Bin 853 çocuk Kandil’de PKK'nın esiri

Terör örgütü, dağa kaçırdığı çocukları ‘savaşçı’ olarak kullanıp ‘İnsanlık Suçu’ işledi. PKK, son iki yılda bin 853 çocuğu dağa kaçırdı.

Bin 853 çocuk Kandil’de PKK'nın esiri
Bin 853 çocuk Kandil’de PKK'nın esiri
GİRİŞ 30.08.2015 13:35 GÜNCELLEME 30.08.2015 13:35
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

‘Çocuk asker’ kullananların Uluslararası Ceza Mahkemesi’nce dokunulmazlıkları bulunmuyor. Türkiye, PKK terör örgütü yöneticilerinin tamamı için uluslararası yakalama kararı çıkarmıştı. Emniyet ve Güncel ‘Terör Nitelikli Kayıp Şahıs’ istatistiklerine göre, 2013’ün son 5 ayında 140 çocuk, 2014’te 983 çocuk ve 2015’in ilk 7 ayında 730 çocuk PKK tarafından ‘çocuk asker’ olarak kaçırıldı. Bu çocuklardan 15’i 12 yaşında, 57’si 13 yaşında, 139’u 14 yaşında, 344’ü 15 yaşında, 563’ü 16 yaşında, 735’i ise 17 yaşında. Rakamlar, aileleri tarafından ‘PKK kaçırdı’ diye ihbar edilen çocukları da kapsıyor.

Örgüt çekilmedi, silahlandı

22 Ağustos 2013 ile 22 Ağustos 2015 tarihleri arasında 228’i erkek, 88’i kız olmak üzere 316 çocuk için aileleri tarafından PKK tarafından kaçırıldı. Bu rakamın önceki yıllara göre artış göstermesi, PKK’nın silahlı kadrolarını Türkiye’den çekmek yerine, arttırma projesi yürüttüğünü de ortaya koydu.

Çocukları kullanıyorlar

‘Çocuk savaşçılar’ uluslararası alanda ‘İnsanlığa Karşı İşlenen Suçlar’dan sayılıyor. Birleşmiş Milletler (BM) Çocuk Hakları Koruma Konvansiyonu’na göre çocuk savaşçı kullanmak temel insan hakkı ihlali. çocuk asker kullanan devlet veya örgütlerin yöneticileri Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde herhangi bir şekilde dokunulmazlığa sahip değiller. Liberya Devlet Başkanı Charles Taylor, Sierra Leone iç savaşında çocukları kullandığı için UCM tarafından mahkum edilmişti. Türkiye de, PKK yöneticilerinin yargılanması için uluslararası yakalama kararı (Kırmızı Bülten) çıkarmış bulunuyor.

Uluslararası raporlar PKK’nın suçunu tescilliyor

PKK’nın çocuk asker kullandığına dair çok sayıda uluslar arası rapor mevcut. Bu raporların büyük bölümü BM, UNICEF, ABD Dışişleri Bakanlığı, İnsan Hakları İzleme Örgütü ve diğer Batılı insan hakları örgütlerine ait.  Örneğin, BM Göçmen Örgütü / İsveç Çocukları Koruma birimi raporuna göre, “Ağustos 1998’de, PKK İsveç okullarından ‘Yaz Kampı’ adı altında 17 çocuğu asker yapmak üzere Türkiye’nin, Güneydoğu bölgesine götürdü. Sadece üçü geri döndü. Çok sayıda aile polise kayıp çocuk bildiriminde bulundu. Başta Fransa ve Almanya olmak üzere, Hollanda ve Belçika’da da benzer durumlar sözkonusu. PKK, sistematik olarak çocukları askere alıyor. Bu çocuklar 8 ile 12 yaşlarında. PKK’da 3 bin civarında çocuk bulunduğu, bunların yüzde 10’unun kız çocuğu olduğu rapor ediliyor.” Bu bilgiler, Çocukların Asker Olarak Kullanılmasını Durdurma Koalisyonu adlı uluslararası sivil toplum örgütünün 8-11 Nisan 2001’deki Amman Konferansı’na sunduğu raporda da yer alıyor. https://archive.is/DbQ3u#selection-265.0-5817.11 Aynı veriler, BM’nin 2001’den sonraki Çocuk Askerler Küresel Raporu’nda da güncellenerek yer aldı.

UNICEF: Silahlı çocuk olmaz

BM Çocukları Koruma Örgütü UNICEF’in 1 Haziran 2010 raporunda şöyle denildi: UNICEF, uluslararası topluluk tarafından terörist bir örgüt kabul edilen PKK saflarında çocukların da yer aldığına ilişkin son haberlerden derin kaygı duymaktadır. Çocukların silahlı güçler ve terörist gruplar tarafından kullanılmaları suçtur.

ABD: PKK çocuk asker kullanıyor

Yayınlanan uluslararası raporlar, PKK yöneticisi Murat Karayılan’ın, “9 yaşında çocuk yok ama 18 yaşının altındalar” şeklindeki itirafına dikkat çekti. 2013 tarihli ABD Dışişleri Bakanlığı Demokrasi ve İnsan Hakları Bürosu, İnsan Hakları Uygulamaları Ülke Raporu’nun 42. sayfasında ‘Child Soldiers/Çocuk Askerler’ başlığı altında şu cümle var: “Terörist örgüt PKK düzenli olarak çocukları askere aldı, halen PKK’da kaç çocuk asker bulunduğu tam olarak bilinmiyor.”

PYD de çocuk asker alıyor

PKK’nın Suriye kolu PYD’de de durum farklı değil. 16 Ağustos 2013 tarihli BM İnsan Hakları Konseyi’ne sunulan Bağımsız Uluslararası Suriye Komisyonu raporunun ‘Yönetici Özeti’nde net bir ifade var: Kürt silahlı grupları çocuk askerler kullanıyor. Raporda, Afrin ve Haseke’de YPG’nin 12 yaşına kadar kız ve erkek çocukları askere aldığına yer veriliyor.

KAYNAK: MUSTAFA KARTOĞLU - STAR
YORUMLAR 2
  • onlar köle... 8 yıl önce Şikayet Et
    onlar satın alınmışköleler...pkk onları satın alıyor...aileleri de önce satıyor sonra ağlıyor****İNŞAALLAH KURTARILIRLAR ama tekrar satılmayacakları ne malum***
    Cevapla
  • C.K 8 yıl önce Şikayet Et
    Bazı aileler çocuklarını pkk ya satıyorlar hepsi kaçırılma değil daha öncede bu gibi itiraflar basında çıkmıştı . Yerleri biliniyorsa gereken yapılmalı.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Emekli maaşlarına düzenleme geliyor! Zam oranı için ilk tahmin geldi
CHP'li anketçi açıkladı! CHP kendi adayının kuyusunu kazıyor! O ilçe adayına çekil baskısı