Salih Zeki Çolak kimdir? Kara Kuvvetleri Komutanı

Salih Zeki Çolak kimdir? Yüksek Askeri Şura’nın ikinci gün oturumu sonrası Türk Silahlı Kuvvetleri’nin komuta kademesi yeniden şekillendi.

Salih Zeki Çolak kimdir? Kara Kuvvetleri Komutanı
Salih Zeki Çolak kimdir? Kara Kuvvetleri Komutanı
GİRİŞ 09.08.2015 11:45 GÜNCELLEME 28.09.2015 15:44

Kara Kuvvetleri Komutanı Salih Zeki Çolak kimdir? Yeni Genelkurmay Başkanlığı için ibreler ise Hulusi Akar'ı gösteriyordu ve beklenildiği gibi yeni Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar oldu. Yüksek Askeri Şura’nın (YAŞ) dün yapılan ikinci gün oturumu sonrası Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) yeni komuta kademesi şekillendi. Askeri kulislerden sızan bilgiye göre yeni Genelkurmay Başkanı beklendiği gibi Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar oldu. Mevcut Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, emekliye ayrıldı.

KARA’DA YENİ KOMUTAN ÇOLAK

Akar, yaş durumu nedeniyle 2019 yılına kadar 4 yıl boyunca Genelkurmay Başkanlığı yapabileceği için, Çolak’ın Akar’dan sonra Genelkurmay Başkanı olmasının önü kapanmış oldu. Bunun nedeni ise kuvvet komutnlığında görev süresinin 2 yıl olması. Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Yaşar Güler’in görev süresi ise 1 yıl uzatıldı. Bu uzatma, Güler’in Akar’dan sonra Genelkurmay Başkanlığı görevini devralmasının yolunu da açmış oldu. Güler’in önümüzdeki yıl 1 yıllığına Jandarma Genel Komutanı, daha sonra da 2 yıllığına Kara Kuvvetleri Komutanı olması bekleniyor. Teamüllerin işlemesi durumunda Güler, 2019’da Genelkurmay Başkanlığı’nı Akar’dan devralacak. Çolak’dan boşalan 1. Ordu Komutanlığı’na da Eğitim ve Doktrin Komutanlığı (EDOK) Başkanı Orgeneral Kamil Başoğlu’nun getirildiği öne sürüldü

SALİH ZEKİ ÇOLAK KİMDİR?

Salih Zeki Çolak (d. 20 Temmuz 1954, Akçaabat, Trabzon) Türk askerdir. 1974 yılında Kara Harp Okulu'ndan Asteğmen rütbesiyle, 1975 yılında da Topçu ve Füze Okulu'ndan Teğmen rütbesiyle mezun oldu. 1988 yılına kadar Kara Kuvvetleri'nde çeşitli topçu birliklerinde takım komutanlığı, batarya subaylığı ve batarya komutanlığı görevi yaptı. Salih Zeki Çolak 1988 yılında Kara Harp Akademisi'nden mezun olarak kurmay subay oldu. Kurmay subay olduktan sonra sırasıyla 4. Piyade Tümen Komutanlığı'nda Harekat ve Eğitim Şube Müdürlüğü, 49. Piyade Alayı'nda Tabur Komutanlığı, Genelkurmay Mali Plan Program Daire Başkanlığı'nda Program Subayı, Brüksel/Belçika'da Batı Avrupa Birliği Türkiye Askeri Temsilciliği ve Kurmay Başkanlığı,  108. Topçu Alay Komutanlığı ve Genelkurmay Genel Sekreterliği'nde Basın Yayın Halkla İlişkiler ve Tanıtım Daire Başkanlığı görevlerini yürüttü.

Salih Zeki Çolak 2001 yılında Tuğgeneral rütbesine terfi etti. Bu rütbede sırasıyla Kara Kuvvetleri Komutanlığı Tayin Daire Başkanlığı ve 19. Piyade Tugay Komutanlığı görevlerini yürüttü. 2005 yılında Tümgeneral rütbesine terfi etti. Bu rütbede sırasıyla Kara Kuvvetleri Personel Başkanlığı, Genelkurmay Genel Sekreterliği, Zırhlı Birlikler Okulu ve Eğitim Tümen Komutanlığı görevlerini yürüttü. Salih Zeki Çolak 2009 yılında Korgeneral rütbesine terfi etti ve 7. Kolordu Komutanlığı'na atandı. 2011 yılında KKK Kurmay Başkanlığı'na atandı. 2013 yılında Orgeneral rütbesine terfi etti ve KKK Eğitim ve Doktrin Komutanlığı'na atandı. 2014 yılında 1. Ordu Komutanlığı'na atandı. Salih Zeki Çolak evli ve iki çocuk babasıdır. İngilizce ve Fransızca bilmektedir.2015 yaş kararları ile kara kuvvetleri komutanı oldu.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
DEM Parti'den Türk bayrağı ve İstiklal Marşı skandalı! 2 Belediyeye soruşturma başlatıldı
 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz duyurdu: Emekliler için özel çalışma