2 yıl ertelenen 'Kardak' çıkarmasının 4 nedeni!

Hulusi Akar ve kuvvet komutanlarının pazar günü gerçekleştirdiği Kardak ziyaretinin arkasındaki nedenler ortaya çıktı.

GİRİŞ 01.02.2017 10:16 GÜNCELLEME 01.02.2017 10:17
Bu Habere 16 Yorum Yapılmış

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ve kuvvet komutanlarının pazar günü gerçekleştirdiği Kardak ziyaretinin yankıları sürüyor. İlk kez 2015’te gündeme gelen bu ziyaretin, 2016’da darbe girişimi ve Fırat Kalkanı harekatı nedeniyle ertelendiği ortaya çıktı.

Komutanların Ege Denizi'nde Kardak'a ziyaret kararının ilk kez 2015 yılında gündeme geldiği belirlendi. Türkiye ve Yunanistan'ı savaşın eşiğine getiren Kardak krizinin yıldönümünde Yunan Savunma Bakanı Panos Kammenos, adanın üzerinde helikopterle uçmuş ve çelenk atmıştı. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Yunan Bakan'ın o ziyaretinin ardından 2016 yılı içinde Kardak'a komutanlarla gitme görüşünü kurmaylarıyla paylaşmıştı. Ancak 2016 yılında önce 15 Temmuz darbe girişimi sonra da Fırat Kalkanı operasyonu sebebiyle, planlanan ziyaret ertelendi. Son dönemde Yunanistan ile FETÖ üyesi askerlerin iade edilmemesi başta olmak üzere yaşanan sorunlar, o ziyareti yeniden gündeme getirdi ve komutanlar Kardak'a gitti.

Hürriyet Ankara Temsilcisi Hande Fırat, çok konuşulan ziyaretin ardındaki 4 nedeni şöyle anlattı:

ASKERLERİN İADE EDİLMESİ BEKLENDİ

- Ana sebep 15 Temmuz darbe girişiminde yer alıp Yunanistan'a kaçan 8 askerin Türkiye'ye iade edilmemesi. Başta Genelkurmay Başkanı olmak üzere kuvvet komutanları 15 Temmuz FETÖ darbe girişimini TSK'yı çökertmeye yönelik bir harekât olarak da gördüler. Bu sebeple de Yunanistan'ın komşuluk ilişkileri çerçevesinde FETÖ'cü askerleri iade etmesini beklediler.

ANKARA RAHATSIZ

- Son dönemde Yunanistan'ın aidiyeti tartışmalı adalarda hak iddia etmeye yönelik girişimleri Ankara'yı rahatsız etti. Yunanistan'ın 10'un üzerinde ada için harekete geçtiği ve bazılarını yerleşime açtığı gözlemlendi.

KIBRIS GÖRÜŞMELERİ

- Devam eden Kıbrıs görüşmelerinde Ankara'nın hassasiyetlerinden biri de adadaki Türk askerinin varlığı. Gerek Rum kesiminin gerek Yunanistan'ın Kuzey Kıbrıs'taki Türk askerinin tamamen çekilmesi talebi rahatsızlık yarattı.

EGE'DE İT DALAŞI

- Yıllardır Ege Denizi üzerinde süren Türk-Yunan savaş uçakları arasındaki it dalaşı son bulmadı. Resmi olarak açıklanmasa da yetkililer her hafta 2-3 Türk savaş uçağının Yunan savaş uçakları tarafından taciz edildiğini belirtiyor.

‘PROVOKATİF BİR SEYİR DEĞİL'

İşte bu dört konu komutanların 2015 kararını 2017'de uygulamasına neden oldu. Muhalefetin 'turistik gezi' yorumlarına karşın askeri kaynaklar, Türk karasularında yapıldığına dikkat çektikleri bu seyrin provokatif amaçlı olmadığı görüşünü dile getirdiler.

YORUMLAR 16
  • H.B.V 7 yıl önce Şikayet Et
    Yunanistan direk olarak uyarılacak? Şu sınırları aşarsanız Vururuz!!!!! bu kadar basit!
    Cevapla
  • mustafa 7 yıl önce Şikayet Et
    Emin olun boş konuşuyor,boş işler yapıyoruz..Ey Yunanlı şu sınırları aşarsan vururum! Bitti.. ve vuracaksın! Devletsen ve güçlüyüm diyorsan,gerisi palavra!Bunu bilir bunu söylerim..Diplomasi falan filan..yalan işler bunlar,diplomasi korkaklık ve kaypaklık demektir!
    Cevapla
  • mehmet 7 yıl önce Şikayet Et
    sen sadece yunanla mı savaşacağını zannediyorsun. direkt 3. dünya savaşı başlar dünyanın yarısından fazlası yok olur. elin oğluna sormuşlar 3.dünya savaşı neyle olacak diye 3. yü bilmem ama 4. sü taş ve sopalarla olacak demiş.
    Cevapla
  • CEM 7 yıl önce Şikayet Et
    Bu Kardak antlaşmalarda Yunanistan a mı bırakılmış?Buranın ismi anlaşmalarda geçmiyorsa o halde niye sorun oluyor.Bu kadar oldubittiye gelmemeli bu gibi kayalıklar.yeter artık
    Cevapla
  • Osmanlı torunu 7 yıl önce Şikayet Et
    olay kayalık meselesi değil toprak parçasından dolayı kara sularının genişlemesidir. kayalığı sahiplendiğinde kara sularınıda genişletiyorsun. egede adalar yüzünden ege denizine balıkçılarımız açılamıyor. ayrıca deniz altında bulunan madenlerde cabası
    Cevapla
  • Zorbey 7 yıl önce Şikayet Et
    Habere göre yunan uçakları haftada 3-4 defa ucaklarımızı taciz ediyorlarmış. Bunu yıllardır duyuyoruz. Peki bizim hava kuvvetlerimiz bunca imkanlarına rağmen, başbakanı parasızlıktan kargo uçağıyla seyehat eden bir ülkenin uçaklarına , bir daha TÜRK Lere bulasmayacakları bir ders veremıyorlarmı.
    Cevapla
  • GERÇEK 7 yıl önce Şikayet Et
    Asıl nedeni yunan zırtaboz genelkurmay başkanlığına bir cevap....
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Merkez Bankası anketi açıkladı: İşte yıl sonu dolar ve enflasyon tahmini
Mücadelede yeni sayfa: Huruç harekatı!