eşmesi Köyüne taşınmak üzere getirilmiştir." vurgusu yapıldı. 

İşte  o açıklama: 

-Şah Fırat Operasyonu sırasında herhangi bir çatışma yaşanmamış, başlangıç evresindeki intikal esnasında bir personelimiz geçirdiği bir kaza sonucu şehit olmuştur.

-Geride değerli emanet bırakılmamıştır. Suriye Eşmesi'nde naaşın nakledileceği bölge birliklerimiz tarafından kontrol altına alınmış, bayrağımız göndere çekilmiştir.

YORUMLAR 1
  • haydar 9 yıl önce Şikayet Et
    güzel olmuş ama büyütmeye gerek yuk
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Erdoğan-Özel görüşmesindeki boş koltuğun perde arkası
Bakan Güler'den müttefiklere mesaj: Aklımızla dalga geçmesinler!