Emniyet'ten hız limiti ve hız koridoru açıklaması

1 Temmuz'da başlayan hız koridoru sistemi ile birlikte sürücülerde oluşan kafa karışıklığı nedeniyle Emniyet Genel Müdürlüğü, hız limitlerine ilişkin yeni bir açıklama yaptı.

Emniyet'ten hız limiti ve hız koridoru açıklaması
Emniyet'ten hız limiti ve hız koridoru açıklaması
GİRİŞ 19.08.2017 01:06 GÜNCELLEME 19.08.2017 09:18
Bu Habere 33 Yorum Yapılmış

Emniyet Genel Müdürlüğü'nce, "Otoyolu kullanan sürücülere ortalama hız cezası uygulanabilmesi, ancak ortalama hızlarının, giriş ve çıkış noktaları arasında kullandıkları taşıt cinsi için yönetmelikte tanımlanan hız limitlerini (yüzde 10 tolerans dahil) aşmaları halinde mümkündür." açıklaması yapıldı.

1 TEMMUZ'DA BAŞLAMIŞTI

Yazılı açıklamada, Emniyet Genel Müdürlüğü ile Karayolları Genel Müdürlüğü arasında imzalanan protokol gereğince, otoyollarda bulunan HGS/OGS gişelerindeki "giriş-çıkış" verileri esas alınarak, İzmir-Çeşme otoyolu dahil ancak İstanbul-Yalova-Bursa hariç olmak üzere Türkiye genelindeki tüm otoyollarda 1 Temmuz 2017'den itibaren "Ortalama Hız Tespiti ve İhlal Yaptığı belirlenen taşıtların plakalarına ceza uygulanması"na başlandığı anımsatıldı.

KAFA KARIŞIKLIĞI OLUŞTU

Ancak son zamanlarda otoyolları kullanan sürücülere, "ortalama hız tespit sistemi bulunan otoyollarda, gişeler arasında seyahat süresinin idarece belirlendiği ve bu sürelere uymayanlara ceza uygulandığı" şeklinde hatalı bilgilendirme yapıldığı belirtilerek, şunlar kaydedildi:

"Bu nedenle sürücülerin 'otoyollardaki araç cinslerine göre belirlenmiş yasal hız limitlerine göre mi, yoksa tespit edilen sürelere göre mi araç kullanılacakları' yönünde tereddütlerin oluştuğu anlaşılmaktadır.

HER ARAÇ CİNSİNİN KENDİNE ÖZEL HIZ LİMİTİ VAR, BU LİMİTLER GEÇERLİ

Ülkemizdeki otoyollarda uyulması gereken azami hız sınırları, Karayolları Trafik Yönetmeliği'nin 100. maddesinde, araç cinsleri esas alınarak, örneğin otomobiller için otoyollardaki hız sınırı 120 kilometre/saat ve yüzde 10 tolerans şeklinde belirlenmiştir.

Otoyolu kullanan sürücülere ortalama hız cezası uygulanabilmesi, ancak ortalama hızlarının, giriş ve çıkış noktaları arasında kullandıkları taşıt cinsi için yönetmelikte tanımlanan hız limitlerini (yüzde 10 tolerans dahil) aşmaları halinde mümkündür."

Araç sürücülerinin, İzmir-Çeşme arasındaki bölümün de dahil olduğu İstanbul-Yalova-Bursa hariç otoyollarda, giriş ve çıkış gişeleri arasındaki zaman ve hızları esas alınarak hesaplanan "ortalama hız ihlali" yapmamaları gerektiği bildirildi.

ARAÇ CİNSİNİZİN HIZ LİMİTİNİ AŞMAYIN

Sürücülerin ayrıca otoyollarda şerit kullanma kuralları ile işaretlere, işaretçilere ve hız limitlerine uymaları, anlık hızlarını ise araç cinslerine göre belirlenmiş olan hız limitleri üzerine çıkarmamaları konusunda uyarıda bulunuldu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 33
  • alivelideli 6 yıl önce Şikayet Et
    Canınıza yada yakınınıza trafikte birşey olunca ciyak ciyak bağırırsınız. Ancak işinize geldiği gibi yazıyorsunuz. Kural kuraldır kardeşim. U-Y-A-C-A-K-S-I-N!!!
    Cevapla
  • aziz yılmaz 6 yıl önce Şikayet Et
    otobanda hız sınırı olmaz..olmamalı..kazı nasıl yolarız mesele..Allah aşkına ,1200 cc motosikletin 90 km sınırı olurmu..vites boşta bile 90 gidiyor..Almanayada otobanda hız sınırı varmı?sorunumuz liyakat sorunu..kısaca her araca yıllık 5 ceza geçirsinler..ödeyelim..herkes rahatlasın.mutlu olalım
    Cevapla
  • muş li 6 yıl önce Şikayet Et
    bu çok saçma ve kabullenmeyecek bi iş ya yolda arıza verdiyse ozaman yine ceza ne olacak peki hem oto yol yap hemde hızlı gitme diye kanun çıkıyor eski şose yollar daha iyiidi
    Cevapla
  • Murat 6 yıl önce Şikayet Et
    Otoyolda 150 km normal... Artı % 10 tolerans da olmalı...
    Cevapla
  • aziz yılmaz 6 yıl önce Şikayet Et
    Turhan adlı yorumcuya!! Alamanyada sınır yok..trafik canavarımı ? motosiklet ile kamyon aynı sınıra dahil! 1970 lerdeki araç teknolojisi ile şimdikiler aynımı?sorun hızda değil.dikkat dagınıklıgında..telde face booka girersen kaza yaparsın
    Cevapla
  • turhan 6 yıl önce Şikayet Et
    Afferim böyle devam et istersen seni piste çıkaralım ne dersin trafik canavarı..
    Cevapla
  • Yalçın 6 yıl önce Şikayet Et
    Böyle mantıksız iş olmaz. otobanda zaman sınırı= hız sınırı; otobanı niye tercih ediyoruz ki! Para ver, hızlı ve güvenli yol tercihi için ama ceza yersin ona göre ... Bölünmüş otoyol hız 110km/h, otoban 120km/h. Ozaman otaban hızını çıkarın 150km/h. Araçlar daha hızlı ve güvenli, günün şartlarına adapte olsun kurallar. Şimdi bölünmüş yollara, şehirlerden geçen trafiğe de talep olacak kazalar daha da artacak. Akıllı işi değil bu.
    Cevapla
  • yorumsuz 6 yıl önce Şikayet Et
    150 km ye cikarsa nasil devlet ceza kesip para kazanacak?? devletini dusun ses cikarma???
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İsrail'den 10 yıl sonra Doğu Kudüs'te ilhak
'Berzeg Sendromu' mahalleyi boşalttı: ‘Köylerde nüfus kalmadı’