Tobruk Hükümeti nedir? Hangi ülkenin hükümetidir

Tobruk Hükümeti nedir ? Libya'da ki Türk gemisine saldırı sonrası bir çok ülkenin adını ilk kez duyduğu Tobruk Hükümeti saldırıyı üstlendi

Tobruk Hükümeti nedir? Hangi ülkenin hükümetidir
Tobruk Hükümeti nedir? Hangi ülkenin hükümetidir
GİRİŞ 12.05.2015 09:06 GÜNCELLEME 12.05.2015 09:06

Tobruk Hükümeti nedir? Hangi ülkenin hükümetidir? Libya'da Türk gemisine düzenlenen saldırıyı Tobruk hükümetine bağlı Hava Kuvvetleri Komutanlığı üstlendi.

"Tuna-1" isimli Türk yük gemisinin Libya açıklarında hem karadan hem de havadan vurulduğu açıklandı. Dışişleri Bakanlığı, olayda Türk vatandaşı olduğu belirtilen üçüncü kaptanın öldüğünü duyurdu. Mürettebattan da yaralananlar olduğu öğrenildi.

"UYARI YAPILMADI"

Gemi Kaptanı Ünal Bilici'den alınan bilgiye göre, gemi dün akşam Tobruk'a doğru hareket ettiği sırada Libya'nın yaklaşık 10 mil açığında herhangi bir uyarı yapılmaksızın karadan ağır silah saldırısına uğradı.

"YUNANİSTAN, MALTA VE FRANSA ÇAĞRIYA CEVAP VERDİ"

Saldırı üzerine gemi acil durum sinyali göndererek karadan daha da uzaklaştı. Acil durum sinyaline Yunanistan, Malta ve Fransa'dan cevap geldi. Yaklaşık 10 dakika sonra ise gemiye hava saldırısı düzenlendi, geminin 3. kaptanı hayatını kaybetti. Gemi, ikinci saldırının yapıldığı yerden 7 mil daha uzaklaştığında üçüncü hava saldırısına maruz kaldı. Saldırılarda, makine dairesi ve mürettebatın acil durumlarda sığındığı yer hedef alındı.

SALDIRISI SONRASI ÇIKAN YANGINI MÜRETTEBAT SÖNDÜRDÜ

Gemide 8'i Türk, 6'sı Gürcistan ve 1'i de Azerbaycan uyruklu olmak üzere 15 kişilik mürettebat bulunuyordu. Saldırı sonrasında çıkan yangını mürettebat kendi imkanlarıyla söndürmeyi başardı ancak gemide ciddi hasar meydana geldi.

Türkiye'ye doğru yola çıkan geminin, 24 saatte Fethiye Limanı'nda olması bekleniyor. Eskortluk yapacak Deniz Kuvvetleri unsurlarının 5 saat içinde gemiye ulaşacağı öğrenildi.

Saldırısı sonrası Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada şöyle denildi:

"HEM KARADAN HEM HAVADAN VURULDU"

"Dün (10 Mayıs) akşam saatlerinde bir Türk şirketine ait Cook Islands bayraklı, "Tuna-1" isimli kuru yük gemisinin İspanya'dan aldığı alçıpan yükünü teslim etmek üzere Tobruk/Libya limanina giderken, Tobruk'un yaklaşık 13 mil açığında, uluslararası sularda karadan topçu atışına maruz kaldığı öğrenilmiştir.

Saldırı üzerine bölgeden uzaklaşmaya çalışan gemiye aralıklarla iki ayrı hava saldırısı düzenlendiği, saldırılarda geminin Türk vatandaşı üçüncü kaptanının hayatını kaybettiği, mürettebattan yaralananlar olduğu, gemide maddi hasar meydana geldiği bildirilmiştir. Olayda hayatını kaybeden vatandaşımıza Allah'tan rahmet diliyoruz.

"SALDIRIYI YAPANLARI LANETLİYORUZ"

Uluslararası sularda sivil bir gemiye karşı gerçekleştirilen bu alçakça saldırıyı şiddetle kınıyor, saldırıyı gerçekleştirenleri lanetliyoruz. Bu menfur saldırı ilgili Libya makamları nezdinde şiddetle protesto edilmiş, anılan gemiye ve bölgede bulunabilecek diğer Türk gemilerinin güvenliğine yönelik eylemlerin derhal sona erdirilmesi ve söz konusu saldırının sorumluları hakkında gerekli hukuki işlemlerin yapılması talep edilmiştir. Anılan gemiye yönelik saldırı kapsamında uluslararası hukuktan kaynaklanan tazminat dahil her türlü hakkımız mahfuzdur. Konu hakkında ilgili uluslararası örgütler nezdinde girişimler yapılmaktadır.

"BU YENİ BİR İHLALDİR VE..."

Söz konusu saldırı, Libya hava ve deniz limanları başta olmak üzere sivil altyapıyı bombalayan, BM gözetimindeki Libya Siyasi Diyalog Sürecine katılan resmi heyetlerin seyahatlerini engellemek için havalimanlarına saldıran, sivil uçakları tehdit eden ve daha önce de olduğu gibi sivil gemilere saldıran kişilerin uluslararası hukuk ihlallerinin yeni bir örneğidir. Bu tür suçları işleyenlerin BM Şartı ve ilgili BMGK Kararları çerçevesinde sorumlu tutulmaları hayati önem taşımaktadır."

Türk gemisini vuran ordudan açıklama

 “TUNA-1” isimli Türk yük gemisinin Libya açıklarında vurulmasıyla ilgili ordu sözcüsü açıklama yayınladı.

 “TUNA-1” isimli Türk yük gemisinin Libya açıklarında hem karadan hem de havadan vurulmasına ilişkin konuşan Tobruk hükümetine bağlı ordunun sözcüsü Muhammed Hejazi, geminin, Derna kentine yaklaşmaması için uyarıldıktan sonra bombalandığını söyledi. 

Muhammed Hejazi geminin, IŞİD terör örgütünün kontrolündeki Derna kentine doğru seyrettiği sırada, buraya yaklaşmaması konusunda uyarıldığını kaydetti.

Hejazi, "Gemi, Derna kıyılarından 10 mil açıkta vuruldu. Gemiyi Derna limanına yaklaşırken uyardık. Bir mürettebat hayatını kaybetti, bir de yaralı var" dedi. 

Saldırıyı şiddetle kınayan Türk Dışişleri Bakanlığı, uluslararası sularda seyrettiğini kaydettiği Cook Islands bayraklı, "Bergen Shipping" firmasına ait geminin Türk vatandaşı olan üçüncü kaptanın öldüğünü açıklamış, saldırının faili olarak isim verilmeden Tobruk hükümetine bağlı askeri güçler gösterilmişti. 

Libyalı askeri bir yetkili ise söz konusu geminin, Libya karasularında seyrettiğini öne sürdü. 

Yine aynı yetkili, gemide yangın çıktığını ve Tobruk limanına çekildiğini belirtti. 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Ünlü markanın yeni otomobili olay oldu: Tahmini Türkiye fiyatı piyasayı karıştıracak
Yeşil sahaların efsanesi MMA dövüşcüsü oldu! Khabib telefona sarıldı: Bana konum gönder