PKK'yı o kritik noktaya kim yerleştirdi?

Türkiye’nin Kuzey Irak’taki önceliklerinden biri de PKK terör örgütünün Şengal’deki varlığı.

PKK'yı o kritik noktaya kim yerleştirdi?
PKK'yı o kritik noktaya kim yerleştirdi?
GİRİŞ 24.12.2016 12:47 GÜNCELLEME 24.12.2016 12:51
Bu Habere 23 Yorum Yapılmış

Haber7 yazarı Taha Dağlı, PKK'nın 2. Kandil yapmak istediği Şengal'e terör örgütünü kimin yerleştirdiğine ve Şengal'in neden önemli olduğuna dair dikkat çeken bir analiz kaleme aldı. Terör örgütünün Şengal'deki bu yapılanması Ankara ile birlikte Erbil yönetimini de harekete geçirdi.

ŞENGAL’E PKK’YI YERLEŞTİREN KİM?

Şengal’in ikinci Kandil olmasında en büyük pay ise mevcut Amerikan yönetimine ait.
Amerika Başkanı Obama’nın bölgedeki özel temsilcisi Brett McGurk’un Suriye’de PYD Irak’ta ise PKK teröristleriyle ilişki halinde olduğu biliniyor.

2 hafta önce İstanbul Beşiktaş’taki terör saldırısından hemen bir gün sonra Amerika’nın Kuzey Irak Erbil’deki başkonsolosu Ken Gross, Şengal’e gitmiş, Şengal dağına çıkarak PKK terör örgütünün elebaşlarıyla görüşme gerçekleştirmişti.

Irak’ta Musul operasyonu devam ederken, Amerikan askerleri bölgede operasyon yaparken, Amerikan yönetiminin etkisi her konuda kendisini belli ederken, Musul yakınlarındaki Şengal’de sivil halkın ve Erbil yönetiminin PKK nedeniyle yaptıkları tüm uyarılara Washington’dan tek ses çıkmıyor.

ABD İLE BAĞDAT PKK KONUSUNDA BİRLİKTE HAREKET EDİYOR

Şengal’deki PKK yapılanmasının arkasındaki Amerika’dan sonraki ikinci güç ise merkezi Bağdat hükümeti.

Amerika ile İran denetimindeki Irak Başbakanı Haydar El İbadi’nin Şengal’deki PKK teröristlerini maaşa bağladığı daha önce ortaya çıkmıştı.

Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi bu duruma da dikkat çekiyor. Başbakan Neçirvan Barzani, Irak hükümetinin Şengal’deki PKK varlığına karşı sessiz kaldığını vurguluyor.

ŞENGAL ÜZERİNDEN PKK-HAŞDİ ŞABİ İŞBİRLİĞİ
Şengal’le ilgili bir diğer önemli konu da Kuzey Irak’taki PKK terör örgütüyle Haşdi Şabi militanları arasındaki stratejik ortaklık.

Bu ortaklığın arkasındaki derin güç Amerika.

Haşdi Şabi militanları 2014 yılında İran kontrolünde kuruldu. 2015’te Tikrit’te DAEŞ karşıtı operasyon sırasında Sünnilere yönelik katliamlara imza atıldı.
Musul operasyonuna katılmamaları gerekiyordu ancak Irak Parlamentosunun kararıyla 200 bin kadar Haşdi Şabi militanı, Irak Ordusuna resmen dahil edilince, İran destekli mezhepçi militan gruplar da Musul Operasyonunda meşru bir şekilde kendilerine yer buldu.

Haşdi Şabi ile PKK arasında birliktelik söz konusu. Bu işbirliği Kuzey Irak kökenli olmasına rağmen Suriye’de de Haşdi Şabi-PYD ikilisiyle hayata geçirilmeyi bekliyor.

ŞENGAL NEDEN ÖNEMLİ?
Şengal’in önemine gelince.

Bölge 2014’ten sonra bir süre DAEŞ işgalinde kaldı. 2015’te Kuzey Irak bölgesel yönetiminin DAEŞ karşıtı operasyonuyla kurtarıldı.

O operasyon sonrası PKK, Ezidi bölgelerinde kendisine alan sağladı ve Şengal’e yerleşti.

Şengal’in Suriye-Irak sınırına yakın bir noktada olması özellikle Musul-Rakka güzergahında yer alması da terör örgütlerinin iştahını kabartıyor. Bölge stratejik konumu açısından DAEŞ, PKK-PYD ya da Haşdi Şabi gibi örgütler için önemli bir yer olarak görülüyor.

Irak ile Suriye arasında cirit atan PYD-PKK teröristlerinin Şengal’i kullandıkları biliniyor. Erbil yönetimi geçen hafta Duhok’ta biri Kanadalı, 2’si Alman, 3’ü Amerikalı olan toplam 6 yabancı PYD teröristini yakalamış, bunlardan bazılarını sınır dışı etmişti.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 23
  • emre 7 yıl önce Şikayet Et
    amarıka herseyin sorumlusu ve turkıyenın bir numaralı dusmanıdır sehitlerimizin tek katili amarikadır bizi yıllardır parcalamaya calısan ingilizler ve amarikadır bunlardan hicbir zaman dost olmaz bizim acilen natodan cıkmalıyız
    Cevapla
  • gurbetci 7 yıl önce Şikayet Et
    Amarika cok sinsice her pisligin altindan o cikiyor buyle mutefik felan degil bas dusmanimiz musluman dusmani allah kahretsin nediyelim oyuna gelmeyelim yuce mevlam yaddimcimiz olsun .
    Cevapla
  • Demokrat 7 yıl önce Şikayet Et
    Sencar Dagi Kandil gibi sarp degil, orada tutunamazlar ama orayi da bizim Jetler Suriye hava sahasina girmeden vurup donemezler. Yoksaki orasi vadinin orta yeri. Etrafi acik. Bir de Suriye-Irak siniri. Eskiyalik bitince Suriyeye kacacabilecekler.
    Cevapla
  • DADAŞ 7 yıl önce Şikayet Et
    bu zavallı araplar-ıraklılar-iranlı ve suriyeliler;İsraili bırakmış kendi insanlarını-müslümanları öldürüyorlar(((
    Cevapla
  • ağırmı kaçtı 7 yıl önce Şikayet Et
    tıpkı kedi fare oyunu .müttefikimiz dostumuz bize karşı bizde kaderimize razı bir acayip,ısrar,arzu saklı gibi???????
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İsrail Gazze'de Kemal Advan Hastanesi çevresini vurdu, çok sayıda ölü ve yaralı var
Ayhan Bora Kaplan soruşturmasında gözaltı sayısı arttı