Münbiç operasyonunda en kritik nokta!

Mehmetçik, ÖSO ile birlikte Münbiç’e yöneldi. ÖSO kaynakları asıl mücadele alanının Münbiç'e 25 kilometre uzaklıktaki Tışrin Barajı'nın hakimiyeti konusunda olacağını söylüyor.

Münbiç operasyonunda en kritik nokta!
Münbiç operasyonunda en kritik nokta!
GİRİŞ 03.03.2017 10:02 GÜNCELLEME 03.03.2017 10:04
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

Türkiye destekli ÖSO'nun, Suriye’nin kuzeyinde El Bab’ı terör örgütü DEAŞ’ın elinden almasının ardından, Ankara’nın hedefinde Münbiç var. Ancak Münbiç’te bulunan terör örgütü PKK’nın Suriye kolu PYD/YPG unsurlarından karşı hamleler de geliyor. ÖSO’nun önceki gün Münbiç’in güneybatısındaki bazı köyleri ele geçirmesi üzerine YPG’nin de içinde olduğu Suriye Demokratik Güçleri (SDG), Münbiç’in batısındaki bazı alanları Suriye ordusuna bırakma kararı aldı. ABD destekli SDG böylece Fırat Kalkanı operasyonuyla arasında tampon bölge oluşturmayı amaçlıyor.

ABD ASKERİ İLE KARŞI KARŞIYA GELME İHTİMALİ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise Türkiye ile ABD’nin Münbiç'te karşı karşıya gelme ihtimalinin sorulması üzerine, “Böyle bir karşı karşıya gelme riski yok zaten. Burası ABD’nin toprakları değil ki. ABD askerleriyle biz niye karşı karşıya gelelim?" yanıtını verdi.

ESED REJİMİNE BIRAKTILAR İDDİASI

Özgür Suriye Ordusu'nun (ÖSO) önceki gün ABD destekli SDG kontrolündeki Münbiç’e doğru hareketlenmesi üzerine Münbiç Askeri Konseyi, ÖSO ile arasında tampon bölge kurma kararı aldığını açıkladı. Konsey, bu amaçla kentin batısını Suriye rejimine bıraktı.

"RUSYA İLE ANLAŞTIK!"

Münbiç Askeri Konseyi, “Fırat Kalkanı ile cephe hattında bulunan köyleri Suriye devletinin sınır muhafızlarına bırakmak üzere Rusya ile anlaştığımızı duyuruyoruz” açıklamasını yaptı. Açıklamada, Suriye askerlerinin “Münbiç Askeri Konseyi ile Türk ordusunun kontrolündeki bölgeleri ayıran hattı koruyacağı” belirtildi.

CİDDİ ŞEKİLDE ZORLAŞIR

Suriye Türkmen Meclisi Dış İlişkiler Sorumlusu Abdurrahman Mustafa, yaptığı açıklamada temas noktalarına rejim güçlerinin yerleşmesi durumunda buralarda fiilen Rusya’nın da olacağını, dolayısıyla Münbiç istikametinde ilerlemenin ciddi şekilde zorlaşacağını söyledi.

M4 OTOYOLU KRİTİK

El Bab ve civarında konuşlu Türk birliklerinin Münbiç istikametinde ÖSO güçlerine destek vermesi açısından Halep-Münbiç arasındaki M4 otoyolu kritik öneme sahip. Nitekim önceki gün ÖSO ile PYD arasında yaşanan çatışmanın da bu yol civarındaki köylerde olduğu bildirildi.

DOĞUDA TIŞRİN BATIDA MİNNAK

ÖSO kaynakları, asıl mücadele alanının Münbiç'e 25 kilometre uzaklıktaki Tışrin Barajı'nın hakimiyeti konusunda olacağını söylüyor. Münbiç'i kaybettiğinde Tışrin hakimiyetinin de tehlikeye gireceğini bilen PKK, Suriye görüşmelerini de etkileyecek olan bölgeyi elden çıkarmak istemiyor. Tışrin, Suriye kuzeyinin elektrik üretiminde önemli bir noktaya sahip. Öte yandan tarım alanlarının sulama sistemleri de Tışrin Barajı'na bağlı. Tışrin'i kontrol eden güç siyasi görüşmelerde önemli bir kartı elinde tutmuş olacak. Hatay'ın dibindeki Afrin'de ise teröristler stratejik Minnak Havaalanı'nda kalmak için çok sayıda teröristini bölgeye sevketti.

‘YPG İLE OLMAZ’

DEAŞ’a karşı yürütülen Doğal Kararlılık Operasyonu Birleşik Ortak Görev Gücü Komutanı ABD’li Korgeneral Stephen Townsend, önceki gün YPG’nin Türkiye’ye bir tehdit oluşturduğuna dair kanıt görmediğini söylemişti. Townsend, Rakka’yı DEAŞ’tan almak için planlanan operasyona ilişkin “Operasyonda kesinlikle Kürtler olacak” demişti. Türkiye’nin önceliği ise Münbiç.

ÖNCELİK MÜNBİÇ

Türk güvenlik kaynaklarına göre Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın vurguladığı gibi Münbiç, PYD’den temizlenmeden TSK’nın gündeminde Rakka’ya yönelik bir operasyona katılma yok. PYD/YPG’nin içinde yer alacağı bir güce Türkiye’nin ve ÖSO’nun katılması da söz konusu değil.

YORUMLAR 10
  • osmanlı 7 yıl önce Şikayet Et
    yaw kapatırsın buradaki barajların kapağını orada baraj maraj kalmaz
    Cevapla
  • ahmet 7 yıl önce Şikayet Et
    Demek ki yapacağın şeyi söylemeyeceksin. Biz aylar öncesinden ilan ediyoruz!
    Cevapla
  • Sabri 7 yıl önce Şikayet Et
    Velev ki araya rejim askerini koydular, kuzey tarafı baştan sona Türkiye sınırı değil mi? Kuzeyden istediğimiz noktadan giremez miyiz Münbiç'e doğru? Hatta ÖSO askerlerini de Türkiye üzerinden sokulması lazım. Geçmişte Peşmerge'ye izin verildiği gibi.
    Cevapla
  • Erdal 7 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye savaş tarihinde herdaim uyguladığı bı taktiği vardır o da sağ gösterip sol vurmak tır mumbic deyip dikatti orta çekip birden arfin e girebilir zira arfin siz mumbic manasız amaçsız olur risk alma değeri düşer
    Cevapla
  • balalı mustafa 7 yıl önce Şikayet Et
    bu iş vatan-millet meselesi ,kimseye ayrıcalık yok. herkes ölümüne savaşacak.ÖLMEK VAR DÖNMEK YOK.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Korhan Berzeg ile ilgili önemli gelişme! Bulunan kemikler Berzeg'in kızıyla eşleşti
Ünlü EuroLeague hakemi maç sonu hırsızlık yaparken yakalandı!