Hitit kaya anıtına defineci dinamiti!

Kırşehir'de, Alman bir avcı tarafından 1940'lı yılllarda bulunan Hitit dönemine ait kaya anıtı, defineciler tarafından dinamit ve beton kırıcıyla tahrip edildi

GİRİŞ 31.08.2017 10:58 GÜNCELLEME 31.08.2017 11:24
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Kırşehir'de, Alman bir avcının 1940'lı yıllarda  bulduğu Hitit dönemine ait kaya anıtı, defineciler tarafından dinamit ve beton  kırıcıyla parçalandı.

 Merkeze bağlı Sevdiğin köyü sınırlarındaki bir tepede bulunan ve  köylülerin "Malkayası" ismini verdiği, milattan önce 2000 yılına tarihlenen kaya  parçası, definecilerin gazabına uğradı.

Üzerinde filografi ve çivi yazısı ile çeşitli şekiller bulunan kaya,  hazine bulma umuduyla izinsiz kazı yapan defineciler tarafından tahrip edildi.  Tonlarca ağırlıktaki kayanın dinamit ve beton kırıcı inşaat malzemesi  kullanılarak kırıldığı tespit edildi.

Kültür ve Turizm Müdürlüğü, kayanın koruma altına alınması ve üzerinin  örtülmesi için çalışma başlattı.

Kaya anıtında inceleme yapan Kırşehir Müze Müdürlüğünde görevli  arkeolog Mehmet Göktürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kırşehir'deki Hitit  dönemine ait kaya yazıtının Anadolu'da bulunan 100-150 kayadan biri olduğunu  söyledi.

Organik bir anıt kayanın defineciler tarafından dinamit ve inşaat  aletleriyle parçalanmasının ibret verici olduğunu belirten Göktürk, doğal bir  kayanın içinde altın, hazine ve maden olmayacağını vurgulayarak, definecilerin bu  davranışının bazı vatandaşların Anadolu tarihine olan ilgisizliğini gösterdiğini  dile getirdi.

 Göktürk, kaya anıtıyla ilgili şu bilgileri aktardı:

"Halk tarafından 'Malkayası' adı ile bilinen Hitit Dönemi kaya  anıtıdır. Günümüzden 3000-4000 bin yıl öncesine ait Hitit dönemi eseridir.  Anadolu'da sayısı 100-150 civarında olan kaya anıtlarından bir tanesi. Bunlardan  kimisinde kabartma olarak insan ve hayvan figürleri vardır. Bu kaya anıtına  filografi ve çivi yazısı işlenmiştir. Kaya 1940'lı yıllarda bir Alman avcı  tarafından tespit ediliyor. Vatandaşı olan dilbilimci Helmut Bossert'e haber  veriliyor. Bossert buraya gelerek inceleme ve araştırma yapıyor. Aynı zamanda  Kırşehir'deki Kalehöyük'te yüzey araştırmaları yapan İstanbul Üniversitesi  öğretim üyelerindendir. Helmut Bossert'in verdiği bilgiye göre, bu kaya eski bir  yol yazıtı. Buradaki yazıda Kayseri Kültepe'deki bir prensin adı geçiyor. Aynı  dönemlere tarihlendiği belirtiliyor."

Kaya anıtının, yazının Anadolu'ya ilk girdiği yıllara ait olduğuna  işaret eden Göktürk, "Toplumların kültürel varlıklarını koruyabildikleri ölçüde  yer sahibi olduklarını biliyoruz. Vatandaşlarımızın tarihi eserler konusunda daha  bilinçli olmasını istiyoruz." diye konuştu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 3
  • ali 6 yıl önce Şikayet Et
    gayet net eseri satmak için sökmüşler
    Cevapla
  • Archaeolog 6 yıl önce Şikayet Et
    Böyle sığırlar yüzünden kültür varlıkları her geçen gün yok oluyor...
    Cevapla
  • yeter artık 6 yıl önce Şikayet Et
    Hemen sorumlusu bulunup yaptıkları aynen kendisine yapılmalı. Bakın bakalım ondan sonra kimse tarihi bi iğneye bile dokunuyomu.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Milas’ta iki minibüs çarpıştı: 4’ü ağır 14 yaralı!
Kuduz riskli temas sayısında korkunç rakamlar: Son 15 yılda 4 milyon kişiye yaklaştı!