Bu cezaevi bir ilki başardı!

İzmir 1 No'lu T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumundaki mahkumlar, cezalarını çekerken cezaevinin stor perde atölyesinde hem üretime katılıyor.

Bu cezaevi bir ilki başardı!
Bu cezaevi bir ilki başardı!
GİRİŞ 27.04.2016 13:50 GÜNCELLEME 27.04.2016 13:51

Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğüne bağlı Aliağa Ceza İnfaz Kurumu Kampüsünde yer alan İzmir 1 No'lu T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumundaki mahkumlar, mahkemece haklarında verilen cezayı çekerken cezaevinin stor perde atölyesinde hem üretime katılıyor hem de gelir sağlıyor. 

Türkiye'nin en büyük cezaevi kampüsleri arasındaki Aliağa Ceza İnfaz Kurumu Kampüsü, Adalet Bakanlığı İş Yurtları Daire Başkanlığı'nın "ceza infaz kurumlarının sadece cezayı uygulayan değil, kişiyi tekrar topluma kazandırmaya çalışan kurumlar olma" hedefini, açtığı meslek kursları ve üretim atölyeleriyle yerine getiriyor. Mahkumlar bir taraftan mahkemelerde aldıkları hüküm doğrultusunda cezalarını çekerken diğer taraftan çeşitli iş kollarında çalışarak üretime katılıyor ve kendilerine gelir elde ediyor. 

İzmir 1 No'lu T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu Müdürü Aziz Gürer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mahkumları topluma kazandırma projesi kapsamında sürdürülen program dahilinde, infaz kurumu içerisinde çeşitli meslek kursları açtıklarını ve üretim atölyeleri oluşturduklarını bildirdi. Mahkumlara iş becerisi kazandırma, meslek sahibi yapma amaçlı oluşturulan atölyelerden birinin de "stor perde üretim atölyesi" olduğunu vurgulayan Gürer, 2015 yılının Mayıs ayında faaliyete geçen üretim alanında 19 mahkum ile 4 cezaevi personelinin çalıştığını söyledi.

Hükümlünün infazını tamamladıktan sonra devam edecekleri yaşamlarında, kazandıkları becerileriyle geçimlerini sağlamayı amaçladıklarını kaydeden Aziz Gürer, henüz 10 aylık üretim atölyesi olmalarına rağmen başarılı çalışmalar ortaya koyduklarını vurguladı.

"GÜNDE 240-250 ÜRETİM YAPIYORUZ"

Atölyenin demir aksamı, kesim atölyesi, montaj ve paketleme şeklinde 3 bölüm halinde faaliyet gösterdiğini kaydeden Gürer, şu bilgileri paylaştı: "Burada çalışan hükümlülerimize ekonomik katkı sağlıyoruz. Temel amacımız doğrultusunda tutuklu ve hükümlüleri meslek sahibi yapıyoruz. Günlük üretimimiz siparişlerin yoğunluğuna göre değişiyor. İlk oluşturduğumuz atölyede günlük 80-100 perde üretebiliyorduk. Siparişlerin yoğun gelmeye başlaması üzerine ikinci ve üçüncü atölyelerimizi açtık. Bu bölümleri sipariş yoğunluğuna göre aktif hale getiriyoruz. Günde, ortalama 240-250 üretim yapabiliyoruz.

"ÇALIŞARAK ZAMANIMIZ DAHA ÇABUK GEÇİYOR"

Mahkumlardan İ.H.K, İzmir 1 No'lu T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda perde atölyesinin açılışından itibaren burada çalıştığına değinerek, elde ettiği gelirle geçimini sağladığını anlattı. İ.H.K, "Burada en azından bir şeylerle meşgul oluyoruz. Cezaevinde koğuşta olduğun zaman, ister istemez, insan sıkıntıya giriyor. Ama burada kafamız dağılıyor. Kendimizi işe veriyoruz, çalışarak zamanımızı daha çabuk geçiyor." ifadelerini kullandı. İ.H.K, cezaevinde edindiği bu mesleğin sivil hayatında da önemli katkısının olacağına inandığını belirterek, tahliyesinin ardından mesleği devam ettireceğini sözlerine ekledi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
ABD'li restoran zincirleri KFC ve Pizza Hut'ın satışları düştü
Fed, piyasaların merakla beklediği faiz kararını açıkladı