Saat kaç şu anda? 25 Ekim Saatler geri alındı mı?

Kış saati uygulaması nedir, niçin ve ne zaman uygulanır? Peki Saatler geri alındı mı? Bugün saat kaç? Detaylar haber7.com'da

Saat kaç şu anda? 25 Ekim Saatler geri alındı mı?
Saat kaç şu anda? 25 Ekim Saatler geri alındı mı?
GİRİŞ 27.10.2015 08:10 GÜNCELLEME 27.10.2015 08:10

Türkiye’de saat kaç ? Saatler geri alındı mı? Bilgisayarlar ve Cep Telefonları saatleri otomatik olarak kış saati uygulamasına göre 1 saat geri aldı. Türkiye’de 1 Kasım Genel Seçim’i nedeniyle saatlerin 25 Kasım 2015 tarihi yerine 8 Kasım 2015 tarihinde gerçekleştirilmesi kararlaştırılmıştı. Bu karar nedeniyle daha önceden programlanan Bilgisayarlar ve cep telefonları ise saatleri 25 Ekim 2015 tarihinde geri aldı ve kullanıcılara hatalı bilgilendirmede bulundu. İşte Türkiye’nin gerçek resmi saati…

Türkiye’de kış saati uygulaması nedeniyle saatlerin geri alınması 25 Ekim 2015 tarihinden 8 Kasım 2015 tarihine ertelendi, yani saatlerde herhangi bir değişiklik yapılmayacak.

Saatler geri alındı mı? Saat şu an kaç?

Akıllı telefonların otomatik ayarı kafalatı katıştırdı... Kış saati uygulamasına bugün saat 04.00 itibariyle geçilmesiyle birlikte dünya genelinde birçok ülke bugün saatlerini 1 saat geri aldı. Türkiye ise kış saati uygulamasına, 1 Kasım Milletvekili Genel Seçimi nedeniyle iki hafta ertelemeli olarak 8 Kasım’da geçecek. Türkiye'deki bu ertelemenin farkında olmayan ve 'otomatik ayarla' özelliğinin kapatılmadığı akıllı telefon ve masaüstü bilgisayarlar ise kendisini otomatik olarak bir saat geri aldı.Yanılmamak için cihazların ayarlanması gerekiyor.

1 Kasım'da yapılacak olan seçimlerde gün ışığından faydalanmak amacıyla Türkiye, kış saati uygulamasına 8 Kasım'da geçiş yapacak. Ancak bu durumun farkında olmayan akıllı telefonlar kış saati uygulamasına geç geçmemiz dolayısıyla kendini bu Sabahı geri almış oldu. Yani akıllı telefonlarda saat 1 saat geri olarak görünüyor. Yanılmamak için duvar saatlerine bakılabilior. Karışıklığı önlemek için ise Android ve iPhone'larda saat ayarı yapılması gerekiyor. 

VATANDAŞLAR SABAH ŞOKU YAŞADI
 
Bu sabah ise pek çok vatandaş, cep telefonlarının saatleri otomatik olarak 1 saat geri alması nedeniyle büyük şaşkınlık yaşadı. Özellikle bazı otobüs duraklarında yoğunluk olduğu, vatandaşların geç kaldıklarını söylediği görüldü.
 
MANUEL AYARLAMA YAPILACAK
 
Microsoft, seçimlerden ötürü ertelenen kış saatine geçiş için güncelleme yayınladı. Ancak güncelleme otomatik olmadığı için herkes manuel ayarlama yapacak
 
Kış saati uygulamasının başlayacağı günün ertelenmesine yönelik düzenleme, daha önce Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun’un imzasıyla Başbakanlığa gönderilmişti. Bakanlar Kurulu kararıyla yaz saati uygulaması kapsamında gün ışığından daha fazla yararlanmak ve elektrik tasarrufu için saatler 29 Mart’ta 03.00’ten itibaren 1 saat ileri alınmıştı. Bu karara göre, 25 Ekim’de yaz saati uygulamasının sona ermesi ve saatlerin 04.00’ten itibaren 1 saat geri alınarak kış saati uygulamasına geçilmesi gerekiyordu. Yapılan yeni düzenleme doğrultusunda, bu yıl yaz saati uygulaması 1 Kasım’da yapılacak genel seçimler nedeniyle 8 Kasım’da sona erecek ve bu tarihte saatler 04.00’ten 03.00’e alınacak.
 
CİHAZLAR AYARLANMALI
 
Kış saati uygulamasına geçiş ertelendi ancak kullanılan elektronik cihazların da bu yeni duruma göre ayarlanması gerekecek. Microsoft, bu özel duruma çözüm bulmak adına bir güncelleme yayımlarken, güncelleme indirildiğinde Windows PC’ler bugün değil, 8 Kasım’da saatleri otomatik olarak 1 saat geri alacak. Güncelleme, Windows 10 haricinde diğer işletim sistemlerinde otomatik olarak indirilmediğinden, herkesin manuel şekilde güncellemeyi kurması gerekecek.
 
NAMAZ VAKİTLERİ UYARISI
 
Diyanet İşleri Başkanlığı, yaz ve kış saatleri uygulamaları dikkate alınarak basılı takvimlerdeki namaz saatlerinin önceden belirlendiğini, öngörülemeyen bu yeni durum karşısında yanlış bilgilendirmenin önüne geçilebilmesi amacıyla cemaatin uyarılmasını istedi. Camilerde verilen vaazlarda ve cemaatin 25 Ekim ile 7 Kasım arasındaki dönemde takvimde yer alan vakit namazları saatlerine uymaması buna karşılık takvimlerdeki saatlere bu süre içerisinde 1’er saat eklenerek ezan saatlerinin tespit edilebileceği uyarıları yapıldı.

Saatler ne zaman geri alınacak?

Saatler ne zaman geri alınacak sorusu yanıt buldu. 1 Kasım Milletvekili Genel Seçimi nedeniyle yaz saati uygulamasının sona ereceği tarih, 25 Ekim'den 8 Kasım'a ertelendi.

Alınan bilgiye göre, yaz saati uygulamasının sona erdirilmesinin ertelenmesine yönelik düzenleme, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun'un imzasıyla Başbakanlığa gönderildi. Bakanlar Kurulu tarafından da onaylanan erteleme kararı, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girecek. Bakanlar Kurulu kararıyla yaz saati uygulaması kapsamında gün ışığından daha fazla yararlanmak ve elektrik tasarrufu için saatler 29 Mart'ta 03.00'ten itibaren 1 saat ileri alınmıştı. Bu karara göre, 25 Ekim'de yaz saati uygulamasının sona ermesi ve saatlerin 04.00'ten itibaren 1 saat geri alınması gerekiyordu.

Yapılan yeni düzenleme doğrultusunda, bu yıl yaz saati uygulaması 1 Kasım'da yapılacak genel seçimler nedeniyle 8 Kasım'da sona erecek ve saatler 04.00'ten 03.00'e alınacak.

YAZ VE KIŞ SAATİ UYGULAMASI NEDİR, NİÇİN YAPILIR?

Geçmişi birkaç asır öncesine dayanan yaz ve kış saati uygulaması fikri, Amerikalı politikacı ve fizikçi Benjamin Franklin’e aittir. Benjamin, pek çok konunun yanı sıra elektrikle de uğraşmış ve çeşitli icatlarıyla tanınmıştır. Yaz ve kış saati uygulaması da onun bu parlak fikirlerinden biridir.

Yazın saatlerin bir saat ileri, kışın ise saatlerin bir saat geri alınmasının tek nedeni gün ışığından daha fazla yararlanarak elektrikten tasarruf etmektir. Milyonlarca kişinin 1 saatliğine de olsa elektriği kullanmaması çok büyük tasarruf sağlar. Bu yüzden her yıl düzenli olarak bahar başlangıcında yaz saat uygulamasına, sonbaharda ise kış saat uygulamasına geçilir. Yaz ve kış saati uygulaması fikrinin farklı sahipleri olduğu öne sürülsede bilinen en sağlam bilgi Benjamin Franklin’nin düşüncesini bir gazetede dile getirdiğidir. Benjamin’in bu fikrinden sonra 1910 yılında yasalaşan yaz ve kış saati uygulaması, 1916 yılında 20 dakikadan bir saate çıkarılmıştır.

BTK'dan bir 'kış saati' uyarısı daha

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu(BTK), kış saati uygulaması ile ilgili bir uyarı yayınladı.

BTK'dan konu ile ilgili yapılan açıklamada şu bilgiler verildi: "Bilindiği gibi gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla bütün yurtta saatlerin düzenlenmesine ilişkin Bakanlar Kurulu kararı gereğince 25 Ekim 2015 yerine 8 Kasım 2015 Pazar günü saat 04.00'dan itibaren bir saat geri alınmasına karar verilmiştir.

Akıllı telefon ve bilgisayar gibi elektronik cihazlarda saatini otomatik olarak geri alabilme özelliği bulunduğu için vatandaşlarımız, akıllı telefon ve bilgisayarları başta olmak üzere elektronik cihazlarında gerekli saat ayarlamalarını yapmaları mağdur olmamaları açısından yararlı olacaktır.

Elektronik haberleşme sektöründe (GSM, İnternet, sabit telefon, uydu hizmetleri) faaliyet gösteren işletmecilerin sunduğu faturalandırma, tarife paketlerinin yürürlüğe gireceği zaman, taahhütlerin başlangıç ve bitiş tarihleri, avantajlı servisler gibi hususlar da karışıklığa ve mağduriyete sebep olunmaması için işletmecilerin gereken önlemleri alması ve tüketicilerin dikkatli olması önem arzetmektedir."

 

 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İsrail'den hadsiz paylaşım! Erdoğan'ı hedef aldılar! Türkiye'den çok sert tepki
 ABD'nin İstanbul Başkonsolosu Eadeh'tan F-16 açıklaması