ABD Türkiye'ye yeşil ışık yaktı!
Türkiye ve ABD, Suriye’de Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) birliklerinin ilerlemesinde ortak noktada buluştular.
Birliklerin Menbiç’e ilerlemesine itiraz eden Washington, Çobanbey’in güneyindeki El Bab için ise yeşil ışık yaktı.
Türkiye’nin 24 Ağustos’ta Gaziantep Karkamış’tan Suriye’deki Cerablus’a girerek başlattığı sınır ötesi operasyonun, Menbiç’in kuzeyinde en büyük bileşeni PYD’nin silahlı kolu YPG unsurları olan Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile bir çatışmaya dönüşmesi üzerine Ankara ve Washington arasında yaşanan anlaşmazlık 4 Eylül’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Barack Obama arasında yapılan toplantının ardından şimdilik aşıldı.
Ve geçen hafta hem Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışman Yardımcısı Ben Rhodes hem de Savunma Bakanı Ash Carter’ın açıklamalarıyla Türk Ordusu’nun muhalif unsurlarla Cerablus’tan güneydeki Menbiç’e ilerlemelerine itiraz eden Amerikan yönetimi, Menbiç’in batısında yer alan, halen IŞİD’in elindeki El Bab için yeşil ışık yaktı.
Hürriyet’e konuşan üst düzey bir Pentagon yetkilisi, “Biz Menbiç DAEŞ’den temizlendiği için Türkiye’nin Menbiç’e ilerlemesini istemedik. Ancak El Bab halen DAEŞ’de ve ne kadar çok yer DAEŞ’den kurtarılırsa o kadar iyi” diyerek operayona destek verdi. Yetkili, ayrıca Türkiye’nin itirazı sonrası SDG’nin de batıya ilerlemeyi bırakıp Fırat Nehri’nin doğusuna çekildiğini ve hedef değiştirdiğini belirterek “SDG artık Fırat Nehri’nin batısında ilerlemeyecek. Planlar Rakka için” diye konuştu.
UÇUŞA YASAK BÖLGE
Erdoğan’ın gündeme getirdiği, burada uçuşa yasak bölge oluşturulması teklifi için ise Rhodes, “Uçuşa yasak bölgenin ABD’nin kaynaklarının kullanılması için en iyi seçenek olmadığını belirledik. Onun yerine ABD elindekileri Suriye’de DAEŞ ve El Kaide’nin peşinden gitmeye harcayacak” dedi.
CERABLUS'A DÖNÜŞLER BAŞLADI
Fırat Kalkanı Harekâtı ile DAEŞ’den arındırılan Suriye’nin Halep kentine bağlı Cerablus ilçesine dönüşler başladı. Türkiye’ye sığınan 250 Suriyeli, dün işlemlerini yaptırarak Cerablus’taki evlerine döndü. Karkamış ve Nizip’teki kamplar ile yakınlarının yanında yaşayan Suriyeliler, ülkelerine ve terk ettikleri evlerine dönmek için Göç İdaresi’nin oluşturduğu mobil kayıt TIR’ına gelerek kayıt yaptırdı. Kayıt işlemleri tamamlanan çoğunluğunu Türkmenlerin oluşturduğu Suriyeliler, daha sonra otobüslerle 2 yılı aşkın süredir kapalı tutulan Karkamış Sınır Kapısı önüne getirildi.
ABD DIŞİŞLERİ: MENBİÇ'İ YEREL NÜFUS YÖNETMELİ
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, ABD Başkanı Barack Obama’nın IŞİD ile Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk’ün Suriye’nin kuzeyinde PYD’nin öncülük ettiği Suriye Demokratik Güçleri (SDG) adlı grubun liderleriyle görüştüğünü bildirdi. 6 Eylül tarihli günlük basın toplantısında soruları yanıtlayan Toner, “Brett McGurk ayrıca IŞİD’e karşı mücadelede SDG’ye yönelik ABD desteğini teyit etti. Aynı zamanda SDG tarafından verilen taahhütlere uyulmasının önemini vurguladı. Tüm bu görüşmelerinde çatışmaların önlenmesi ve çabaların birleştirilmesini teşvik etti” dedi. Toner, SDG içindeki YPG unsurlarının Fırat’ın doğusuna dönme sözünü yerine getirdiklerini yineleyerek, IŞİD’den kurtarılan Menbiç’in yerel nüfus tarafından kontrol edilmesi gerektiğini kaydetti.
-
Hadi artık 9 yıl önce Şikayet EtAbd elinden geleni ardina koymadi hala yuzsuzce bildini okuyor. bizimkiler neden abd agzina bakiyor abd mandasiyiz da haberimiz mi yok .bari girdiniz asil dusmanimiz pkk yi vurun abd ya tetikcik yapmaya mi girdik.afrin menbic ayn el arab alinip kominist zerdust pkk temizlenmeli..musul kerkuk goz gore gore gitti yazik .bunca seye ragmen geregini yapamazsak daha ne zaman yapicazBeğen
-
Abudul rezak bin 9 yıl önce Şikayet Et"Arkadașlar bizdeki 5milyon suriyeli kardeșlerimizide ,yavaș, yavaș, ugurlayalim..... Yallah, be ahi Yallah.....Beğen
-
Vatandas 9 yıl önce Şikayet EtMaalesef gucumuz amerikanin izin verdigi kadar, kendimizi kandirmayalimBeğen Toplam 3 beğeni
-
Denizer 9 yıl önce Şikayet EtABD YESIL ISIK DEMEK....ABD TC yi TUZAGA DUSURDU DEMEKTIR AYNI KUVEYT OLAY 1991..yakinda TC yi avlayacaktir...Beğen Toplam 2 beğeni
-
abdullah 23 9 yıl önce Şikayet EtDüşmanınız sizin sırtınızı sıvazlıyor sa bilinki hançerini batıracağı yeri arıyordur.Hain kafir conilere güven olmaz dikkatli olalım insiyatifi elden bırakmayalım.Beğen Toplam 5 beğeni