D-8'e göre dünya 5'ten küçük

D-8 Genel Sekreteri Musavi, Suriye meselesinin BM nezdine taşındığını, D-8 doğrudan müdahale edemeyeceğini söyledi.

D-8'e göre dünya 5'ten küçük
D-8'e göre dünya 5'ten küçük
GİRİŞ 05.03.2016 12:25 GÜNCELLEME 05.03.2016 12:51
Bu Habere 22 Yorum Yapılmış

Prof.Dr. Necmettin Erbakan'ın müslüman toplumlara sahip ülkeleri güçlendirmek için kurduğu Gelişen 8 ülke Ekonomik İşbirliği Örgütü'nün (D-8) Genel Sekreteri Musavi, Suriye meselesinin Birleşmiş Milletler nezdinde olduğunu, D-8'in bu konuya doğrudan müdahale edemeyeceğini ifade etti.

Gelişen 8 ülke Ekonomik İşbirliği Örgütü (D-8) Genel Sekreteri Seyid Ali Muhammed Musavi, Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) İzmir Şubesi'nin davetlisi olarak İzmir'e geldi. 

Burada konuşma yapan Musavi, liderlerin 2012 yılında Gazze meselesini ele aldığını, Suriye konusunun da aynı şekilde gündeme alındığını söyledi.

'DOĞRUDAN MÜDAHALE ETMEMİZ MÜMKÜN DEĞİL'

D-8'in Suriye meselesine direkt müdahale edemeyeceğini, çünkü Suriye'nin artık BM nezdinde bir mesele olduğunu söyleyen Musavi ''2012'de liderler İsrail'in Gazze saldırılarını konuştular. Bunu D-8 gündemine aldılar. Suriye konusu aynı şekilde... D-8 bir toplanma platformu imkanı sunuyor ve orada liderler bu konuları tartışıyorlar. Bizim D-8'in avantajı, liderleri, bakanları bir araya getirmesi ve kardeşlik bağını güçlendirmesidir. Bu da ilişkilerin gelişmesine katkı sağlıyor. Suriye konusu artık BM güvenlik konseyi nezdinde bir meseledir. Bizim doğrudan D-8 olarak bu konuya müdahale etmemiz mümkün değil. Ama bu platformda bir araya gelen liderler bu konuyu tartışıyorlar" şeklinde konuştu.

D-8 HAKKINDA

Uzun adı Gelişen 8 ülke Ekonomik İşbirliği Örgütü olan D-8, 1997 yılında, dünya ekonomisini elinde tutan ülkelere karşı müslüman toplumları güçlendirmek için, Necmettin Erbakan'ın girişimleriyle kuruldu.

Örgüt, Türkiye, İran, Pakistan, Bangladeş, Malezya, Endonezya, Mısır ve Nijerya olmak üzere 8 ülkeden oluşuyor.

Küresel bir kuruluş olan D-8'in amacı, kısaca, 8 ülke arasında ticari ilişkeleri geliştirmek ve uluslararası düzeyde karar alma sürecini arttırmaktı.

KAYNAK: HABER7, AA
YORUMLAR 22
  • Ayse 8 yıl önce Şikayet Et
    Çözüm için kurulmamis mıydı. ....daha neye yararsin
    Cevapla
  • Aslihan 8 yıl önce Şikayet Et
    Hukumet dedgin mekanizma ne ise yarar ab bakanligi yerine islam birligi bakanligi neden kurulmuyor
    Cevapla
  • hagdb 8 yıl önce Şikayet Et
    13 senedir bu hukumet ne yapti d8 lerle ilgili.Gelin bize lider olun dedikleri halde neden gitmediler sebep neydi illa AB illa AB sevdasi.Musluman ülkeler liderligi õyle kolay mi..!
    Cevapla
  • Yavuz 8 yıl önce Şikayet Et
    İran ve Mısır gibi müslüman görünümlü ancak uzaktan kumandası batının elinde olan ülkelerle hiçbir iş yapamazsınız. D-8 zamanın siyasi dengelerine göre geçerliliğini kaybetmiş bir platformdur. Ancak yeni ülkeler ve stratejiler ile yeniden düzenlenmelidir.
    Cevapla
  • Yavuz 8 yıl önce Şikayet Et
    Bizim kumandamız Batı'nın elinde olsaydı Gezi olayları ve 17/25 Aralık ile hükümeti devirmeye çalışmazlardı. Bizim kumandamız yüreğimizdir bunu böyle bilin bugün tüm dünya bir araya gelip ortadoğuda bir kürt devleti kurmanın peşindeyse ve Türkiye buna izin vermiyorsa Erdoğan ve Ak Parti'nin sayesindedir. Yani Türkiye artık sizin batının kölesi haline getirdiğiniz o eski Türkiye değil en azından kendi siyasi söylemlerimiz kendi stratejik politikalarımız var.
    Cevapla
  • Misafir 8 yıl önce Şikayet Et
    Sizin kumandanız kimin elinde, ülkedeki birçok yabancı askeri üsse bak ya da stratejik ortaklarımıza bak anlarsın! Tencere dibin kara, benimki senden kara.
    Cevapla
  • Misafir 8 yıl önce Şikayet Et
    Erbakan gitti, bütün İslami hedef ve değerler bitti, eski tas eski hamama dönüldü!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
MSB duyurdu: 7 PKK'lı terörist etkisiz!
MİT teröristlere göz açtırmadı: 9 terörist yakalandı, 16 terörist etkisiz hale getirildi