OHAL nedir, neleri kapsıyor?

Türkiye'de ​üç ay OHAL ilan edildiğini açıklandı. Peki, OHAL nedir, neyi kapsıyor?

GİRİŞ 21.07.2016 00:10 GÜNCELLEME 21.07.2016 09:10
Bu Habere 57 Yorum Yapılmış

Başkomutan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu sona erdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakanlar Kurulu ve MGK toplantısında alınan kararları açıkladı.

Başkomutan Erdoğan, FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişiminden sonra anayasanın 120'nci maddesince tüm Türkiye'de üç ay OHAL ilan edildiğini bildirdi.

HANGİ DURUMLARDA OHAL İLAN EDİLİR?

Olağanüstü hal "Anayasa ile kurulan hür demokrasi düzenini veya temel hak ve hürriyetleri ortadan kaldırmaya yönelik yaygın şiddet hareketlerine ait ciddi belirtilerin ortaya çıkması veya şiddet olayları sebebiyle kamu düzeninin ciddi şekilde bozulması hallerinde" ilan ediliyor.

OHAL ÖZGÜRLÜĞE KARŞI DEĞİLDİR

Olağanüstü hal uygulaması kesinlikle demokrasiye, hukuka ve özgürlüklere karşı değildir. Tam tersine bu, değerleri koruma ve güçlendirme amacına yöneliktir.

6 AYI GEÇEMEZ AMA UZATILABİLİR

Karar, "Cumhurbaşkanı başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu, Millî Güvenlik Kurulu'nun da görüşünü aldıktan sonra yurdun bir veya birden fazla bölgesinde veya bütününde, süresi altı ayı geçmemek üzere olağanüstü hal ilân" edebilebiliyor.

OHAL, BİR SIKIYÖNETİM DEĞİL! PEKİ SIKIYÖNETİM NE DEMEK?

Sıkıyönetim, olağanüstü halin ilânını gerektiren sebeplerden daha vahim sebeplerle ilân olunan, geçici olarak temel hak ve hürriyetlerin kısmen veya tamamen durdurulmasına veya Anayasada öngörülen güvencelere aykırı tedbirler alınmasına imkân tanıyan ve kolluk yetkilerinin askerî makamlara geçmesi sonucunu doğuran bir olağanüstü yönetim usûlüdür.

120. MADDENİN İŞARET ETTİĞİ OHAL KANUNU

MADDE 120. – Anayasa ile kurulan hür demokrasi düzenini veya temel hak ve hürriyetleri ortadan kaldırmaya yönelik yaygın şiddet hareketlerine ait ciddî belirtilerin ortaya çıkması veya şiddet olayları sebebiyle kamu düzeninin ciddî şekilde bozulması hallerinde, Cumhurbaşkanı başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu, Millî Güvenlik Kurulunun da görüşünü aldıktan sonra yurdun bir veya birden fazla bölgesinde veya bütününde, süresi altı ayı geçmemek üzere olağanüstü hal ilân edebilir.

MADDE 121. – Anayasanın 119 ve 120 nci maddeleri uyarınca olağanüstü hal ilânına karar verilmesi durumunda, bu karar Resmî Gazetede yayımlanır ve hemen Türkiye Büyük Millet Meclisinin onayına sunulur. Türkiye Büyük Millet Meclisi tatilde ise derhal toplantıya çağırılır. Meclis, olağanüstü hal süresini değiştirebilir, Bakanlar Kurulunun istemi üzerine, her defasında dört ayı geçmemek üzere, süreyi uzatabilir veya olağanüstü hali kaldırabilir.

119 uncu madde uyarınca ilân edilen olağanüstü hallerde vatandaşlar için getirilecek para, mal ve çalışma yükümlülükleri ile olağanüstü hallerin her türü için ayrı ayrı geçerli olmak üzere, Anayasanın 15 inci maddesindeki ilkeler doğrultusunda temel hak ve hürriyetlerin nasıl sınırlanacağı veya nasıl durdurulacağı, halin gerektirdiği tedbirlerin nasıl ve ne suretle alınacağı, kamu hizmeti görevlilerine ne gibi yetkiler verileceği, görevlilerin durumlarında ne gibi değişiklikler yapılacağı ve olağanüstü yönetim usulleri, Olağanüstü Hal Kanununda düzenlenir.

Olağanüstü hal süresince, Cumhurbaşkanının başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu, olağanüstü halin gerekli kıldığı konularda, kanun hükmünde kararnameler çıkarabilir.

Bu kararnameler, Resmî Gazetede yayımlanır ve aynı gün Türkiye Büyük Millet Meclisinin onayına sunulur; bunların Meclisce onaylanmasına ilişkin süre ve usul, İçtüzükte belirlenir.

YORUMLAR 57
  • Aslan 7 yıl önce Şikayet Et
    Ohal ilan edilmesinin sebebi bu kalkışmayı planlayan CIA ve Mossad ile bunların işbirlikçilerinin darbe kalkışması ile yapamadıklarını çeşitli hainlikler ve satılmışlar vasıtasıyla yapmaya devam edecekleri içindir. Bunu engellemeye yöneliktir.
    Cevapla
  • madenci 7 yıl önce Şikayet Et
    öl dedinde ölmedikmi koca yürekli insan(RTE) her daim yanındayız RABBİM seni başımızdan eksik etmesin
    Cevapla
  • Erhan 7 yıl önce Şikayet Et
    O hal uygulaması vatandaşa yeniden üzerinde kimlik taşıma mecburiyeti getirmesi ve günün belirli saatlerinde sokağa çıkma yasağı uygulanması dışında vatandaşı sıkıntıya sokacak bir durum yok. Devlet kendi ve vatandaşın güvenliği için tüm tedbirleri almak zorundadır. 14 yıl önce kaldırılan uygulama ihtiyaç duyulduğu için tekrar getirildi.
    Cevapla
  • amca 7 yıl önce Şikayet Et
    Bu hıristiyanların demokrasi kelimesi sıktı artık. hak diyelim adalet diyelim ama demokrasi demeyelim kusacam artık ha.
    Cevapla
  • ayşe 7 yıl önce Şikayet Et
    ne gerekiyorsa arkandayız reis ömrün uzun olsun uzun adam
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Hollanda Meclisi'nden Türkiye kararı: Kavala ve Demirtaş serbest bırakılmazsa...
Katil İsrail gece sivllerin olduğu çadırı vurdu! Hepsi çocuk...