Kanuni 455 yıl önce oraya göndermişti

Hollanda’nın Arnhem kasabasındaki Bronbeek Tarih Müzesi’ndeki topların Kanuni Sultan Süleyman tarafından bugünkü Endonezya’ya gönderilen toplar olduğu ortaya çıktı.

Kanuni 455 yıl önce oraya göndermişti
Kanuni 455 yıl önce oraya göndermişti
GİRİŞ 16.05.2017 04:43 GÜNCELLEME 16.05.2017 04:59
Bu Habere 15 Yorum Yapılmış

Türk-Arap Dünyası Araştırmalar Merkezi Başkanı Dr. Mehmet Tütüncü, 1562’de Açe Krallığı’na gönderilen topların 1857’de savaş ganimeti olarak Hollanda’ya götürüldüğünü söyledi. 6 savaş topunun yaklaşık 15 bin kilometre yolculuktan sonra sergilendiği öğrenildi.  

Endonezya’nın bir adası olan Açe’de kurulan Açe İslâm Sultanlığı’na 1521 yılında verilen Osmanlı toplarının hikâyesini araştıran Türk-Arap Dünyası Araştırmalar Merkezi Başkanı Dr. Mehmet Tütüncü ilginç bilgilere ulaştı.

16. yüzyılın ortalarında Portekizlilerin Sumatra Adası’nı işgal etmeleri ve sürekli Açe İslâm Sultanlığı’na saldırması üzerine topların Osmanlı padişahı Kanuni Sultan Süleyman tarafından yardım amacıyla gönderildiği ortaya çıktı.

Yaklaşık 300 yıl sonra savaş ganimeti olarak Hollanda’ya götürülen topların halen Arnhem kasabasındaki Bronbeek Tarih Müzesi’nde sergilendiği öğrenildi.

Dr. Mehmet Tütüncü, “Dr. Ali Güler ile birlikte yaptığımız araştırmada Açe’de kullanılan bu topların daha sonra Endonezya’nın Hollanda sömürgesi olmasıyla savaş ganimeti olarak götürüldüğünü belirledik. 6 topun Hollandalı askerlere huzurevi olarak yapılan müzeye konulduğunu gördük” dedi.

7 TONLUK ACI BİBER TOPU

Müzede 6 bin 800 kg’lık acı biber topu, 5 bin 800 kg’lık hayvan süslemeli top, 5 bin 600 kg’lık bayrak, 2 bin kg’lık parçalanmış top, 4 bin 700 kg’lık yaprak motifli top, 3 bin kg’lık sade topun Açe İslam Sultanlığı tarafından kullanıldığı belirlendi.

KAYNAK: MİLLİYET
YORUMLAR 15
  • Turkmen 6 yıl önce Şikayet Et
    ve boyle sadece Endonezyadan onbinlerce tarihi eserleri caldilar.Muze mudurleri kendileride itiraf ediyorlar,geri vermeye de pek yanasmiyorlar.Elkaide,isid Afganistanda,Suriyede tarihi eserde iki tas kirinca muslumanlari suclayip dunya haberi yapiyorlar.Halbuki isid,el kaide hepsi bunlarin oyunlari.Turklerin tarihlerine yalan yanlislar katip bizleri bu halere dusurduler.
    Cevapla
  • ertuğrul gazi 6 yıl önce Şikayet Et
    osmanlı benim atam
    Cevapla
  • mert 6 yıl önce Şikayet Et
    Allahin izniyle birgün olacak Osmanli tekrar dogacak AB diye birsey kalmiyacak daha nice Kanuniler,Fatih Sultan Mehmetler,Kemal Atatürkler dogacaklar
    Cevapla
  • ihsan 6 yıl önce Şikayet Et
    biliyorsunuz acede kadın deniz komutanı bu Hollandalıları yenmişti bu yardım sayesinde
    Cevapla
  • Ayder 6 yıl önce Şikayet Et
    Hollanda ve batı hırsız ve uğursuz.sömürgelerle kendilerinı geliştirdiler.reisin dediği gibî .batınının o ışıltılı başkentlerin altında.afrikalıların kanları duruyor.ne mutluki yüce Rabbimiz bize tarihinden utanmadan övünen bir millet yapmış
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Biden ve eski ABD başkanlarının katılacağı bölgede olağanüstü güvenlik önlemleri alındı
Murat Kurum'dan BAYKAR'a sürpriz ziyaret: Bugün yeni çok şey öğrendim...