Erdoğan'ın gündeme getirdiği Şangay 5'lisi nedir?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın gündeme getirdiği Şangay 5'lisi nedir? Şangay 5'lisinde hangi ülkeler bulunmaktadır? İşte Şangay 5'lisi ile akıllara takılan tüm soruların cevabı

Erdoğan'ın gündeme getirdiği Şangay 5'lisi nedir?
Erdoğan'ın gündeme getirdiği Şangay 5'lisi nedir?
GİRİŞ 21.11.2016 17:12 GÜNCELLEME 21.11.2016 17:12

ŞANGAY BEŞLİSİ (ŞANGAY 5'LİSİ) NEDİR?

1996 tarihinde Çin Halk Cumhuriyeti'nin Şanghay kentinde "Rusya, Kazakistan, Kırgızistan, Çin ve Tacikistan" ülkelerinin katılımıyla adına "Şanghay Beşlisi" denilen bölgesel güvenlik alanında derin iş birliğini öngören bir oluşum gün yüzüne çıktı.

2001 yılında Özbekistan da bu oluşuma katılınca ismi "Şanghay İşbirliği Örgütü" olarak değiştirildi. Oluşum, ağırlıklı olarak 2000'li yıllardan itibaren, Amerika Birleşik Devletleri'nin bölgelerindeki askeri varlığına sert tavırlar ortaya koymuş ve "tek kutuplu dünya düzenine" karşı çıkmıştır.

2015 yılında Rusya'ya bağlı Başkurdistan Cumhuriyeti'nde düzenlen "Şanghay İşbirliği Örgütü" liderler zirvesinde açıklamalar yapan Rusya Devlet Başkanı Vladimi Putin, Hindistan ve Pakistan için yeni bir üye kabul prosedürü başlatıldığını ve örgüt için yeni bir dönemin başladığını duyurdu.

Türkiye ise Şangay Beşlisi'nde Azerbaycan, Ermenistan, Kamboçya, Nepal ve Sri Lanka ile birlikte diyalog ortağı statüsünde bulunuyor.

6 ÜYE

Çin Halk Cumhuriyeti
Kazakistan
Kırgızistan
Rusya
Tacikistan
Özbekistan

5 GÖZLEMCİ

Afganistan
Hindistan
İran
Moğolistan
Pakistan

6 DİYALOG PARTNERİ

Azerbaycan
Beyaz Rusya
Ermenistan
Kamboçya
Sri Lanka
Türkiye

3 DESTEKÇİ

ASEAN
BDT
Türkmenistan

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Türkiye'den tarihi İncirlik hamlesi! Stratejik adım! Kürecik iddialarına yanıt
UNRWA Başkanı Lazzarini, İsrail’in yardım ajansını neden kapattırmaya çalıştığını açıkladı