ÖSYM - LYS ek yerleştirme tarihi belli oldu mu? 2017

Geçtiğimiz günlerde üniversite tercih sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte herhangi bir yükseköğretim programına yerleşemeyen öğrenciler için ek tercih sürecine girilecek. Buna göre ek tercihte bulunacak öğrencileri yakından ilgilendirecek, ‘’Ek tercih başvurusu nasıl yapılacak? Ek yerleştirme başvuruları ne zaman başlayacak ve boş kontenjanlar listesi açıklandı mı?’’ sorularının yanıtları haberimizde…

ÖSYM - LYS ek yerleştirme tarihi belli oldu mu? 2017
ÖSYM - LYS ek yerleştirme tarihi belli oldu mu? 2017
GİRİŞ 25.08.2017 10:08 GÜNCELLEME 25.08.2017 10:09
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Üniversite yerleştirme sonuçları açıklandıktan sonra herhangi bir yükseköğretim programına yerleşemeyen adaylar, ek yerleştirme tercihlerinin başlayacağı tarihle ilgili sorgulamalara başladı. LYS tercih sonuçları açıklanmasının ardından üniversite kayıtlarının tamamlanmasının birlikte boş kontenjanlar listesi belli olacak. Bu sayede adaylar, üniversite kayıtlarının gerçekleşmesiyle birlikte belirlenecek boş kontenjanlar üzerinden ek tercihlerini gerçekleştirebilecek. ÖSYM tarafından ek tercihlerin ne zaman alınmaya başlayacağına ilişkin resmi bir açıklama bekleniyor. Ancak adayların ek tercihlerle ilgili beklediği resmi açıklama henüz yapılmadı. Ek yerleştirme için tercihler alınmaya başladığında ÖSYM tarafından duyurulacak. Adaylar, ÖSYM’nin ilan edeceği boş kontenjanlar listesi dahilinde ek tercih işleminde bulunabilecek. Adaylar ek yerleştirme tercih klavuzu ve boş kontenjanlar listesi yayımlandığında tercihlerini, https://ais.osym.gov.tr/ resmi web sitesi üzerinden yapabilecek.

ÜNİVERSİTE KAYITLARI NASIL YAPILACAK?

Kayıt hakkı kazanan adayların, kayıt için aşağıda belirtilen belgeleri tamamlayarak kayıt süresi içerisinde ilgili üniversitelere başvurmaları zorunludur. Bu süre içerisinde kayıt için başvurmayan veya kayıt işlemlerini tamamlamayan adaylar kayıt haklarını kaybedeceklerdir. Elektronik kayıt yapan adaylar, üniversiteleri tarafından duyurulan belgelere ve tarihe göre işlem yapacaklardır.

LYS TERCİH SONUÇLARI GİRİŞ SAYFASI

2017 yılı itibariyle yapılan üniversite tercih sonuçları ÖSYM'nin https://sonuc.osym.gov.tr/ sayfasından erişime açılacak. LYS tercih sonuçları posta ile adreslere gönderilmeyecek ve sadece elektronik ortamdan öğrenilebilecek.

LYS EK YERLEŞTİRME NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

Yerleştirme sonuçlarının açıklanmasının ardından başlayacak kayıt işlemlerinde, kayıt yaptırmayan ve yerleştirme için yeteri başvuru alınmayan bölümlerde kalan boş kontenjanlar açıklanacak. Açıklanan kontenjanlara göre ek yerleştirme tercihleri alınacak.

LYS EK YERLEŞTİRME TERCİHİNİ KİMLER YAPABİLECEK?

Merkezî Yerleştirmede bir örgün yükseköğretim programına yerleştirilmiş adaylar ile kontenjan sınırlaması olan açık öğretim programlarına yerleştirilmiş olan adaylar, kontenjan sınırlaması olmayan açık öğretim ön lisans programlarına Ek Yerleştirme için başvuru yapabilecekler.

Yükseköğretim programlarının 2017-ÖSYS sonuçlarına göre (sınavsız geçiş dâhil) yapılan genel yerleştirme sonunda boş kalan veya kaydolmama nedeniyle dolmayan kontenjanlarına ÖSYM tarafından merkezî olarak Ek Yerleştirme yapılacaktır.

Yerleştirme işlemleri kapsamında ilk tercihini yapmayan adaylar ek yerleştirmelerde tercih verme hakkına sahiptir.

LYS EK YERLEŞTİRME TERCİHİNİ KİMLER YAPAMAYACAK?

Sınavsız geçiş dâhil merkezî yerleştirmede açık öğretimin kontenjansız programları dışında bir yükseköğretim programına yerleştirilen adaylar, ek yerleştirme için başvuramayacak.

Ek yerleştirmede ön lisans ve lisans programlarına merkezi genel yerleştirmedeki en küçük puanlarının altında puana sahip olan adaylar yerleştirilmemektedir. Aynı zamanda kesin kayıt sonunda da kontenjan açığı bulunan programlara ön kayıtla öğrenci alınmamaktadır.

LYS EK YERLEŞTİRME TERCİH ÜCRETİ NE KADAR?

Ek yerleştirme tercihleri 15,00 TL ücreti karşılığında yapılabilecektir.

HANGİ DURUMDA EK YERLEŞTİRME TERCİHİ GEÇERSİZ SAYILACAK?

Ek yerleştirme için tercih yapan adaylardan ek yerleştirme ücretini yatırmayanların ek yerleştirme için yapmış oldukları tercihler işleme alınmayacaktır.

LYS EK YERLEŞTİRME SÜRECİ NASIL İŞLEYECEK?

ÖSYM’nin yayınlamış olduğu 2017 ÖSYS yerleştirme kılavuzundaki açıklamaya göre,

Yükseköğretim programlarına kayıt işlemleri tamamlandıktan sonra boş kalan kontenjanlar üniversiteler tarafından ÖSYM’ye bildirilecek. Yükseköğretim programlarının 2017-ÖSYS sonuçlarına göre (sınavsız geçiş dâhil) yapılan genel yerleştirme sonunda boş kalan veya kaydolmama nedeniyle dolmayan kontenjanlarına ÖSYM tarafından merkezî olarak Ek Yerleştirme yapılacaktır.

LYS EK YERLEŞTİRME TERCİH KLAVUZU NE ZAMAN YAYIMLANACAK?

Ek yerleştirme kılavuzu, üniversite kayıtlarının tamamlanmasının ardından açıklanacak.

LYS TERCİH SONUÇLARI GİRİŞ SAYFASI

2017 yılı itibariyle yapılan üniversite tercih sonuçları ÖSYM'nin https://sonuc.osym.gov.tr/ sayfasından erişime açılacak. LYS tercih sonuçları posta ile adreslere gönderilmeyecek ve sadece elektronik ortamdan öğrenilebilecek.

LYS'DE ÇARPICI RAKAM! İŞTE 'SIFIR ÇEKEN' BÖLÜMLER

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), üniversite adaylarının heyecanla beklediği yerleştirme sonuçlarını önceki gün açıkladı. Üniversiteyi kazanan adaylar 14-18 Ağustos tarihlerinde kayıt yaptıracaklar. Elektronik kayıtlar ise 11-16 Ağustos tarihlerinde gerçekleştirilecek. Tercihlerinden birini kazanan adaylar mutlu, ancak kazanamayanlar için de henüz hiçbir şey bitmiş değil. Çünkü üniversitelerde 910 bin 671 kontenjanın 214 bin 430’u boş kaldı. Yani kontenjanların yüzde 23.5’i boş. Bu da bu yıl mutlaka bir üniversiteye yerleşmeyi hedefleyenler için yeni bir umut demek. Sayısal verilere göre ek yerleştirmede adayların şansı çok yüksek. Kazanıp da kayıt yaptırmayanlarla birlikte boş kontenjan sayısının 250 bini aşması bekleniyor. Öyle ki geçen yıl ilk yerleştirmede 60 bin 147 kontenjan boş kalmıştı. 77 bin 143 aday kazandığı halde kayıt yaptırmamış ve ek yerleştirme dönemi için boş kontenjan sayısı 137 bin 290’a çıkmıştı. 

YORUMLAR 4
  • Duşunen madam 6 yıl önce Şikayet Et
    Okul oncesi taban puanlari bellu dehil nasil ek tercihimizi yapacagiz peki
    Cevapla
  • Aysegul 6 yıl önce Şikayet Et
    Vallaha umiversiteye gitmeyi coook istiyorum osym duy sesimk ne olur
    Cevapla
  • mehmet 6 yıl önce Şikayet Et
    bende
    Cevapla
  • burcu 6 yıl önce Şikayet Et
    İnşallah ya bnde çokistiyom
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Meral Akşener'den, İmamoğlu ve Yavaş'a hain suçlaması
Turgut Altınok, Antalya'da 600 dairesi olduğu iddialarına resmi belgelerle cevap verdi