Stres çarkı nedir? Türkiye'de yasaklanır mı?

Son dönemin en popüler araçlarında biri olan stres çarkı nedir? Hemen hemen her çocuğun elinde olan Stres çarkı bazı ülkelerde yasaklandı. Peki Stres çarkı Türkiye'de yasaklanacak mı?

Stres çarkı nedir? Türkiye'de yasaklanır mı?
Stres çarkı nedir? Türkiye'de yasaklanır mı?
GİRİŞ 05.05.2017 09:08 GÜNCELLEME 05.05.2017 09:08
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

04 Mayıs perşembe günü itibarlye Stres çarkı nedir? soruları günün en çok konuşulanları listesine girdi. Son dönemin popüler araçlarından biri olan Stres çarkı bazı ülkelerde yasaklanmasıyla birlikte yine çok konuşuluyor. İşte Stres çarkı hakkında merak edilenler ve Türkiye'de yasaklanması ile ilgili tüm detayları

STRES ÇARKI NEDİR?

Genel olarak sıkıntılı ya da stresli anlarda zihni dağıtmak için kullanılan bir el fırıldağı olarak tanımlanabilir. Bir dönem büyüklerin en büyük yardımcısı olan stres topuyla aynı işleve sahip olan stres çarkı haraketli olduğu için etrafınızdakilerin de dikkatini çeken bir aksesuar. Bu özelliği de stres çarkını çocuklar için daha cazip hale getiriyor.

ÜÇ ÜLKEDE YASAKLANDI!

Amerika Birleşik Devletleri'ndeki bazı eyaletler, İngiltere ve Birleşik Arap Emirlikleri'nde çocukların dikkatinin dağılmasına yol açtığı gerekçesiyle stres çarkı kullanımı yasaklandı. Uzmanlar, okullarda stres çarkının kullanımının artması nedeniyle yasakladıklarını açıkladı.

stres-çarkı-yasaklandımı

Stres çarkının Türkiye'de yasaklanıp yasaklanmayacağına ilişkin henüz bir açıklama gelmedi. Fakat zararları göz önünde bulundurulması nedeniyle Türkiye'de stres çarkının yasaklanması bekleniyor. Konu ile ilgili gelişme olması durumun haberimizin detayından öğrenebilirsiniz.

STRES ÇARKININ ZARARLARI

Uzmanlar, stres çarkının çocuklarda dikkat eksikliği, hiperaktivite, ankisiyete ve otizm sorunları yaşayan çocuklarda dönüş hareketinden ötürü kaygıyı azalttığını belirtse de gözalıcı renklerin dikkatleri dağıttığını söylüyor

STRES ÇARKI FİYATLARI

Önceleri Uzakdoğu ve Çin kökenli alışveriş sitelerinde (Alibaba Exp vs) satışa çıkan stres çarkı (fideget spin) son dönemde iç piyasa da seri üretime geçti. 1 dolardan (kargo hariç) başlayan fiyatlarla internetten getirtilebilen stres çarkı seyyar piyasa ve oyuncakçılar da satılmaya başladı. Piyasadaki fiyatı ortalama 6-7 liradan başlayan stres çarkları kalitesine göre 20-25 TL'ye kadar alıcı buluyor. Işık sensörlüleri ise 40-50 TL'ye kadar yükselen fiyatlarla satılmakta.

STRES ÇARKININ İÇİNDEN BAKIN NE ÇIKTI

Son dönemin en moda aletlerinden biri stres çarkı. Tam olarak ne işe yaradığını anlamasakta elden ele yayılmaya devam ediyor. Peki stresi attırdığını iddia eden stres çarkının içinde ne var? "What's Insdie" ekibi bizim için açtı ve baktı.

Son günlerin favori eşyası stres çarkını kesip içine baktılar. İşte deneyin sonucu;

stres-çarkı3

stres-çarkı2

stres-çarkı1

STRES ÇARKINI ALMADAN ÖNCE BİR DAHA DÜŞÜNÜN

Günlük hayatın sıkıntı ve stresinden kurtulmak için üretildiği iddia edilen stres çarkları, çocuklar ve gençlerin yeni gözdesi haline geldi. Kırtasiye, oyuncak mağazaları ve alışveriş sitelerinde satışı yapılan çarklar, 10 ile 50 TL arasında değişen fiyatlarla satılıyor. Gençler arasında 'yeni nesil stres alıcı' olarak kabul edilen çarklar, sosyal medya üzerinde paylaşılan videolarla da geniş kitlelere ulaşıyor. Ancak bazı gençler ise stres çarkının, stresi almadığını aksine daha çok stres yaptığını savundu.

Özellikle stresli olan insanların tespih kullandığını ifade eden Mazlum Boztekin, "Bu da bir nevi tespih görevi üstleniyor. Kullandığın zaman vakit daha kolay geçiyor ve stresini azaltıyor. Bir süre sonra alışkanlık yapıyor. Birazda olsa stresimizi alıyor" dedi.

Stres çarkı kullanmanın gereksiz bir iş olduğunu söyleyen Yunus Coşkun, "Bence çok saçma bir keşif. Gerek yok kullanmaya. Stres çarklarını kullananlar daha da strese giriyor. Çeviriyor bu sefer niye istediğim gibi dönmedi diyor ekstra strese kapılıyor. Özentiden başka bir şey olmadığını düşünüyorum. Bir kişi kullanıyor ve insanlar elinde görüyor özeniyor ve almaya başlıyor. Bir faydası olduğunu düşünmüyorum. Tamamen tüketim kültürünün dayatması olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.

İŞTE STRES ÇARKININ TALİHSİZ MUCİDİ

Dünyayı kasıp kavuran stres çarkının mucidinin geçimini güçlükle sağladığı ortaya çıktı. İngiliz Guardian Gazetesi’ne göre üreticilerine ciddi kâr getiren stres çarkının ilk patenti aslında ABD’nin Florida Eyaleti’nde yaşayan Catherine Hettinger (62) adlı bir kadına ait.

20 yıl önce 7 yaşında olan kızını eğlendirmek için tasarladığı oyuncağın patentini 8 yıl boyunca elinde tutan Hettinger, 2005’te yenileme ücreti olan 400 doları (yaklaşık bin 413 TL) ödeyemeyince patent hakkını kaybetti. Mütevazı evinden daha ucuz bir apartman dairesine taşınmak zorunda kalan ve arızalanan aracını çalışır hale getirmek için para bulamadığını anlatan Hettinger, “Mucit olmak zorlayıcı bir şey. İcatların yalnızca yüzde 3’ü para kazandırıyor. Evini ipotek ettiren ve çok daha fazlasını kaybeden mucitleri gördüm. Patenti elimde tutabilseydim şimdilerde hatırı sayılır bir servete sahip olacaktım. Hiçbir sorunum olmazdı” diye konuştu. Bazı insanların kendisine “Sen deli misin?” diye sorduklarını da ifade eden talihsiz mucit, “Tasarladığım bir şeyi insanların anlaması ve gerçekten işlerine yaraması beni memnun ediyor” dedi.

YORUMLAR 4
  • Keskin 6 yıl önce Şikayet Et
    Gidin tesbih çekin kardeşim Allah Allah diye stresiniz kalmaz..
    Cevapla
  • Sitem 6 yıl önce Şikayet Et
    Her şey ede olumsuz mualefet olmayın yaa!! bir az objektif olun azcık!
    Cevapla
  • 123 6 yıl önce Şikayet Et
    Televizyonlarda hergün binlerce reklam ve saçmalıklarla beyinleri infilak ettirilen çocukların ve 24 saat başından kalkamadıkları video oyunlarıyla zombileşen yeni neslin durumu daha tartışılası iken basit bir oyuncağa takılmak ne de gülünesi. Oyuncağın dikkat mikkat dağıttığı yok çocuklar için eğlenceli herhangi bir oyuncaktan farksız.
    Cevapla
  • nezir 6 yıl önce Şikayet Et
    Fabrika patronları kalite kontrolunden geçmeyen rulmanleri cocuklere satiıp stres atyorlar
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Mansur Yavaş gözünü ABB logosundaki camiye dikti
İşte Türkiye'nin Gabar petrolü ve Karadeniz gazından kazancı