ABD'nin Hatay'daki gizli üssü

Hatay'daki Gizli Amerikan radar üssü ilk kez görüntülendi. Üsten Ortadoğu, Suriye ve KKTC, 1770 rakımlı tepeden 24 saat izlendiği iddia ediliyor.

ABD'nin Hatay'daki gizli üssü
ABD'nin Hatay'daki gizli üssü
GİRİŞ 18.01.2006 00:50 GÜNCELLEME 18.01.2006 00:50

Yok denilen Hatay'daki Gizli Amerikan radar üssü ilk kez görüntülendi. Üsten Ortadoğu, Suriye ve KKTC, 1770 rakımlı tepeden 24 saat izlendiği iddia ediliyor.
Hatay'da, Amanos Dağları'nın zirvesinde ABD tarafından kurulduğu iddia edilen radar tesisi ilk kez görüntülendi. Orta Doğu ülkelerini izlemek amacıyla kurulduğu ileri sürülen tesise, İncirlik Üssü'nden Amerikalı subayların gelip gittiği öne sürülüyor.

Antakya merkeze bağlı Kisecik Köyü ile Arsuz Beldesi arasında Amanos Dağları'nın zirvesine kurulan tesis 1770 rakımda bulunuyor. Yapımına 1998 yılında başlanan ve 2004 yılının yaz mevsiminde tamamlanan radar tesisine araçla ulaşım neredeyse imkânsız.

İskenderun Körfezi, Antakya merkez, Suriye ve Akdeniz karasularıyla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin çok net görüldüğü zirvede kurulan tesiste, kış şartları dolayısı ile hiç kimse bulunmuyor. Yeraltı ve yerüstü sistemleri bulunan radar üssünün etrâfı tel örgülerle çevrili ve kapısı zincirle kilitlenmiş.

Hava sıcaklığının eksi 20 derece olduğu radar tesisinde her yer buz tutmuş durumda. İncirlik Üssü'nden ya da Türkiye'nin herhangi bir bölgesinden havalanarak Hatay hava koridorunu kullanıp Orta Doğu ülkelerine giden uçakları net bir şekilde görme imkânına sâhip olan bölgede kurulan radar tesisinin bugüne kadar kim ya da kimler tarafından kullanıldığı ise bilinmiyor.
Tesisin inşaatında 2 yıl çalıştığını belirten Kisecik Köyü'nden Enver Aksoy, çalıştığı dönemde İncirlik'ten ve İstanbul'dan yabancı subayların tesise gelip incelemelerde bulunduklarını söyledi.

Arsuz'a bağlı Hacıahmetli Köyü'nden Fevzi Uzun ise, radarın yapımına 1998 yılında başlandığını ifade ederek, 'Biz buraya gezmeye, piknik yapmaya geliyorduk. İnşaatın başladığı zamanlarda askerlerin gelip gittiğini görüyorduk; ama, yakından görmedik. Bize söylenen; bu radarın Amerika'ya ait olduğu ve ABD tarafından yaptırıldığıdır' diye konuştu.

İskenderun'da 1950'li yıllardan bu yana hizmet veren radar istasyonu varken, aynı il içerisinde ikinci bir radarın kurulması ve tesisin etrafından herhangi bir koruma bulunmaması dikkat çekti.
CHP Hatay milletvekilleri Fuat Çay ile Züheyr Amber, hükümet yetkililerinin NATO tarafından yaptırıldığını açıkladığı radar tesisi hakkında TBMM'ye soru önergesi vermişti.
Aktifhaber

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Türkiye'nin hamlesi işgalci İsrail'i derinden vurdu: Bu işe başka ülkeler de bulaşırsa...
TIR yolcu minibüsünü biçti! Çok sayıda ölü var!