Mültecilere maskeli saldırgan şoku!

İnsan Hakları İzleme Örgütü, “Yunanistan karasularında göçmenlere yapılan saldırıları incelemeye aldı.

Mültecilere maskeli saldırgan şoku!
Mültecilere maskeli saldırgan şoku!
GİRİŞ 28.10.2015 13:20 GÜNCELLEME 28.10.2015 13:20
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

HRW raporunda, göçmenleri ve sığınmacıları taşıyan botlara yüzleri maskeli ve genellikle silahlı saldırganlar tarafından saldırıda bulunulduğunu açıkladı. Tanıkların ifadelerine göre bazı saldırılarda ise botların bağlanarak Türk karasularına doğru çekildiği aktarıldı.

Ülkelerindeki iç savaş ve terör saldırılarından kaçarak Avrupa’ya umuda yolculuğa çıkan göçmenlerin ve tanıklıklarına yer verilen rapor tüyler ürperten gerçekleri gün yüzüne çıkardı. HRW temsilcilerinin yanı sıra saldırılardan etkilenen göçmenlerin tanıklıklarının yer aldığı yazıda dikkat çekici ayrıntılara yer verildi.

MASKELİ SALDIRGANLAR 

HRW temsilcilerinin yaptıkları görüşmelerde, Türkiye’den Yunanistan’a geçmeye çalışan göçmenleri ve sığınmacıları taşıyan botlara, yüzleri maskeli ve genellikle silahlı saldırganlardan tarafından saldırıda bulunulduğu ifadeleri yeraldı. Bu saldırılar sonucunda göçmenleri ve sığınmacıları taşıyan botlar kullanılamaz hale getirildi.

İŞARET TAŞIMIYORLARDI

Saldırının yapıldığı botlarda yer alan kişilerden birinin tanıklığına göre kendilerine “Saldıran kişiler siyah giyinmişlerdi ve üzerlerinde herhangi bir işaret bulunmuyordu. Bilmedikleri bir dil konuşuyorlardı ve bu dil, kesinlikle Türkçe değildi.” Botta bulunan bazı Afgan sığınmacıların azda olsa Türkçe bildiğini aktaran tanık, saldırganların konuştukları dilin Türkçe olmadığını buradan temellendirildi.

BOTLARINI PATLATIP ÖLÜME TERKETTİLER

HRW’nin belgelendirdiği üç saldırıda görüşülen insanlar, saldırganların botunda Yunan bayrağı bulunduğunu ve silahlı olduklarını aktardı. Altı olayda ise maskeli saldırganların botların mekanik aksamını bozduğunu ya da yakıtlarını boşaltıldığı belirtildi. Üç olayda ise göçmenleri ve sığınmacıları taşıyan botlar bağlanarak Türk karasularına doğru çekildi. Dört olayda ise mülteciler ve sığınmacılar dövüldü ya da çeşitli şiddet eylemlerine maruz kaldı. Tüm saldırılarda ortak olan nokta ise  üstündeki kişilerin can güvenliği sağlanmaksızın botların tahrip edilmesi oldu.

CBS MUHABİRİNİN TANIKLIĞI

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), CBS televizyonu tarafından 8 Eylül 2015 tarihinde yayınlanan bir habere de atıfta bulundu. Görüntülerinde, kimliği belirsiz kişiler tarafından bir bota saldırı düzenlendiği görülmüş ve anılan görüntülerde CBS muhabiri, aynı gün göçmenleri ve mültecileri taşıyan altı bota daha saldırı düzenlendiğini ifade etmesi raporlara yansıdı.

OPERASYONLARDA ÖLDÜLER

Deniz üzerinden yapılan düzensiz göç olayları raporlarına göre; Avrupa ülkeleri, push-back operasyonları ile denizlerde insan hayatını tehlikeye sokarken, Türkiye Sahil Güvenlik Komutanlığı hayat kurtarmak için çabalıyor. Bugüne kadar Doğu Akdeniz’de yapılan operasyonlarda ölüm oranları %1.6 iken, Türkiye’nin gerçekleştirdiği operasyonlarda ölüm oranları %0.1 olarak gerçekleşti.

TÜRKİYE 66 BİN KİŞİYİ KURTARDI

Sahil Güvenlik Komutanlığı’ndan elde edilen verilere göre; Deniz üzerinden yapılan düzensiz göç olaylarında 2014 ve 2015 yılları arasında yaklaşık %400’lük artış olduğu tespit edildi. Türk Arama Kurtarma sahasında kurtarılan göçmen sayısı 2014’te 574 olayda 14.961 kişi iken; 1 Ocak-27 Ekim 2015 tarihleri arasında yapılan 1.887 operasyonla, toplam 66.239 düzensiz göçmen denizden sağ olarak kurtarıldı.

YORUMLAR 2
  • deniz 8 yıl önce Şikayet Et
    Allahım cc Ümmeti Muhammedi sav selamete çıkar AMİN
    Cevapla
  • cemo 8 yıl önce Şikayet Et
    Bu gercek ve de bunu yillarca yapiyorlar isin aci tarafi bunu devletler yapiyor. bot goruldugunde dalgiclar botlarini yirtip kaciyorlar. bu muthis bir durum yani insanlari olduruyorlar hem de bile bile, geri donemesinler diye olabilir. bu mesele arastirilmasi lazim. bu resmen katliam genocid olayi. bu millet karadan gitsin gidecegi yere.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
CHP kurultayı iptal edilebilir! Delege tezgahı ortaya çıkıyor
Merak edilen 3 ilin daha anket sonuçları paylaşıldı! Rüzgar tersine döndü