Kış saati uygulaması ertendi mi, Kış saati

Saatler ne zaman geri alınacak? Kış Saati uygulaması sebebiyle saatler 1 saat geri alınacaktı. Peki Kış saati uygulaması ertendi mi?

Kış saati uygulaması ertendi mi, Kış saati
Kış saati uygulaması ertendi mi, Kış saati
GİRİŞ 29.09.2015 10:18 GÜNCELLEME 29.09.2015 10:18

Gün ışığından daha fazla faydalanmak adına 25 Ekim günü geriye alınması beklenen saatlerin 1 Kasım'da yapılacak olan genel seçimlerden dolayı, saatlerin bir hafta sonra geri alınması planlanılıyor. Peki kış saati uyguluması nedir, niçin ve ne zaman uygulanır? Peki kış saati uygulaması ne zaman yapılacak? İşte kış saati uygulaması hakkındaki tüm soruların cevapları ve tüm detayları haberimizden öğrenebilirsiniz.

25 Ekim 2015'te geçilmesi planlanan kış saati uygulamasının, 1 Kasım 2015 Pazar günü yapılacak genel seçimler nedeniyle 8 Kasım 2015 tarihine ertelenmesi gündeme geldi. Erteleme ile seçim günü özellikle Doğu ve Güneydoğu illerinde gün ışığından daha fazla yararlanılması planlanıyor.

YAZ VE KIŞ SAATİ UYGULAMASI NEDİR, NİÇİN YAPILIR?

Geçmişi birkaç asır öncesine dayanan yaz ve kış saati uygulaması fikri, Amerikalı politikacı ve fizikçi Benjamin Franklin’e aittir. Benjamin, pek çok konunun yanı sıra elektrikle de uğraşmış ve çeşitli icatlarıyla tanınmıştır. Yaz ve kış saati uygulaması da onun bu parlak fikirlerinden biridir.

Yazın saatlerin bir saat ileri, kışın ise saatlerin bir saat geri alınmasının tek nedeni gün ışığından daha fazla yararlanarak elektrikten tasarruf etmektir. Milyonlarca kişinin 1 saatliğine de olsa elektriği kullanmaması çok büyük tasarruf sağlar. Bu yüzden her yıl düzenli olarak bahar başlangıcında yaz saat uygulamasına, sonbaharda ise kış saat uygulamasına geçilir. Yaz ve kış saati uygulaması fikrinin farklı sahipleri olduğu öne sürülsede bilinen en sağlam bilgi Benjamin Franklin’nin düşüncesini bir gazetede dile getirdiğidir. Benjamin’in bu fikrinden sonra 1910 yılında yasalaşan yaz ve kış saati uygulaması, 1916 yılında 20 dakikadan bir saate çıkarılmıştır.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Smart büyüdü! Yeni modeli sosyal medyayı salladı! Tasarımcısı Türk çıktı
Üsküdar-Samandıra Metro Hattı'ndaki aksaklık 40 saattir çözülemedi