Bu konuda anlaştılar! İkisi de şikayetçi

İzmir’in Çeşme İlçesi’nde düzenlenen ’Kentsel Dönüşüm ve Riskli Alan Sempozyumu’na CHP’li Aziz Kocaoğlu ve AK Partili Melih Gökçek de konuşmacı olarak katıldı.

Bu konuda anlaştılar! İkisi de şikayetçi
Bu konuda anlaştılar! İkisi de şikayetçi
GİRİŞ 16.03.2017 17:42 GÜNCELLEME 16.03.2017 17:42

İzmir’in Çeşme İlçesi’nde düzenlenen ’Kentsel Dönüşüm ve Riskli Alan Sempozyumu’na İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı CHP’li Aziz Kocaoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı AK Partili Melih Gökçek de konuşmacı olarak katıldı.

Kocaoğlu, imarla ilgili yargıya taşınan konuları sadece bilirkişilerin inisiyatifine bırakmak yerine ihtisas mahkemelerinin kurulmasını, bu davalara belirli bir eğitimden geçmiş hakim ve savcıların bakmasını istediklerini söyledi. Gökçek de aynı fikri savundu.

Türkiye Belediyeler Birliği’nin, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Türkiye Adalet Akademisi ve Ankara Üniversitesi işbirliğiyle Çeşme’de düzenlediği ’Kentsel Dönüşüm ve Riskli Alan Sempozyumu’ başladı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bürokratları ile ilgili personel, Danıştay daire başkanları, Danıştay üyeleri, Danıştay tetkik hakimleri, bölge idare mahkemesi başkanları ve üyeleri, belediye başkanları, belediye kentsel dönüşüm daire başkanları ve müdürleri, hukuk müşavirleri, avukatlar ve konu ile ilgili personelin katıldığı sempozyumun ilk gününde söz belediye başkanlarındaydı.

Adalet Bakan Yardımcısı Bilal Uçar’ın yönettiği oturumda, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu, Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu ve Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hasan Tahsin Usta konuşmacı olarak yer aldı.

’SADECE BİLİRKİŞİNİN KARAR VERMESİ SAKINCALI’

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, kentsel dönüşüm ile ilgili yargıya taşınan planlamalara sadece bilirkişinin karar vermesinin sakıncalarına değinerek, "Şehir planlaması ihtisas konusu esnek bir bilim dalı. Böyle bir bilim dalı var ama bir makine ya da inşaat mühendisliği gibi değil. Bu esnek bilim dalında bilirkişinin bir tanesi kökten yüksek yapıya karşı. Bir bilirkişi kurumu kökten yatay yapıya karşı. Kararlar da böyle alınıyor. Tabii ki bilirkişi müessesesi olacak ama planlama kararlarının yargıya taşındığı süreçte sadece bilirkişilerin inisiyatifine bırakmak yerine ihtisas mahkemelerinin kurulmasını, belirli bir eğitimden geçmiş hakim ve savcıların bakmasını istiyorum. Planlamayı sadece bilirkişiye bırakmak son derece tehlikelidir. Bunun çözülmesi gerekir" dedi.

GÖKÇEK: BİLİRKİŞİLERDEN VAZGEÇİLSİN

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek de düzenlenen sempozyumun, kentsel dönüşümün bütün muhataplarını bir araya getirmesi açısından önem taşıdığını vurgulayarak, "Biz derdimizi anlatırız, hükümet de gerekli değişiklikler yapar diye düşünüyorum" dedi. Ankara’da yaptıkları kentsel dönüşüm çalışmalarına ilişkin bir sunum yapan Gökçek, aldıkları kararlara yönelik çok sayıda dava açıldığını vurgulayarak, "Bilirkişilerin kararları kişiye göre değişiyor. Kanunda şehircilik ilkeleri diye bir şey yok. İki fakültenin görüşleri taban tabana birbirine zıt. 5 tane bilirkişi 5 çeşit rapor yazıyor. Bu bilirkişilerden vazgeçilmesi lazım. Biz yargı mensuplarına daha çok güveniyoruz. Bilirkişilerin verdiği raporların doğru olmadığını düşünüyoruz. Çok karmaşık bir durum olmadıkça bilirkişiye başvurulmasın, direkt yargı karar versin" diye konuştu.

KAYNAK: DHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Kassam Tugayları, İsrail'i kendi silahıyla vurdu! Çok sayıda İsrail askeri öldürüldü
Fatih Terim'e ağır darbe! Şampiyonluk şansı mucizelere kaldı