Eski Vali Şarman: JİTEM'le çalıştık

Adı Susurluk skandalıyla anılan eski Batman Valisi Şarman, bir dönemin sır perdesini araladı: JİTEM vardı, Çin'den ve Bulgaristan'dan 4 parti silah getirdik.

Eski Vali Şarman: JİTEM'le çalıştık
Eski Vali Şarman: JİTEM'le çalıştık
GİRİŞ 17.04.2006 05:59 GÜNCELLEME 25.08.2020 17:49

1990'lı yıllarda, kurduğu özel birlikler, Bulgaristan'dan gizlice ithal edilen silahlar ve rüşvet iddialarıyla adı Susurluk skandalı ile birlikte anılan eski Batman Valisi Salih Şarman, bir döneme damgasını vuran sır perdesinin arkasında kalan gerçekleri SABAH'a anlattı. Hakkındaki 'Kayıp silahlar' davasında, zimmet suçlamasından beraat eden, görevi kötüye kullanma suçundan zaman aşımıyla kurtulan Şarman, Batman'da otopark ihalesi karşılığında bir işadamından rüşvet olarak Mercedes marka otomobil aldığı gerekçesiyle 16 ay cezaevinde kaldı

 

 

 

 




 

 

ve bir süre önce tahliye oldu. Ankara Ümitköy'deki evinde SABAH'ın sorularını yanıtlayan Şarman, kitap yazmaya başlamış, ancak kitabı yayınlamayı düşünmüyor. Gerekçesi; 'Devletle hesaplaşmak istememesi.' İşte Şarman'ın yakın tarihin tartışmalı konularına ışık tutacak açıklamaları:

'TERÖRÜ BİTİRİN' DENDİ:OPERASYONLARA KATILMIŞ JİTEM vardı ve ben bizzat operasyonlara katıldım diyen Vali Şarman, atış yaparken.
1993'te Vali olunca Batman'a gönüllü gittim. Bize 'terörü bitirin de nasıl bitirirseniz bitirin' denildi. Batman terörün ikmal yolu üzerindeydi. Bir proje geliştirip Başbakan Çiller'e sunduk. Genelkurmay'a, Jandarma'ya, OHAL valiliğine de projeyi verdim. Hemen kabul edildi.

ÖZEL BİRLİKLER NASIL KURULDU:
Gönderilen para 3 milyon doları geçmedi. Biz örtülü ödenekten geliyor diye biliyorduk. Köy korucularının içinden askerliğini komando olarak yapanları seçtim. Bunlardan küçük birlikler oluşturduk.

BULGARİSTAN'LA HAVA KÖPRÜSÜ:
İhtiyaçları kendiniz karşılayın denildi. İthalat işlerini biz yaptık. Hazine'den ithalatçı belgesi aldık. Önce Çin'den sonra Bulgaristan'dan 4 parti silah getirdik. Silahları askeri uçaklar getirdi. Bulgaristan'a askeri uçaklar ilk kez bu silahlar için gitti. Bu şekilde 4 ay sonra Batman kırsalına hakim oldukve kısa süre sonra da Batman'ı temizledik.

ÖZEL ORDU DEĞİL:
Bu birlikler benim özel ordum değildi. Devletin birlikleriydi. Diğer illerde de kurulması planlanıyordu. Devletin her biriminin bilgisi vardı, sonra bizi alkışlayanlar tanımaz oldu.

JİTEM'LE BİRLİKTE ÇALIŞTIK:
JİTEM'le birlikte çok iyi çalıştık. Neden yok dediler hiç anlamadım. Vardı ve faydalıydı. Bize göre model doğruydu, yeniden uygulanabilir.

 

 

(Sabah)

">

 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Torbacılıktan çete liderliğine: Son sinyal Şile'den - 17 Mayıs 2024 gazete manşetleri
Valiliklerden peş peşe yasak kararları: Diyarbakır, Mardin, Bitlis, Ağrı, Hakkari...