‘F-16’ları biz uçururuz’

TSK bünyesindeki hava üslerinde yer hizmetlerinde görev yapan 36 asker, “Muharip (savaşçı) pilot olmak istiyoruz” diyerek başvuru yaptı.

‘F-16’ları biz uçururuz’
‘F-16’ları biz uçururuz’
GİRİŞ 25.10.2016 06:34 GÜNCELLEME 25.10.2016 06:39
Bu Habere 51 Yorum Yapılmış

Darbe girişimi sonrasında en büyük personel açığı Türk Hava Kuvvetleri’nde doğdu. Envanterindeki 290 savaş, 83 nakliye, 65 keşif ve 7 yakıt ikmali uçağı ile Akdeniz havzasının en büyük filolarından birine sahip Hava Kuvvetleri’nden yapılan ihraçlarla muharip pilot sayısı sınırın altına düştü.

UZUN YILLAR ALIYOR

Dünya ortalaması savaş uçağı başına 2 pilotken, Türkiye’de bu oranın 0.8 pilota kadar düşmesi ülke güvenliğini tehdit ediyor.

300’ün üzerinde pilotun ihraç edilmesiyle doğan savaş uçağı pilotu açığını kapatmak için Türk Hava Kuvvetleri, kamu ve özel üniversite mezunlarının pilotluk başvurularına 671 sayılı KHK ile izin verdi. Özellikle Fırat Kalkanı, PKKve DAEŞ mücadelesi ile Musul operasyonu gibi harekatlarda havadan destek verebilecek savaş uçağı pilotlarının yetişmesi uzun yıllar alıyor.

Bu gelişmeler üzerine Kara, Hava, Jandarma ve Deniz Kuvvetleri komutanlıklarında çalışan pilot lisansına sahip askerler harekete geçti. Askeri eğitim aldıktan sonra çeşitli rütbelerde muvazzaf olarak çalışan 36 asker, uluslararası geçerliliği olan pilot lisansına sahip olduklarını ve savaş pilotu olabileceklerini belirten dilekçelerini birliklerine verdi. Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nda 11, Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nda 7, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nda 7 ve Jandarma Komutanlığı’nda 11 subay ve astsubay, muharip (savaşçı) pilot olmak üzere gönüllü oldu.

UÇAK GARAJINA DÖNDÜ

Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği (TEMAD) Türk Silahlı Kuvvetler Komutanlığı bünyesinde PPL ve ATPL gibi uluslararası geçerliliği olan lisansa sahip 300’ün üzerinde asker olduğunu belirten bir dilekçe hazırlayarak, Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık ve Milli Savunma Bakanlığı’na gönderdi. Dilekçede, söz konusu muvazzaf ve emekli 300 askerin eğitim aldıktan sonra muharip pilot olarak uçabilecekleri belirtildi. TEMAD Genel Başkanı AHMET KESER, “Hava Kuvvetleri uçak garajına döndü. Avrupa’da pilotluk eğitimini tamamlayan bu askerler özel havayolu yerine orduda kalmayı istiyorsa sadece Vatan sevgisindendir” diye konuştu.

Milliyet

YORUMLAR 51
  • HAKAN 7 yıl önce Şikayet Et
    fetö nun asalak pilotları gibi gösteri uçuşunda düşürmeyesiniz
    Cevapla
  • fırtına otobüs 7 yıl önce Şikayet Et
    alın beni tek uçak verin gidip yerle bir edeyim nereler vurulacaksa, 10.000 saat Microsoft Flight Simulatorde tecrübem var. 1,2 alıştırma uçuşuyla darbeye karşı duruşumuzla gider alayını indiririm.
    Cevapla
  • fatih 7 yıl önce Şikayet Et
    yüreğin yeter gardaş
    Cevapla
  • mehmet 7 yıl önce Şikayet Et
    enişte cıldırdı:)
    Cevapla
  • kenan 7 yıl önce Şikayet Et
    tutmayın küçük enişteyi :)
    Cevapla
  • Aksakallı 7 yıl önce Şikayet Et
    Abi madem ucak ucuracak pilot yok alın bizi . Adamlar gidiyor mekatronik muh . den makine muh.den bilmem ne muh.lerinden ogrenci aliyor hepsini geride birakan ucak e.e ve ucak g.m bolumunu almiyor ayrica bu ogrencilerin ucakla alakasi var en azindan . Kardesim bu bolumler varken ilk 100 bine giremeyen muhendislik bolumlerini alirsan ben diyecek bisey bulamiyorum
    Cevapla
  • hasan nur 7 yıl önce Şikayet Et
    Kardeşim öyle herkese F16 teslim edilmez , çok iyi eğitimli olmalı. Öyle yardımcı personelle falan risk alınmamalı, testlerden geçen ve uçuş tecrübesi olanlara verilmeli bence.
    Cevapla
  • hasan nur 7 yıl önce Şikayet Et
    Erhan kardeşim burası Türkiye, Irak değil bak adam altta ne yazmış. 3 yıl eğitimli tek abdli pilot 43 ırak uçağını düşürmüş. Bize yakışır mı ? Geri hizmeti, lojistiği falan tabiki küçük görmüyoruz onlar da önemli zaten. Onlar olmasa bir tek uçak havalanamaz.
    Cevapla
  • serhan 7 yıl önce Şikayet Et
    Yardımcı personel değiller birader.Aynı okuldan aynı eğitimle mezunlar.Sadece bir şekilde uçak ku. llanamaz diye yer hizmetlerine bakıyorlar.Askeri lise ve harp okulunu bitirip" renk körüsün f 16 uçuramazs in "diye elenen varSiz anlayın durumu artık..
    Cevapla
  • erhan 7 yıl önce Şikayet Et
    Yardımcı personel dediğiniz kişiler aynı eğitimleri alıyorlar. Ancak savaş pilotluğuna diğerleri daha yatkın olduğu için onlar alınmış. Denenebilir. Öyle kesip atmak çok yanlış.
    Cevapla
  • ahmet genç 7 yıl önce Şikayet Et
    savaş uçaklarını kullanmak için çok eğitimli olmaya gerek yok okuma yazma bilmeyen birini biile iki saat eğitim ver al sana savaş pilotu ...aldıkları paraya bakarsan sanırsınki bunlar ülkeye kazanımlar akıtıyor ....darbecileride acilen asmamızlazım
    Cevapla
  • karakalpaklı 7 yıl önce Şikayet Et
    Yanlışlıkla beğendim..Bilgisayar oyunundan mı bahsediyorlar..Gerçek savaş uçağı..Simülatörünü kullanamazsınız...
    Cevapla
  • Cahiller ! 7 yıl önce Şikayet Et
    iki saat eğitim ver al sana ırak hava kuvvetleri :D hatırlatayım , amerikan f-16 sı ırak savaşında tek başına ırak ordusunun 43 savaş uçağını düşürmüştü ! o asker en az 3 yıl eğitimden geçmişti :)
    Cevapla
  • mkaplan 7 yıl önce Şikayet Et
    abi tas devrindemi yasiyorsun bu ne sacma bir dusunce
    Cevapla
  • ... 7 yıl önce Şikayet Et
    gta mı oynuyorsun yuzde 50
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
ABD'de Gazze'ye destek yürüyüşü sonrası polislerden kız öğrenciye işkence!
Zorunlu trafik sigortasında yeni dönem! Her ay hesaplanacak