Enver Paşa'nın torunundan 'Kösem'e tepki

Sultan Abdülmecid ve Enver Paşa’nın torunu Arzu Enver Eroğan Kösem Sultan dizisini yorumladı.

Enver Paşa'nın torunundan 'Kösem'e tepki
Enver Paşa'nın torunundan 'Kösem'e tepki
GİRİŞ 03.12.2015 10:04 GÜNCELLEME 03.12.2015 10:04
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Sultan Abdülmecid ve Enver Paşa’nın torunu Arzu Enver Eroğan Kösem Sultan dizisini Derin Tarih için yorumladı. İşte görüşlerinden çarpıcı bir kesit:

OSMANLI'YA AVRUPAİ KIYAFET GİYDİRMEK NE DEMEK?

Kostüm ve dekorun seçimi dönemin giyim tarzından oldukça uzak. Hanım kıyafetlerinin 19. yüzyıl Avrupa’sı ve Ortaçağ İngiltere’si kostümlerinin karışımı olduğunu, beylere ise Pers ve Şii etkisinde bir giyim tarzı seçildiğini gördüm. Hâlbuki Osmanlı kıyafetlerinin örnekleri hem Türkiye, hem de Avrupa müzelerinde mevcut. Üstelik 16. yüzyılda Avrupa’da Osmanlı giyimini taklit ve takip eden bir moda söz konusuyken, Osmanlılara Avrupaî kıyafet giydirmek nasıl bir tezat? Kullanılan dil de oldukça hatalı. Sadece birine dikkat çekeyim: Sarayda padişahın zevcesi rolündeki aktrist hanımefendi devletin adını “Devlet-i Ali Osman” şeklinde hatalı bir biçimde telaffuz ediyor.

BUNLAR DİZİ TACİRLERİ

Ülkemizde tarih ile alakalı dizilerin dikkatsizlik veya bilgi eksikliğinden kaynaklanan yanlış sunumları, tarihin tahrifatıyla eşdeğer olacağından vahim neticelere yol açmaktadır. Ne de olsa iyi niyetli izleyicilerden her şeyi bilmelerini bekleyemeyiz, değil mi? Bunun için dizilerin bir kurgu olduğu, belgeselden farklı olarak tarihî hakikatlere tam olarak uymayan noktaların olabileceği şeklinde bir savunmanın da geçerliliği yoktur. Bu iddiayı ileri süren dizi tacirleri, 600 yıl yaşayan bir imparatorluğu canlandıracaklarsa, biraz çaba sarf ederek hayal ürünü yerine gerçeklere uygun bir iş ortaya koymalıdırlar. Osmanlı İmparatorluğu’nun tarihini bin bir meşakkatle çalışarak ortaya çıkaran tarihçilerin çabaları oportünist yaklaşımlar ile heba edilmemelidir.

 

YORUMLAR 2
  • selim 8 yıl önce Şikayet Et
    rtük a haberle uğraşıcağına şu dizi ilgilen
    Cevapla
  • Arif 8 yıl önce Şikayet Et
    çok doğru!!!
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Beşiktaş Dolmabahçe'de 1 puanı 90+7'de kurtardı
13 yaşındaki çocuk dehşeti yaşadı! Ayakkabılarını zorla yalatıp, yüzünü darmadağın ettiler