Prof. Dr. Halil İnalcık toprağa verildi

100 yaşında hayatını kaybeden Prof. Dr. Halil İnalcık'ın naaşı toprağa verilmek üzere İstanbul’a getirildi..

GİRİŞ 28.07.2016 15:39 GÜNCELLEME 28.07.2016 15:43
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Çoklu organ yetmezliği nedeniyle tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden duayen tarihçi ve yazar Prof. Dr. Halil İnalcık, Ankara'da son yolculuğuna uğurlandı.

Ankara’daki törenlerin ardından Prof. Dr. Halil İnalcık'ın naaşı toprağa verilmek üzere İstanbul’a getirildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatı ve Bakanlar Kurulu kararı ile İnalcık’ın naaşı İstanbul’da Fatih Camii Haziresi'ne defnedildi.

‘PROTOKOL MEZARLIĞI’

Osmanlı İmparatorluğu’nun “protokol mezarlığı” olan ve içerisinde Fatih Sultan Mehmed’in türbesinin de bulunduğu Fatih Camii Haziresi’ne defin yapılabilmesi için gerekli Bakanlar Kurulu kararı dün akşam çıkartıldı ve Vakıflar Genel Müdürlüğü de yine defin için gereken muameleyi akşam saatlerinde tamamladı. 

Osmanlı İmparatorluğu’nun yüksek rütbeli ve önemli askerleri ile bürokratlarının yanı sıra Fatih Türbedârı ve “Melâmî kutbu” Ahmed Âmiş Efendi ile çok sayıda din âlimi ve yine Türk tarihçiliğinin en büyük isimlerinden olan Cevdet Paşa, son uykularını Fatih Camii Haziresi’nde uyuyorlar.

Prof. Dr. Halil İnalcık’ın cenazesi bugün İstanbul’a nakledildi. 

Törende Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın yanısıra ünlü tarihçiler İlber Ortaylı, Murat Bardakcı ve Erhan Afyoncu da da yer aldı. Aile adına taziyeleri Halil İnalcık'ın kızı Gülhan İnalcık Tezgör ve torunu Gökhan Tezgör kabul etti.

DAVUTOĞLU KONUŞTU

"İnalcık, 100 yıllık tarihimizin canlı numunesiydi" diyen Davutoğlu, "Arşivlerimizin üzerinde tarihimizi savunan, bunu bilimsel yöntemle yapan büyük bir şahsiyet. Hocam olarak gördüm. Bütün makalelerini görmüş olmamdan ve referansta bulunmamdan gördüğü memnuniyeti ifade etmiştir" dedi. Davutoğlu, İnalcık'ın kitaplarını okumayan birinin aydın iddiasında bulunamayacağını da sözlerine ekledi.



GELMİŞ GEÇMİŞ EN BÜYÜK OSMANLI TARİHÇİSİYDİ

Erhan Afyoncu da İnalcık için "Yaşayan son büyük alimdi. Gelmiş geçmiş en büyük Osmanlı tarihçisiydi" değerlendirmesinde bulundu.

HAZİREDE TOPRAĞA VERİLDİ

İnalcık için öğle namazının ardından cenaze namazı kılındı. İnalcık'ın Türk Bayrağına sarılı tabutu omuzlarda taşınıp Fatih Camii Haziresi'ne götürüldü. İnalcık'ın cenazesi Bakanlar Kurulu kararı ile burada Fatih Sultan Mehmet'in de türbesinin de bulunduğu hazireye defnedildi. Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İnalcık'ın mezarına toprak attı.

 

KAYNAK: DHA
YORUMLAR 1
  • Tarihi seven 7 yıl önce Şikayet Et
    Rabbim inalcık hocamıza rahmet eylesin Çok büyük bir tarihçi hocaların hocasıydı
    Cevapla
DİĞER HABERLER
8 ilde operasyon! 'Odacılar' suç örgütü çökertildi
İstanbul Valiliği duyurdu! Gaziosmanpaşa'da toprak kayması: 96 vatandaş tahliye edildi